• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Narzedzia YATO

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Raczej niczym, chociaz orginalny Honiton wystepuje zazwyczaj w zielonych skrzynkach ;) Klucz do swiec z zestawu tez ma gumke podtrzymujaca swiece ;) aha, i klucz dynamometryczny nie bedzie Ci na poczatku do niczego potrzebny ;) szczegolnie taki za 90zl ;) dopoki nie zaczniesz robic glowic obejdziesz sie bez niego

unadarek

Gaduła
Punktów
14
Przedstawicielem Honitona w Polsce jest firma "WEKTORY" Józef Białek - takie przynajmniej mam wiadomości ( na stronce honitona też to jest to napisane) - mam tego Honitona zielonego i właśnie na opasce oplatającej mam tą firmę - podobno występują podróbki więc uważaj.

Transporter2398

Uczestnik
Punktów
0
Chyba macie racje ze zielona skrzynka to mozna powiedziec bardziej orginalna :p Poza tym szczegół ze w srodku zielonej jest plakietka firmy a czarnej nie. Co do klucza dynamotrycznego to niby jest on tylko niezbedny przy dokrecaniu głowic ale nie lepiej wszystko robic z lepsza dokładnosci ? Rozumiem ze klucz za 90 zł to szmelc ? np taki model http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-10-210nm-z-blokada-gratis-i5003507983.html

<kaczor>

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Elbląga
Ja zaczynałem naprawiać auta w garażu pierwszy zestaw jaki miałem to
http://allegro.pl/zestaw-kluczy-nasadowych-150el-coval-dozywotnia-gw-i5015932231.html
wtedy kosztował jakieś 440pln dostałem go ,,pod choinke na wspólkę z Tatą ;p''
do tej pory go mam muszę tylko poukładać klucze numerami i brakujące dokupić bo od jakiegoś czasu gdy potrzebuję jakiś klucz przerobić to z tego zestawu biore .
A płasko oczkowe i młotki to miałem jakieś stare Taty.
podobnym klucz dynanometryczny tylko yato uzywam tylko do dokrecania kół zrobiłem nim jak był nowy 3 głowice w 1,6D/1,9TD i w 1,5benzynie wszystko w starych vw dawno juz nierobiłem głowicy ale jak to robie pozyczam od kolegi coś podobnego firmy gedore
http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-dremaster-k-40-200nm-gedore-i5021729342.html

Ostatnia edycja:

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
ja polecam ten zestaw : http://allegro.pl/zestaw-kluczy-klucze-nasadowe-216el-yato-yt-3884-i5009386733.html
użytkuję od 5 lat naprawiam samochody znajomym i rodzinie, głównie grupa vag , wymieniło to kilkadziesiąt rozrządów, zawieszeń , skrzyń, z uszkodzeń: grzechotka średnia padła, 17 nasadowa pękła, t-45 oraz krzyżowy, (to ciągle wymieniam) śrubokręt ten z zabierakiem na małą grzechotkę ukręciłem rączkę pastikową, oczywiście jak dla mnie normalne zużycie, zarobiło na siebie w dwa rozrządy, stosunek jakości do ceny jak dla mnie na 6 z plusem
Odradzam zdecydowanie honiton te odkręcanie wszystkiego jednym kluczem jest dobre w reklamie, w praktyce delikatnie obrobioną śrubę a dokręconą porządnie obrobisz tymi nasadkami do reszty, niedawno znajomy sprzedawał z tego powodu zielonego honitona zamawiał yato z normalnym systemem odkręcania
z dynamometryka polecam jonnesway mam 3 modele zależnie od potrzebnego momentu jak narazie dają rade
tylko się nie nastawiaj ze tą skrzyneczką zdziałasz cuda, to dopiero początek z najpotrzebniejszych narzędzi

DominikC200

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bochnia
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu.
Też jestem na etapie kupna zestawu kluczy. W związku z tym iż posiadam kilka szt. kluczy HONITON-a i jestem z nich zadowolony a poza tym mają niezłą opinię zdecydowany jestem na zakup całego zestawu 94 el. Tylko mam do Was pytanie jak rozpoznać oryginalny zestaw i nie naciąć się na podróbę, bo z tego co czytałem to na rynku jest tego sporo a jak wiadomo podróba na pewno nie będzie tak trwała jak oryginał. Zastanawiam się czy nie lepiej zapłacić trochu więciej i kupić w sklepie stacjonarnym niż na allegro.Chyba że ktoś z Was może polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawce na allegro który ma oryginalne zestawy??

unadarek

Gaduła
Punktów
14
Ja kupiłem Honitona 94 el w skrzynce zielonej w sklepie z narzędziami i kosztował mnie 220zł oraz posiadał jak pisałem wyżej opaskę z firmą WEKTORY - a na allegro z przesyłką wychodził ok 250zł - więc nie dość że taniej to jeszcze wygląda na oryginalny - Podejdź u siebie do sklepów zobacz czy nie mają - a jak nie ma to pogadaj za ile ściągną i negocjuj ceny - da rade pewnie z 10zł zjechać z ceny a możne i więcej - a jak dłużej leży w sklepie to na pewno aby sprzedać, taniej sprzeda - na allegro trzeba doliczać przesyłki a to ok 20-25 zł - więc czasem drożej wychodzi niż w sklepie.

