• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nierejestrowana działalność gospodarcza

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Hej, jest tu ktoś, kto tak "jedzie"?
Jak tak to na priv z chęcią popisze.
Chciałbym otworzyć takie coś na syna ale co, gdzie i jak

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Jest coś takiego. Rozlicza się na koniec roku i miesięczny zarobek nie może przekroczyć 75%x3500 zł. Kasę fiskalną trzeba nabyć. Ale jak to formalnie załatwić?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Jest coś takiego. Rozlicza się na koniec roku i miesięczny zarobek nie może przekroczyć 75%x3500 zł. Kasę fiskalną trzeba nabyć. Ale jak to formalnie załatwić?
Z tego co wiem to nie może przekroczyc 50% czyli 1745 zł minimalnej stawki, kasy fiskalnej nie trzeba mieć, formalnie rozliczasz się w PIT, tam masz dodatkową rubrykę o działalności nierejestrowalnej, wpisujesz tam kwotę z całego roku i z tego płacisz podatek dochodowy. Trzeba pilnować sztywnej sumy kwoty w danym miesiącu, jak przekroczysz próg to z automatu przechodzisz działalność gospodarcza i wtedy masz 7 dni na powiadomienie i złożenie odpowiednich dokumentów, Zusu nie opłacasz, po prostu pilnujesz kwoty w miesiącu żeby nie przekroczyła. Aby można z tej działalności korzystać osoba nie mogła w przeszłości prowadzić działalności gospodarczej, proste jak cep, nic nie opłacasz po za podatkiem dochodowym od 1 stycznia na 31 grudnia i pilnowac kwoty od 1 do końca miesiąca. Na dole masz link z lekturą.

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Dzięki . Te 75% wchodzi od lipca lub sierpnia. Syn nic nie miał na siebie do tej pory. Ciekawe jak bym się zamknął i syn by to dalej prowadził na tej nierejestrowanej.
Paragon wymiana rozrządu 25 zl

Ostatnia edycja:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Dzięki . Te 75% wchodzi od lipca lub sierpnia. Syn nic nie miał na siebie do tej pory. Ciekawe jak bym się zamknął i syn by to dalej prowadził na tej nierejestrowanej.
Paragon wymiana rozrządu 25 zl
Nie, dalej będzie 50% tylko z sumy minimalnej krajowej 3600 a nie jak teraz 3490, po prostu od lipca wzrasta minimalna krajowa, wtedy 50%= 1800 zł i tej kwoty nie można przekroczyć wtedy, firmy nie można przekazać i prowadzić jako działalność nierejestrowalną, chyba, że masz na myśli, że zamykasz firmę a miejsce i sprzęt zostawiasz synowi, to może tak. Paragon? ale, że niby jak? Fakturę imienną niech wystawia. Z tym 25zł na paragon to będzie ciężko, chyba że stali klienci.

Ostatnia edycja:

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Ale co wiem to niektóre usługi wymagają kasy fiskalnej i warsztat samochodowy właśnie to obejmuje a żeby nie przekroczyć tej kwoty to części musisz kupować na klienta bo w tej działalności nierejestrowanej jest liczona kwota przychodu a nie dochodu i to możesz bardzo szybko przekroczyć jak będziesz kupował części na warsztat i dlatego musisz mieć kasę fiskalną bo niby sprzedajesz części klientowi i to jest uwzględnione w wykazie działalności które potrzebują kasy fiskalnej.

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
@Bartek4x4 ogarnąłes może temat? Napisałem dzisiaj zapytanie do Krajowej Izby Skarbowej ale cholera wie kiedy odpiszą a nie ukrywam, że wolałbym info od kogoś kto tak działa. Z tego co się dowiedziałem to kasa fiskalna napewno potrzebna, jak ktoś chce fv to wystawia się rachunek uproszczony i BDO trzeba normalnie mieć. Tylko jak to jest z tą kasą online, to się gdzieś zgłasza?

NitroNomad

Początkujący
Punktów
1
@Bartek4x4 ogarnąłes może temat? Napisałem dzisiaj zapytanie do Krajowej Izby Skarbowej ale cholera wie kiedy odpiszą a nie ukrywam, że wolałbym info od kogoś kto tak działa. Z tego co się dowiedziałem to kasa fiskalna napewno potrzebna, jak ktoś chce fv to wystawia się rachunek uproszczony i BDO trzeba normalnie mieć. Tylko jak to jest z tą kasą online, to się gdzieś zgłasza?
Z tego co wiem temat załatwiasz w lokalnym skarbowym.

