Witam, potrzebuje pomocy, rady. Jestem posiadaczem audi a3 8p z silnikiem 2.0 tdi cr 140km cffb 2012r. Problem polega na tym że od samego początku gdy go kupiłem podczas wypalania dpf (wtedy co 450km) był widoczny niebieski dym tylko i wyłącznie podczas dodawania gazu gdy nie dodawałrm dymu nie było. Wtedy wypalanie trwalo ok 25minut spadały obroty czekałem aż wystygnie i gasiłem. Ale przy kolejnym odpaleniu silnika jeszcze na zimnym juz widzialem że sie dopala kolejny raz. Byl niebieski dym podniesione obroty i chodzil wentylator. Trwało okolo 25 minut. Gdy dopalił sie raz po raz. Był spokój do następnego wypalania. Ok 450km.Dodatkowo przybywało oleju. Ale niedawno była taka sytuacja że dopalał sie godzine tak jabym nie mogl sie wypalić. Ale w końcu sie wypalił tylko że jakos kilka dni później samochod samoczynnie wszedl w tryb awaryjny migała spiralka nie było mocy i swiecił check engine. Padło sterowanie egr. Wymieniłem na nowy. Ale problem nie zniknął mimo że nie ma juz bledu samochód nie wchodzi w tryb awaryjny już to teraz dopalanie trwa godzine jest niebieski dym i przybywało oleju. Teraz wymieniłem olej. Mechanik twierdzi że samochod jest 100% sprawny sprawdzal na vcds że wtryski nie leją turbo ok dpf tez ok. Ale cos jest jednak nie tak skoro sie tak zachowuje. Rura jest okopcona czarnym pyłkiem mimo że nie puści nawet dymka przy ostrym butowaniu Mechanik sugeruje na oprogramowanie. Moze ktos miał podobny problem pomocy.