Z tego co wiem to nie może przekroczyc 50% czyli 1745 zł minimalnej stawki, kasy fiskalnej nie trzeba mieć, formalnie rozliczasz się w PIT, tam masz dodatkową rubrykę o działalności nierejestrowalnej, wpisujesz tam kwotę z całego roku i z tego płacisz podatek dochodowy. Trzeba pilnować sztywnej sumy kwoty w danym miesiącu, jak przekroczysz próg to z automatu przechodzisz działalność gospodarcza i wtedy masz 7 dni na powiadomienie i złożenie odpowiednich dokumentów, Zusu nie opłacasz, po prostu pilnujesz kwoty w miesiącu żeby nie przekroczyła. Aby można z tej działalności korzystać osoba nie mogła w przeszłości prowadzić działalności gospodarczej, proste jak cep, nic nie opłacasz po za podatkiem dochodowym od 1 stycznia na 31 grudnia i pilnowac kwoty od 1 do końca miesiąca. Na dole masz link z lekturą.Jest coś takiego. Rozlicza się na koniec roku i miesięczny zarobek nie może przekroczyć 75%x3500 zł. Kasę fiskalną trzeba nabyć. Ale jak to formalnie załatwić?
Nie, dalej będzie 50% tylko z sumy minimalnej krajowej 3600 a nie jak teraz 3490, po prostu od lipca wzrasta minimalna krajowa, wtedy 50%= 1800 zł i tej kwoty nie można przekroczyć wtedy, firmy nie można przekazać i prowadzić jako działalność nierejestrowalną, chyba, że masz na myśli, że zamykasz firmę a miejsce i sprzęt zostawiasz synowi, to może tak. Paragon? ale, że niby jak? Fakturę imienną niech wystawia. Z tym 25zł na paragon to będzie ciężko, chyba że stali klienci.Dzięki . Te 75% wchodzi od lipca lub sierpnia. Syn nic nie miał na siebie do tej pory. Ciekawe jak bym się zamknął i syn by to dalej prowadził na tej nierejestrowanej.
Paragon wymiana rozrządu 25 zl
Z tego co wiem temat załatwiasz w lokalnym skarbowym.@Bartek4x4 ogarnąłes może temat? Napisałem dzisiaj zapytanie do Krajowej Izby Skarbowej ale cholera wie kiedy odpiszą a nie ukrywam, że wolałbym info od kogoś kto tak działa. Z tego co się dowiedziałem to kasa fiskalna napewno potrzebna, jak ktoś chce fv to wystawia się rachunek uproszczony i BDO trzeba normalnie mieć. Tylko jak to jest z tą kasą online, to się gdzieś zgłasza?
Jak chcesz mieć kasę fiskalną, to najpierw zgłaszasz się do US o nadanie numeru NIP. Możesz to zrobić nawet jako osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej. Dopiero mając NIP możesz "postarać się" o kasę fiskalną. A potem to już z górki@Bartek4x4 ogarnąłes może temat? Napisałem dzisiaj zapytanie do Krajowej Izby Skarbowej ale cholera wie kiedy odpiszą a nie ukrywam, że wolałbym info od kogoś kto tak działa. Z tego co się dowiedziałem to kasa fiskalna napewno potrzebna, jak ktoś chce fv to wystawia się rachunek uproszczony i BDO trzeba normalnie mieć. Tylko jak to jest z tą kasą online, to się gdzieś zgłasza?

Sprawdź sobie normy wagowe na kartony i złom np, a olej po prostu dobrze chować byś musiał i tyle z BDOKurcze, nie zauważyłem, że koledzy tutaj napisaliście dobre rzeczy.
W każdym razie i tak trzeba mieć tą cholerną kasę fiskalną, żeby było legitnie i paragony wydawać. Mycie okien, korepetycje itp nie trzeba.
A co w sprawie BDO? Czy musieliście zakładać? Wiadomo, jeśli kontroli nie ma i sumienie mamy na tyle, że nie wylewamy oleju do dziury w lesie (co mam nadzieję, że nikt nie robi) to nie trzeba BDO robić, ale w razie kontroli mogą być problemy, bo działaność nierej/rejestr produkuje odpady.