• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nastawnik faz rozrzadu 2.0 vw ALT

Noidemm

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Witam.
Podczas wymiany uszczelki nastawnika zmiennych faz rozrządu w silniku 2.0 20v ALT 131 koni obrobiła się śruba na torx. Jest to dolna śruba nastawnika (ciężkie dojście) Czy sam nastawnik jest rozbieralny, chodzi mi o element z lewej strony (wygląda mi to na cewke) przymocowany na dwie śrubki. Po jego odkręceniu miał bym bardzo dobry dostęp do uderzenia w łepek obrobionej śruby.

https://zapodaj.net/4ab1dcfddf64f.jpg.html

A

Anonymous123

Jest to zawór olejowy. Reguluje przeplyw oleju. Troche lat minęło jak poznawalem dogłębnie ten cud techniki ale raczej jest to rozbieralne i wymienne skoro śruby są.

Noidemm

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Dobrze powiedziane "Cud techniki". Wydaje mi się, że jest to jakaś cewka na tym zaworze olejowym i będzie siedzieć na oringu. Boje się tego rozdzielić żeby nie uszkodzić.

Noidemm

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Teraz rozumiem. Ostrzegano mnie, iż sama wymiana uszczelki spod nastawnik a nic nie da przy wycieku oleju. Ktoś wspominał, że lubią pękać pierścienie przy wyciąganiu samego nastawnika. Ile w tym racji sam nie wiem. Czy można dokupić same pierścienie i czy jest sens przy wymianie ich. Wariatora nie słychać, silnik pracuje równo. Jedyna usterka to cieknący olej z tyłu silnika. Auto potrzebne jest na długi weekend więc złożyłem po staremu.

Do góry Bottom