• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie działające dwa wtryskiwacze na 1 i 3 cylindrze

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Panowie mam problem z fabia 2002 1.4 mpi . Pracuje tylko na dwóch cylindrach . Sprawdziłem cewki świece tu wszystko ok. Wyciągając wtyczki od wtryskiwaczy zauważyłem że 1 i 3 nie pracuje . ( Licząc siedząc przewodem od strony kierowcy ). Sprawdziłem bezpieczniki . Namierzyłem tylko jeden od wtryskiwaczy . Panowie jutro mam zamiar jechać po kablach może gdzieś się przetarły . Jest możliwe np przez wypadający zapłon że komp odciął na nich napięcie ?

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
No tak tzn multimetrem sprawdzić ciągłość przewodu od wtrysku do sterownika . Jutro kupię multimetr bo nie mam . To będzie pierwszy krok

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
No tak tzn multimetrem sprawdzić ciągłość przewodu od wtrysku do sterownika . Jutro kupię multimetr bo nie mam . To będzie pierwszy krok
Najlepiej sprawdzić 5w żarówka bo miernik potrafi oszukać , wystarczy że będzie utleniony przewód ale jedna nitka będzie trzymać ,miernik pokaże ciągłość ale spadek napięcia będzie taki że nie przejdzie wymagana wartość .

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Potrzebujesz pinologie sterownika ( poproś na forum ) żarówkę i dwa kable. Odpinasz kostki wtrysków i ecu, podajesz masę na obwód i zamykasz z drugiej strony żarówką podłączoną do plusa.
Automatyczne połączenie postów:

A kable wtrysków łączą się w pary przed sterownikiem ?
Nie. Mogą mieć wspólny plus ale sterowanie masa jest osobne dla każdego wtryskiwacza. Zobacz na schemat.

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
A jeszcze dziwna sprawa bo nie napisałem . Na początku chciałem sprawdzić świece bez ich wykręcania . Więc odpalałem każdy cylinder osobno . Tzn wyjmując resztę cewek . Na każdym cylindrze z osobna odpaliło . Wyjmując zaś zasilanie wtrysków po kolej wyjmując 1 i 3 praca auta się nie zmieniła . Zaś dopinając 2 auto ledwo chodziło i 4 zgasło . Wnioskuję że wtrysk 1 i 3 nie ma zasilania . Dlaczego więc na każdym osobno cylindrze samochód odpalił ? Może jakiś lewy trop łapie

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Nie wiem. Dziwne sposoby diagnozy. Może trochę ironicznie, ale ten samochód ma złącze diagnostyczne. Nie trzeba tak dziwnych metod.

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
No tak wiem że ma złącze ale autem utknąłem na drodze bez dostepu do niczego. Tak wnioskuję że mimo ze świeca daje iskrę to mimo wszystko na tyle słaba że wypada zapłon a sterownik odcina zasilanie na wtrysk ?

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Nie sądzę, że sterownik w tym samochodzie był tak mądry i wyłączał wtrysk, ale nie wiem więc nie mówię na pewno. Bez komputera, być może pomiaru ciśnienia w cylindrach to chyba szkoda grzebać.

Do góry Bottom