• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Primera P11 HB - Brak świateł cofania

Magmaruss

Nowy
Punktów
0
Witam.

Od pewnego czasu mam problem ze światłami cofania. Po wrzuceniu biegu wstecznego nie zapalają się. Żarówki sprawdzałem i są w pełni sprawne. Następnie zrobiłem pomiar w punkcie nr. 1 tak jak zaznaczyłem na rysunku (kostka przy lampie) i napięcie w tym punkcie było zerowe. Później miernikiem dotknąłem dwóch styków na czujniku (włączniku) przy skrzyni biegów. Kiedy bieg był wyłączony napięcie wynosiło 0 [V], a kiedy bieg został włączony napięcie wynosiło 11 [V]. Czyli myślę, że czujnik jest sprawny. Następnie zacząłem robić dalsze pomiary najpierw w punkcie 2, a później w punkcie 3, gdzie nie uzyskałem napięcia. Sprawdzałem także bezpieczniki, które nie wskazywały na to by były przepalone, aczkolwiek dokładnie nie wiem, który należy do świateł cofania. Dalej nie wiem za co się brać, dlatego piszę w tej sprawie z prośbą do Was o pomoc.

Zdjęcie schematu, o którym wspomniałem:

Bezpieczniki pod maską

Bezpieczniki pod kierownicą

Pozdrawiam,
Kamil

szymon2121

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
PIASECZNO
sprawdź bezpieczniki

F12 odpowiada za światło wsteczne , podaj + na f 12 i zobacz czy światło swieci

Załączniki

• sdfghjk.PNG
    sdfghjk.PNG
    22,5 KB · Wyświetleń: 11

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Zmostkuj oba styki kostki wypiętej z wyłącznika i zobacz czy zaswieci jesli tak to uwalony włącznik jesli nie to przerwany kabel pomiędzy włącznikiem a punktem 3 pod warunkiem że na włączniku masz zasilanie 12v.

Magmaruss

Nowy
Punktów
0
Zwierałem na kostce obydwa piny i włączyłem zapłon do tego wymieniłem bezpieczniki i światła się nie świecą.

Podpiąłem przewód od punktu 3 do kostki czujnika i zaczęły świecić światła. Wychodzi na to, że przewód jest gdzieś przerwany na tym odcinku gdzie nie ma w ogóle dostępu do wiązki. Dziękuję bardzo za pomoc.

Pozdrawiam

Do góry Bottom