• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nieszczelna klimatyzacja

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam, autko Clio II 2001 benzyna 16v 75 KM 55 kW 1.2.
Co roku napełniam klimatyzację, dlatego, że przez sezon zimowy po prostu czynnik ucieka i na nowy sezon brak. Nieważne czy nabilem w kwietniu, maju czy październiku to na drugi rok już się nie włączała z braku ciśnienia. Coś jakby w zimniejsze pory się rozszczelniała. W tym roku nabilem znów. Jednak wystarczyło na tydzień. Dzisiaj się już nie włączyła.

Pytanie brzmi jaka może być cena w warsztacie za wykrycie i naprawę, tak by układ był szczelny. Ma ktoś takie doświadczenia?

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
jeszcze troche i będą narzędzia z NASA do sprawdzenia wycieku :banghead:
niech tylko, nikt nie zapyta: czym sprawdzam przebitą oponę :mad:
bo, to dopiero będzie kosmos :rolleyes:

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
wykrywacz R134 czy wodoru ma taka selektywność jako sobie wybierzesz a ze najczęściej sprzedawca wpycha najdroższy bo najlepszy na wszystkie gazy panie to efekt jest jaki jest:D
natomiast akumulator podczas ładowania wydziela właśnie wodór który może wprowadzać w błąd

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
najlepszy na wszystkie gazy panie to efekt jest jaki jest:D
natomiast akumulator podczas ładowania wydziela właśnie wodór który może wprowadzać w błąd
dlatego zawsze sprawdzanie zaczyna się od sprawdzenia akumulatora:cool:, jak jest sygnał, to znaczy: że tzreba naprawiać :D.
i o to chodzi.
bezpieczeństwo jest najważniejsze :)

cenisz swoją rodzine ? to ją ubezpiecz :cool: bezpieczeństwo to podstawa ;)

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
dlatego zawsze sprawdzanie zaczyna się od sprawdzenia akumulatora:cool:, jak jest sygnał, to znaczy: że tzreba naprawiać :D.
i o to chodzi.
bezpieczeństwo jest najważniejsze :)

cenisz swoją rodzine ? to ją ubezpiecz :cool: bezpieczeństwo to podstawa ;)

z co byś chciał naprawiać w naturalnym procesie występującym w akumulatorach kwasowo ołowiowych
nawet te żelowe puszczają wodorowe pierdy
dlatego w pierwszym poście pisałem lampa uv i okularki :wacky:

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
z co byś chciał naprawiać w naturalnym procesie występującym w akumulatorach kwasowo ołowiowych
nawet te żelowe puszczają wodorowe pierdy
dlatego w pierwszym poście pisałem lampa uv i okularki :wacky:
mnie nie dziwi czego kto używa.
Dziwi mnie diagnozowanie zwykłego wycieku technologią z NASA, i spuszczanie się nad prawidłowością sprawdzania wycieku gazu.
Ja, bym był w stanie uwierzyć: że piszemy o wycieku cieczy, i diagnozujemy , czy to jest olej,woda,płyn do spryskiwaczy,płyn hamulcowy, lub jakiś pies objszczał nam koło, lub ktoś bezczelnie się na nie spuścił, itd...
Noooooo... poprostu czytam, i nie wierze... w to co czytam .

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
mnie nie dziwi czego kto używa.
Dziwi mnie diagnozowanie zwykłego wycieku technologią z NASA, i spuszczanie się nad prawidłowością sprawdzania wycieku gazu.
Ja, bym był w stanie uwierzyć: że piszemy o wycieku cieczy, i diagnozujemy , czy to jest olej,woda,płyn do spryskiwaczy,płyn hamulcowy, lub jakiś pies objszczał nam koło, lub ktoś bezczelnie się na nie spuścił, itd...
Noooooo... poprostu czytam, i nie wierze... w to co czytam .
człowieku malej wiary :wacky:
ja pisze o mojej pracy a nie tylko o klimie samochodowej którą zostawiam Januszom warsztatowym
dopiero przy Helu i instalacji próżniowej wchodzimy w kosmos

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Lesio musisz być naprawdę wybitnym "fachowcem" skoro twierdzisz że wszyscy mechanicy zajmujący się klimatyzacją w aucie to janusze. A co do lampy i UV, to życzę Ci abyś za pomocą takich narzędzi naprawił chłodzenie baterii w hybrydzie. Powodzenia.

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
Lesio musisz być naprawdę wybitnym "fachowcem" skoro twierdzisz że wszyscy mechanicy zajmujący się klimatyzacją w aucie to janusze. A co do lampy i UV, to życzę Ci abyś za pomocą takich narzędzi naprawił chłodzenie baterii w hybrydzie. Powodzenia.

temat o clio 2 a ty mi tu z hybrydami i elektrykami
a propos masz odpowiednie uprawnienia i certyfikaty UE do pracy przy tym ?
bo ja tak :D

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
A czy uważasz że tylko Ty korzystasz ze szkoleń? Tak, posiadam odpowiednie uprawnienia do pracy. Wyobraź sobie że w Polsce mamy ogólnodostępne szkolenia i ludzi którzy zachodnich "wymieniaczy" mają daleko za sobą.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Juz nawet azot i woda mydlana robią robotę ...
Tylko że pianą wszędzie nie dojdziesz. A rozbierać pół auta, żeby popsikać pianą, trochę się mija z celem. Dzisiaj robiłem Passata, co 3 miesiące nie ma gazu. Za każdym razem nic nie znaleźli.
Wyciek znaleziony w 15 min. Uszczelnione już i robi się próżnia.
Także macie rację, hydrogen do niczego się nie nadaje hehe, nie kupujcie tego, bo będę miał mniej roboty :)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
957
Miasto
Manchester
Nie no jasne ... z tym ze chodziło raczej ze juz nawet taki "glupi" azot zdecydowanie pomaga, a co dopiero hydrogen. przy większych wyciekach i azocie nawet nie trzeba psikac mydlinami. No i cena :D

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Tak mi się skojarzyło, bo ostatnio podczas przekraczania granicy widziałem, że celnicy konfiskowali kilka butli z takim oznaczeniem, bo freon.

Do góry Bottom