• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan [N16] 1.5 dCi [2003] Nie odpala na zimnym

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Witam,

Jestem w posiadaniu Almery N16 z silnikiem 1.5 dCi z roku 2003. Problem z nie odpalaniem auta pokazał się kilka dni temu kiedy to przyszły zimne dni i niestety almera odpala po paru minutach kręcenia lub wcale nie odpala (gdy jest ciepło nie ma najmniejszego problemu) 3/4 dni temu w almie został zmienione świece żarowe, olej + filtr, filtr paliwa + węże.

Sprawdziłem przez ODB II błędy w aucie i wyskakują dwa następujące błędy

(1."P0089" Suction control valve stuck, 2."P0380" Glow Plug/Heater Circuit "A")

Zastanawiam się nad przekaźnikiem świec żarowych ? Co o tym sądzicie ? Proszę o pomoc jestem już załamany ... Z góry dziękuję

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Ja dwukrotnie tankowałem do pełna ze środkiem do czyszczenia wtrysków ze stacji. Lekko się poprawiło natomiast nie pomogło z odpalaniem a test przelewów mówi w sumie swoje

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Dziś dzwoni do mnie pani z ASO i mówi ze w wtryskach są opiłki metalu. A wiec 4 wtryski do regeneracji i raczej pompa do wymiany bo koszt regeneracji jest kosmiczny. Plus do tego czyszczenie układu paliwowego wraz z bakiem paliwa. Macie jakieś sprawdzone sposoby na wyczyszczenie układu ? Wystarczy wymienić węże, filtr i wyczyścić bak ? Czy trzeba coś jescze przy silniku czyścić ? Warto samemu się za to zabierać ? Węże filtr to nie problem bo już zmieniałem. Z bakiem tez powinienem sobie poradzić natomiast martwi mnie ten rozdzielacz z którego wychodzą rurki do wtrysków. Ona jest jakoś połączona z silnikiem ? Czy wystarczy to jakoś odkręcić i przeczyścić ?

Pozdrawiam

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Witam,
Już mam wszystkie wtryski i pompę używaną aczkolwiek prawdo podobnie "nie opiłkującą" Teraz auto idzie na czyszczenie układu, wymycie baku zmianę pompy itp. Ale mam jedne pytanie. Czy istnieje jakaś metoda pomagająca zabezpieczyć auto przed kolejną tego typu styuacją ? Np. jakiś filtr paliwa na wyjściu z pompy ? Polecacie coś konkretnego ? Zawsze gdy zauważy się opiłki lepiej zmienić pompę niż pompę i wtryski ;D

Pozdrawiam

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Czyli sprawdzonego sposobu na zabezpieczenie przed dostaniem się opiłków w układ nie ma ? Auto ma 138 tys przebiegu od pierwszego właściciela. Serwis wszystko na czas a pompa opiłkowała. Aż tak złe z tymi 1.5 dci ?

Do góry Bottom