• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan [N16] 1.5 dCi [2003] Nie odpala na zimnym

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Witam,

Jestem w posiadaniu Almery N16 z silnikiem 1.5 dCi z roku 2003. Problem z nie odpalaniem auta pokazał się kilka dni temu kiedy to przyszły zimne dni i niestety almera odpala po paru minutach kręcenia lub wcale nie odpala (gdy jest ciepło nie ma najmniejszego problemu) 3/4 dni temu w almie został zmienione świece żarowe, olej + filtr, filtr paliwa + węże.

Sprawdziłem przez ODB II błędy w aucie i wyskakują dwa następujące błędy

(1."P0089" Suction control valve stuck, 2."P0380" Glow Plug/Heater Circuit "A")

Zastanawiam się nad przekaźnikiem świec żarowych ? Co o tym sądzicie ? Proszę o pomoc jestem już załamany ... Z góry dziękuję

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Co do świec to są nowki sztuki. Zamówiłem ten przekaźnik bo dorwałem w dobrej cenie i zobaczę jak to będzie natomiast martwi mnie ten błąd dotyczący ciśnienia paliwa na listwie. Na jakiej listwie ? I jak mogę zdiagnozować ten problem ? I czy wgl da się to jakoś ogarnąć w domowym zaciszu ? Ciśnienie może oznaczać problem z pompa paliwa ? Czy coś z wtryskami ? Z tego co wiem pompa paliwa kiedyś była regenerowana.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Gdzie jest pompa paliwa w twoim samochodzie orientujesz się ?

Napisałem już jak możesz zdiagnozować po części ten problem ale oddaj to lepiej komuś skoro nie wiesz nawet co to jest listwa wtryskowa ( podpowiem ,że wcale nie wygląda jak listwa w tym silniku )

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
@chudson Pompa paliwa znajduje się przy tylnej kanapie a wiec dojście do niej jest możliwe.

@pawel2406 Czyli wina tego błędu mogą być wtryski lub pompa paliwa ? Czy to raczej wina tego regulatora ? W n16 było sporo wątków odnośnie pompy paliwa a wiec chyba często się sypały.

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Przepraszam za tak długą nieobecność ale chwilowo wstrzymałem pracę nad almerką.

@chudson Pomyliło mi się pompa paliwa (wtryskowa) jest przy silniku :D Pomyliło mi się z pływakiem który swoją drogą miał jakiś dziwny syw w sobie i zastanawiam się czy przypadkiem przez ten syf albo wtryski albo pompa nie popsuły się. Masz może jakiś pomysł co teraz ?

@pawel2406 Regulator ciśnienia ? Myślisz że może być to wina tylko regulatora a nie pompy ? Czy ten regulator mógł się jakoś zabrudzić czy coś ? Odkręcić go i spróbować przeczyścić czy nie powinien się zabrudzić ?

Almera na dziś dzień ma straszne problemy z odpalaniem tylko metoda "na plaka" pomaga ale to tylko dziś testowałem bo była konieczność przestawienia jej. Po nagrzaniu odpala co prawda nie od strzała ale pokręci chwilkę i odpali. Co sądzicie ? Może byc to wina wtrysków czy prędzej pompa paliwa ? Co teraz mogę zrobić aby zdiagnozować czy to wina wtrysków czy może pompy paliwa ?

Dodam też że podczas jazdy czasem auto potrafi zgasnąć przy prędkości ok. 120km +. Może to też będzie istotna informacja :D

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Widzę, że problem cię przerasta. Rozumiem że szkoda ci kasy na fachowca. Jednym z tańszych rowiązań "byle do wiosny" będzie taki preparat pobudzający chęć do pracy.
0004R5H5S2VAR1S0-C116-F4.png

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Majstrów w okolicy jest sporo a tylko jeden dobry Najbliższy termin za 2tygodnie a ja auta potrzebuje na zaraz. Robiłem test przelewów i wyszło tak

Wtryski 1,2 dają za duża dawkę natomiast 3,4 chyba w miarę ? Jak myślicie wystarczy wymienić 1,2 czy odrazu 1,2,3,4 ? Test trwał ok. 15/20 sekund bo już strzykawki brakowało

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
O doope potłuc taki test w 20sekund. Zrób taki przez 10 minut na różnych obrotach.
A wynik ma zbierać do wiader? Przecież na tej ilości widać, że 1 i 2 wtrysk koniecznie do sprawdzenia. Chociaż ja się nie pierdziele i dałbym wszystkie.

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Właśnie 1 i 2 wyszły bez problemu. Natomiast 3 i 4 siedzą w opór. Polałem wd pare razy i zobaczę czy pójdzie. Kumpel ma postarać się załatwić wybijak do wtrysków ale nie jest to pewne. Czy jeśli nie wyjdą 3 i 4 to wymienić narazie 1,2 ? Macie jakieś sposoby na zapieczone wtryski ?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Oprócz wtrysków jeszcze sprawdź ciśnienie na pompie w momencie kręcenia rozrusznikiem ( poprzez obd ) będziesz wiedział czy same wtryski wystarczą bo może nie warto naprawiać. Czy w almerach też nie było czasem pomp z łuszczycą jak w renault?

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
1.5 ahhhh to też temat rzeka... rób co sugerują koledzy i fakt połóż najlepiej dla spokojności wszystkie na stół... Tester do przelewów powiem kozak ale fakt że co miał ogarnąć to ogarnął i powinieneś wiedzieć co robić dalej...

Wybijak do wtrysków ewentualnie powrót dwóch wtrysków i odpal to i noech pochodzi z dwie - trzy godz i zacznij na ciepłym od demontażu 3 i 4 może wtedy się uda...

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Pompa swojego czasu była już regenerowana. Ostatnio założyłem przezroczyste węże żeby zobaczyć czy nie leci powietrze bo myslalem ze przez to może mieć problem odpalać i pompa szybko puste węże napełniła a wiec wydaje mi się ze na rozruch szybko podaje. Teraz zbytnio nie powiem bo musiał bum go złożyć i znów Plakiem odpalać. Kilka dni temu był sprawdzany kompem i ciśnienie było ok. Dziś rozmawiałem z człowiekiem z ASO Bosch Diesel Service Dariusz Pawlik i w poniedziałek kurier podjedzie po wtryski. Maja je wymienić/zregenerować w przeciągu 1-2 dni. Także jeśli uda mi się wybić jescze te 2 to dam im te 4 i będzie spokój. Czy przy wymianie wtrysków muszę zmienić ta podkładkę „uszczelniająca” ?

Do góry Bottom