• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nastawnik faz rozrządu, wariator VW 2.0 20V ALT

Noidemm

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Witam.
Problem rozpoczął się od cieknącego oleju z tyłu silnika w Passacie z 2002 roku z silnikiem 2.0 131 koni o symbolu ALT. Okazało się, iż olej leci z pod nastawnika faz rozrządu. Odkręciłem nastawnik, początkowo nie chciał wyjść z wartiatora, po długim siłowaniu wyszedł ale tłok z pierścieniami został w wariatorze.
Rozebrałem góre silnika, wyciągnąłem wałek ssący na którym znajduję się wariator i teraz jest problem jak wybić tłok z zaklinowanymi pierścieniami z wariatora. Na pierścieniach mi nie zależy bo kupiłem nowe.
Samo rozebranie wariatora nic nie dało.
Pytanie z innej beczki czy przy składaniu góry silnika pokrywę wałków na głowicy składa się na uszczelniacz? Pokrywę zaworów tą górną wiadomo na uszczelkę ( i tu też pytanie czy uszczelkę smaruję się uszczelniaczem??). W instrukcji napisane jest uszczelka pokrywy głowicy cylindrów - przed ułożeniem uszczelki nanieść środek uszczelniający VW D2 na przejścia od pokryw łożysk do głowicy cylindrów.

Do góry Bottom