• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nieszczelna klimatyzacja

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam, autko Clio II 2001 benzyna 16v 75 KM 55 kW 1.2.
Co roku napełniam klimatyzację, dlatego, że przez sezon zimowy po prostu czynnik ucieka i na nowy sezon brak. Nieważne czy nabilem w kwietniu, maju czy październiku to na drugi rok już się nie włączała z braku ciśnienia. Coś jakby w zimniejsze pory się rozszczelniała. W tym roku nabilem znów. Jednak wystarczyło na tydzień. Dzisiaj się już nie włączyła.

Pytanie brzmi jaka może być cena w warsztacie za wykrycie i naprawę, tak by układ był szczelny. Ma ktoś takie doświadczenia?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a może sam coś od siebie merytoryczne napisz ,zdumiewające jest to że używasz słów których zapewne nie znasz znaczenia ;)
więc pozdrawiam Cie litościwie ;)

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
oczywiście masz rację. zgadzamy się z Tobą w 100%. teraz możesz spać spokojnie i cieszyć się, że uratowałeś kolejnego klienta od naciągnięcia go, na bezsensowne szukanie nieszczelności za pomocą hydrogen.
a powiedz mi Lesio, jak pojawia się pusty układ, to napełniasz czynnikiem i szukasz? bo napisałeś, żeby używać detektora na r134a. jak się ma to do ustawy o gazach? bo ja słyszałem, że jeśli jest ubytek ponad 100g, to trzeba najpierw sprawdzić układ, naprawić, a dopiero napełniać.
A zaświadczenie, lub certyfikat F-Gazowy, to za czapkę śliwek dostałeś. Gdzie słyszałeś o 100g? Poczytaj, radzę, nawet o układach dwu parnikowych, bo jesteś w dużym błędzie.

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
wiesz pierwsze szkolenie F gaz robiłem w 92 roku na R12 kiedy to groziło nam globalne ochłodzenie bo niby cale ciepło miało by uciec dziura ozonową :cool:tak ze wiec nie zajmuje się pierdołami jak już pisałem w europie nie ma ujednolicenia w sprawie przepisów a od 30 lat w Polsce bylem ze 4 razy na urlopie :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a od 30 lat w Polsce bylem ze 4 razy na urlopie :)
czyli jesteś tak jak nasza Polonia. w kraju nie bywasz, a wybierasz nam rząd hehe
Lesio, u nas już końmi się pola nie orze. mamy automobile i asfaltowe drogi. jest też kliku ludzi co ma pojęcie o samochodach itd. wiem, że ci to ciężko pojąć, bo przez 30 lat sporo się zmieniło. ale serio, ludzie w Polsce umieją już się podpisać i nie piją mleka prosto z krowy.

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
czyli jesteś tak jak nasza Polonia. w kraju nie bywasz, a wybierasz nam rząd hehe
Lesio, u nas już końmi się pola nie orze. mamy automobile i asfaltowe drogi. jest też kliku ludzi co ma pojęcie o samochodach itd. wiem, że ci to ciężko pojąć, bo przez 30 lat sporo się zmieniło. ale serio, ludzie w Polsce umieją już się podpisać i nie piją mleka prosto z krowy.
za to o klimatyzacji dalej pojęcia za grosz :p

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
ja argonu uzywam do spawania aluminium to jest ciężki gaz -nie słyszałem o sprawdzaniu szczelnisci argonem
jest drogi :eek:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
a moze ten mechanik rzeczywiście sprawdzał argonem ?!:eek::eek::eek::eek::eek:
do dyskusji brakuje wam wiedzy a obrażać to się możecie miedzy sobą mogę tylko powiedzieć ze używam wielu sposobów nawet argonu i helu kiedy jest to przydatne to mieszanki azotowo wodorowej "tym waszym hydrogène:D"w samochodach bez sensu ale ja się nabijaniem na klimę nie zajmuje to domena januszy biznesu dla ciekawości detektor R134a jest na wyposażeniu obowiązkowym warsztatu w wielu krajach
pomnik ze zdjecia to statua odrodzenia afryki dwa razy w roku serwisuje jego klimatyzacje 3x120KW Lennox

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Masz rację, wykrywacz do r134 to dobra sprawa tylko że w komorze silnika wykrywa też inne rzeczy. A co jest złego w używaniu mieszaniny azotu i wodoru w autach skoro to działa?

Do góry Bottom