Ferny12

Nowy
Punktów
0
Jak chcesz mieć kasę fiskalną, to najpierw zgłaszasz się do US o nadanie numeru NIP. Możesz to zrobić nawet jako osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej. Dopiero mając NIP możesz "postarać się" o kasę fiskalną. A potem to już z górki :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Farseer

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
Pruszków
Słuchajcie, a jak to wygląda od strony kupowania części przez hurtownię? Czy muszę to uwzględnić czy mogę napisać na paragonie "wymiana rozrządu + pompa wody" i dać cenę za całą usługę np 1200zł? ALBO ZA SAMA ROBOCIZNE.

Bo, umówmy się, działaność niezarajestr jest po to by pomóc, ale jak ktoś zacznie dodawać ceny części to nie jedna robota zaraz będzie ponad tej maksymalnej dochodowej. A ja nie mam marzy na częściach, więc z nich nie zarabiam.

Bo w internecie nie sposób się tego dowiedzieć.

Chodzi mi o to, czy ktoś ma wgląd w to, że ja, mając numer klienta w IC, kupując tam części do tego rozrządu, nie uwzględniłem tego na paragonie.

Pozdrawiam.
Niestety, dzwoniłem do księgowej i powiedziała, że nie da się tak zrobić. Wszystko musi byc uwzględnione, nie istotne jest to, że z tego paragonu 1200zl nasz zarobek to powiedzmy 100zl. Nikogo to nie obchodzi.

Bez jaj. Co za idiotyzm. Robota za klocki tarcze 250zl zarobku, reszta czyli jakieś pewnie 400+zł (po cenach internetowych) to już też jest traktowane jako "zarobek".

Zatem bez sensu jest taka działaność niezarajestrowana. Można sobie pewnie więcej szkód narobić. Takie coś to pewnie dobre do korepetycji czy mycia okien.

Bez sensu.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ty kasujesz za robotę 20 zł czesci jakby nie patrzeć klient sam zapłacił. Tu najbardziej rozchodzi się o klienta. Obcy poje...B czy spoko znajomy

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Zeby uwzglednic "czesci" na paragonie musisz byc na vat .... Tak najprosciej . Dzialalnosc nierejestrowana odnosi sie tylko do usługi a nie do uslugi +czesci .

Jedynie jak to mozesz zrobic to wystawic skasowac za robote a zesi \w A xzesi wzias na paragon i paragon da klientowi .

darioon

Początkujący
Punktów
1
Dokładnie - vatowiec bierze częsci na siebie - a potem je sprzedaje klientowi. Na nierejestrowanej wykazujesz usluge , prowadzisz ewidencje ( może byc w zeszycie) a części...kupil klient....

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Leciałem tak prawie rok, zero przypału
Co miesiąc 75% dochodu z krajowej max i lajt, nie jesteś rejestrowany a u mnie było nawet tak że podatku za lokal nie musiałem płacić bo nie było działalności
Ale pojawiła się klima, i somsiad tez mechanik co lubi podjebac i plotki rozsiać to się założyło
Kasa fiskalna + rejestracja kasy, prowadzenie ewidencji przychodów i tyle. Na koniec roku rozliczenie w PIT

Farseer

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
Pruszków
Kurcze, nie zauważyłem, że koledzy tutaj napisaliście dobre rzeczy.

W każdym razie i tak trzeba mieć tą cholerną kasę fiskalną, żeby było legitnie i paragony wydawać. Mycie okien, korepetycje itp nie trzeba.

A co w sprawie BDO? Czy musieliście zakładać? Wiadomo, jeśli kontroli nie ma i sumienie mamy na tyle, że nie wylewamy oleju do dziury w lesie (co mam nadzieję, że nikt nie robi) to nie trzeba BDO robić, ale w razie kontroli mogą być problemy, bo działaność nierej/rejestr produkuje odpady.

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Kurcze, nie zauważyłem, że koledzy tutaj napisaliście dobre rzeczy.

W każdym razie i tak trzeba mieć tą cholerną kasę fiskalną, żeby było legitnie i paragony wydawać. Mycie okien, korepetycje itp nie trzeba.

A co w sprawie BDO? Czy musieliście zakładać? Wiadomo, jeśli kontroli nie ma i sumienie mamy na tyle, że nie wylewamy oleju do dziury w lesie (co mam nadzieję, że nikt nie robi) to nie trzeba BDO robić, ale w razie kontroli mogą być problemy, bo działaność nierej/rejestr produkuje odpady.
Sprawdź sobie normy wagowe na kartony i złom np, a olej po prostu dobrze chować byś musiał i tyle z BDO

kondzioMMA

Początkujący
Punktów
-2
Miasto
Szczecin
Hej.
Pracuje na etacie jako mechanik.
Chciałbym czasem po pracy naprawiać auta znajomym. Działaność nierejestrowana. Co z BDO i resztą?
Wiem, że pewnie urzędy czekają na moją pomyłkę ale wolę zgłosić i nie martwić się, że ktoś mi zapuka do garażu i dołoży 5.000 kary gdy ja zarobię z 500zk miesięcznie dodatkowo.
Z góry dziękuję

Do góry Bottom