• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6C6 2.0 TFSI usterka nastawnika faz + brak ciśnienia oleju

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Więc tak.. Problem rozwiązany. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Zimon, niestety ja miałem inny silnik.
Rozwiązanie na załączonym obrazku:

Brak jednego z trzech pierścieni ( środkowego ). Na szczęscie ASO vw poratowało. 188.39zł za :

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
A coś się dzieje ? czy z ciekawości ? bo osobiście tego nie sprawdziłem - ale nie powinno mieć to większego wpływu.

Krzychu973

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Pabianice
Przy wymianie sprzęgła wymieniłem uszczelniacz na wale i po tym się tak zrobiło ,wyczyściłem odme i tą rurkę od bloku filtra oleju do odmy, ale drożność tam była, Czy nieszczelność odmy może powodować tak silne zasysanie?I czy oprucz membrany jest tam jeszcze jakiś zworek?
Narazie auto nie loto to i skutków ubocznych brak, ale nie chciałbym tego uszczelnienia na wale jeszcze raz robić.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Więc tak.. Problem rozwiązany. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Zimon, niestety ja miałem inny silnik.
Rozwiązanie na załączonym obrazku:

Brak jednego z trzech pierścieni ( środkowego ). Na szczęscie ASO vw poratowało. 188.39zł za :
w którym miejscu są te pierścienie bo nie kojarzę ?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
W tej budzie były one umieszczone z tyłu silnika przykręcane częściowo do pokrywy zaworów, a częściowo do głowicy. Analogicznie po drugiej stronie rozrządu. Ten czujnik regulujący fazy rozrządu na którym brakowało oringu wchodzi w wariator. W silnikach umieszczonych poprzecznie element ten znajduje się po prawej stronie pokrywy zaworów. W google wpiszesz obudowa wariatora 2.0 tfsi i Ci wyjdzie jak to wygląda.

Do góry Bottom