• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Qashqai (J10), 2.0 dCi - błąd P0263

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Witam. Auto j/w. Błąd P0263 (wypadanie zapłonów w cylindrze 1). Wtrysk sprawdzony, nie jest uszkodzony elektrycznie. Co dziwne, na włączonym zapłonie, po skasowaniu błędu zaraz wraca (niezależnie, czy wtyczka do wtryskiwacza jest podłączona, czy nie). Auto normalnie odpala, ale coś stuka (jeszcze nie diagnozowane). Coś z wiązką, ECU?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
320
Miasto
Rakszawa
Nie wypadanie zapłonów (no bo jak w dieslu), tylko ogólny błąd wydajności pierwszego cylindra. W pierwszej kolejności ciśnienie sprężania, w drugiej wiązka wtryskiwacza.

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Napisałem tak, jak podał CDIF, ale wiem o co chodzi. Ciśnienie sprawdzę, ale czego błąd wraca po samym zapłonie? Przecież silnik nie pracuje i ECU nie widzi, że coś jest nie tak.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
67
To może wtyczki zamienić na wtryskach i zobacz ,gdzie wróci błąd.

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Dobra, zostało teraz zdiagnozować skąd stuka. Na wolnych obrotach słychać delikatnie, im wyższe tym głośniejszy stuk (słychać jakby pod pokrywą zaworów).

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Korekty:

1. od 0 do -1
2. chwilowo +1, później już +2.50/+3.50
3. - 0.90
4. - 0.60/-1.30

Farseer

Gaduła
Punktów
31
Miasto
Pruszków
Sprawdź rezystancję wtryskiwaczy i porównaj te dobre z tym niby złym cylindrem.

Miałem podobnie w X5 e70. Chodził **rowniutko** ale po parę sekundach (czy może od razu?) był błąd wtryskiwacza #6. Ciężko było dojść do tego wtrysku, więc musiałem go koniec końcu wyciągnąć i sprawdziłem opór.

Był jakiś szalony, nie pamiętam dokładnie jaki, ale grubo ponad dopuszczalnej liczby.

Nie kojarzę ten silnik o czym mowa, czy da się łatwo zamienić wtryski miejscami?

Tak jak pisałem, w moim przypadku silnik chodził równo, ale błąd wtrysku był jak i błędny opór. Wymiana wtrysku pomogła.

Więc zakładam, że może być podobnie u ciebie, skoro błąd jest od razu, nie pędź od razu do komputera/wiązki.

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
CDIFem da radę zakodować wtryskiwacze? Da się na forum wrzucić film, jak silnik klepie? To nie wtryskiwacze.

Żeby zobaczyć panewki trzeba zrzucać skrzynię? Wiadomo miska dolna (blacha), górna połówka (aluminium), pokrywa rozrządu. Tylko czy ta górna połówka miski wyjdzie?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom