• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie zmienia się napięcie na map sensor Mustang 3.7

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Witam. Panowie . Walczę ze zbyt wysokimi przez parę sekund obrotami na zimnym silniku w mustangu 3.7. sprawdzałem map sensor . Najpierw wtyczka . Na zasilaniu 5.64 v . ( Nie za dużo? ) . Sprawdziłem też masę . Przejście jest . Następnie wspiąłem się pod środkowy kabel sygnałowy z map . Tam na zgaszonym silniku jest 4.99v - czyli dobrze . Na zapalonym silniku jest cały czas tyle samo czyli 4.99 . Czy jak silnik jest zapalony robi się podciśnienie w kolektorze to napięcie nie powinno spadać ? Czy w moim przypadku map do wymiany ?

zahyr

Bywalec
Punktów
14
Może ten środkowy przewód 4.99V jest zasilaniem a ten na którym miałeś 5.64V to sygnałowy?
Jak wyglądają napięcia na odłaczonej wtyczce?

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Więc już mówię . Są cztery piny na map zewnętrzne to masa i napięcie . Na napięciu mam 5.63v ( powinno być równe 5v) masę sprawdzałem jest przejście. Dwa środkowe to sygnałowe od temperatury i od podciśnienia . Od temperatury volty się zmieniają dobrze od zmian temperatury a od podciśnienia pokazuje 4.99v na zgaszonym jak i na odpalonym . Na odpalonym wydaje mi się że volty powinny być sporo mniejsze dając sygnał do ECU o wytworzeniu podciśnienia . I teraz jaja .... Na forscanie napięcie czujnika 1.5v ( tak jak powinno być ) sprawdzałem dwoma multimetrami. Ale to nie koniec na rozgrzanym zegary mi pokazuja podciśnienia 61 kPa forscan 39 kPa.
A kolega pytał to na wtyczce od lewej strony jest 5.63v , 4.99v,4.99v, 0.00v . Nie wiem czy odczyty z forscan są miarodajne .... W sensie np mam naładowanie Aku 12.4 forscan pokazuje 11.9 v .... Tak samo na zgaszonym aucie pokazuje napięcie map 3.98 na mierniku jak wpinam się w czujnik 4.99 na zgaszonym i odpalonym

Do góry Bottom