Transporter2398

Uczestnik
Punktów
0
ja polecam ten zestaw : http://allegro.pl/zestaw-kluczy-klucze-nasadowe-216el-yato-yt-3884-i5009386733.html
użytkuję od 5 lat naprawiam samochody znajomym i rodzinie, głównie grupa vag , wymieniło to kilkadziesiąt rozrządów, zawieszeń , skrzyń, z uszkodzeń: grzechotka średnia padła, 17 nasadowa pękła, t-45 oraz krzyżowy, (to ciągle wymieniam) śrubokręt ten z zabierakiem na małą grzechotkę ukręciłem rączkę pastikową, oczywiście jak dla mnie normalne zużycie, zarobiło na siebie w dwa rozrządy, stosunek jakości do ceny jak dla mnie na 6 z plusem
Odradzam zdecydowanie honiton te odkręcanie wszystkiego jednym kluczem jest dobre w reklamie, w praktyce delikatnie obrobioną śrubę a dokręconą porządnie obrobisz tymi nasadkami do reszty, niedawno znajomy sprzedawał z tego powodu zielonego honitona zamawiał yato z normalnym systemem odkręcania
z dynamometryka polecam jonnesway mam 3 modele zależnie od potrzebnego momentu jak narazie dają rade
tylko się nie nastawiaj ze tą skrzyneczką zdziałasz cuda, to dopiero początek z najpotrzebniejszych narzędzi
ja juz zamówiłem skrzynke z normalnym nasadkami nie z jakimis specjalistycznymi systemami odkrecenia bo dla mnie to bujda, zamówiłem 94 elementy a tam własnie nie ma tego super systemu :D

Pozwolę sobie podłączyć się do tematu.
Też jestem na etapie kupna zestawu kluczy. W związku z tym iż posiadam kilka szt. kluczy HONITON-a i jestem z nich zadowolony a poza tym mają niezłą opinię zdecydowany jestem na zakup całego zestawu 94 el. Tylko mam do Was pytanie jak rozpoznać oryginalny zestaw i nie naciąć się na podróbę, bo z tego co czytałem to na rynku jest tego sporo a jak wiadomo podróba na pewno nie będzie tak trwała jak oryginał. Zastanawiam się czy nie lepiej zapłacić trochu więciej i kupić w sklepie stacjonarnym niż na allegro.Chyba że ktoś z Was może polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawce na allegro który ma oryginalne zestawy??
Jak pisałem tez zamówiłem HONITONA 94 na allegro i wzorowałem sie na stronie honitona gdzie orginalna skrzynka 94 el. ma górne zamknięcia i opis zgadza sie z orginałem.

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Mam skrzynkę yato kupiłem już bardzo dawno temu i jest ok. Jedynie grzechotka 1/4 dość słaba. Teraz raczej yato robi badziew i unikam tej firmy. Honitona 94el polecam w 100% ! mam też 3/8 z honitona i jest ok.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
a ja tam jade na HANSIE i TOPTULU z INTER CARSU i wcale nie odbiegają od HONINNTONA

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Też mam pare gratów z toptula i jest ok z hansa jeszcze nic nie kupowałem.

Enew

Uczestnik
Punktów
0
Jak komuś wystarcza poziom kluczy marki Yato to i Proline może brać. Z dwójki ja wolę te drugie, po prostu lepiej mi się na nich pracuje niż na innych kluczach. :)

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Znowu wywyzszasz proline'y nad yato. Masz jakis procent od takich postow? A moze jestes glownym dystrybutorem marki proline ?:)

Enew

Uczestnik
Punktów
0
A zastanawiałeś się co będzie, jeśli faktycznie tak jest? Inaczej niż Ty uważasz ?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie tylko kolega tak uwaza ;) 90% ludzi na tym forum powie Ci, ze Proline to gowno ;) i beda miec racje...

Enew

Uczestnik
Punktów
0
No tak, no bo przecież racja może być po jednej stronie. :) A przecież wiadomo, że jest po waszej. ;) Mogłem się domyślić. Nie każdy potrzebuję mega narzędzi. Nie pisałem, że Proline są najlepsze na świecie i robią Proxonna na dwie długości.

metalworks

SuperMechanior
Punktów
54
Jak komuś wystarcza poziom kluczy marki Yato to i Proline może brać. Z dwójki ja wolę te drugie, po prostu lepiej mi się na nich pracuje niż na innych kluczach. :)

Mam klucz dynamometryczny 1/2 z Proline i to jest to samo co Yato, nie widzę żadnych różnic w budowie.

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
A zastanawiałeś się co będzie, jeśli faktycznie tak jest? Inaczej niż Ty uważasz ?
A moze i tak jest;). Chodzi mi jedynie o fakt pojawiania sie twojej osoby w tematach gdzie ktos pisze o yato. Do proline sie nie wypowiem gdyz mam tylko klucz francuski z tej firmy, przykrecilem nowa baterie w lazience i cos jeszcze nim przykrecilem. Spelnil swoje zadanie lecz czy jest az tak dobry ? Nie wiem. Rowniez cena narzedzi z proline jest dla mnie kosmosem. Sprawdzalem cenowo z innymi firmami i niestety ale wypada slabo. Yato rowniez pod wzgledem ceny/jakosci wypada slabo (mam troche rzeczy z yato ale w wiekszosci przypadkow nie spelnilo swojej roli, badz nie zarobilo na siebie). Moze dla Janusza ktory zobaczy cene bedzie to najwyzsza polka dostepna w Polsce, moze nawet dla szwagra nie pozyczy zadnych narzedzi bo bedzie sie bal ze zepsuje badz zgubi?;)
Ale jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje :)

Do góry Bottom