• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowy IC Katalog wasze zdanie

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2831
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A czy stary katalog jest jeszcze rozwijany czy już całkowicie odchodzi w zapomnienie?
Pytam ponieważ ciągle używam starego i zastanawiam się jak wygląda jego sytuacja. No i jeszcze kwestia aktualności starego katalogu, który trzeba co jakiś czas aktualizować pod kątem cen oraz asortymentu, czy nadal będą możliwości aktualizacji pod tym kątem czy nie?

Programiści Inter Cars S.A.

OFICJALNY PROFIL
INTER CARS S.A
Punktów
7
Do starego katalogu nie są dodawane już nowe opcje - takie jak np. płatności elektroniczne - czyli sama aplikacja nie jest już rozwijana.
Natomiast dane są jak najbardziej nadal aktualizowane. Nie ma na razie żadnej daty, kiedy te dane przestaną być dostępne. Ale w tym roku na pewno nie możemy sobie pozwolić na zaprzestanie ich aktualizacji, pomimo tego, że wymaga to wielu nakładów...

Ostatnia edycja:

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
Takie pytanie do panów Programistów : czy jest możliwość takich ustawień aby w zakładce opony mieć na stałe ustawione ceny netto, a w częściach i wyszukiwaniu po całym katalogu były ciągle ceny brutto - teraz pozostają mi ostatnie zapamiętane?

A

autozibi

Witamy Państwa z oficjalnego konta Inter Cars S.A., z którego postaramy się odpowiadać na uwagi dotyczące programu IC_Katalog ONLINE. Jesteśmy programistami, którzy pracują bezpośrednio nad tym programem - ale także nad poprzednią jego wersją.
Choć obydwa programy wyglądają zupełnie różnie, mają wiele cech wspólnych. Poprzedni program IC_Katalog działa od roku 2003. To bardzo długo. Zdajemy sobie sprawę, że przejście na nowy program może sprawiać pewne problemy związane głównie z przyzwyczajenia się do poprzedniej wersji. Zachęcamy jednak do przejścia na nowy program, bo będzie się on w najbliższych miesiącach nadal bardzo dynamicznie się rozwijał. Liczymy na Państwa uwagi. Program jest pisany dla Państwa i zależy nam by to narzędzie dobrze spełniało swoje zadanie.

Odnośnie wątków które pojawiły się powyżej:
-zamawianie o godz. 23:00 - nie działa tylko w sobotę przez pół godziny (konserwacja systemu). W związku z tym, że obecnie często wypuszczamy nowe wersje, w wieczornych godzinach mogły się zdarzać kilkuminutowe przerwy w działaniu. Obecnie uaktualnienia robione są w weekend i cała operacja trwa ok. 5 min.
-na dzień 1 stycznia nowy katalog przestał być wersją beta i powinien mieć wszystkie opcje dostępne w starej wersji (prosimy o informacje, jeśli o czymś zapomnieliśmy)

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z filmikami dotyczącymi obsługi programu, które dostępne są z opcji "Pomoc | FILMY SZKOLENIOWE" (http://www.intercars.com.pl/ajax_str.php?id=1706).

pozdrawiamy,
zespół IC_Katalog ONLINE

Mnie jak na razie wnerwia ten nowy program jak cholera .
Nie rozumiem po co coś zmieniać skoro było to dobre .

Nie ma możliwości wyłączenia tych głupich okienek na stronie startowej .
W samym programie jest bardzo dużo informacji , jest tak naćpane , że dosłownie nic nie widać
a , że mam okulary to dodatkowo nic nie mogę tam zobaczyć .

Jak na razie jestem na 75 % zdecydowany iż z rezygnuję z IC w ogóle .
Dlaczego Państwo nie dbacie o swoich klientów i narzucacie coś co nie każdy musi lubić i chcieć .
Stary program był bardzo prosty a przede wszystkim przejrzysty .
J

OFICJALNY PROFIL
INTER CARS S.A
Punktów
7
Takie pytanie do panów Programistów : czy jest możliwość takich ustawień aby w zakładce opony mieć na stałe ustawione ceny netto, a w częściach i wyszukiwaniu po całym katalogu były ciągle ceny brutto - teraz pozostają mi ostatnie zapamiętane?

Możliwości obecnie takiej nie ma. Można oczywiście takie coś zrobić tylko zastanawiam się, czy dla większości użytkowników nie wprowadziło by to zamieszania? Może pamiętać te ceny tak jak obecnie ale dla każdego widoku niezależnie? Albo zrobić skrót klawiszowy szybko przełączający netto/brutto?

OFICJALNY PROFIL
INTER CARS S.A
Punktów
7
Warto zrobić szybki klawisz ukrywając ceny hurt dostępny wszędzie ...
CTRL+W - tak jak w starym katalogu (podobnie wiele innych skrótów klawiszowych, np. dostępność CTRL+I)

Mnie jak na razie wnerwia ten nowy program jak cholera .
Nie rozumiem po co coś zmieniać skoro było to dobre .

Nie ma możliwości wyłączenia tych głupich okienek na stronie startowej .
W samym programie jest bardzo dużo informacji , jest tak naćpane , że dosłownie nic nie widać
a , że mam okulary to dodatkowo nic nie mogę tam zobaczyć .

Jak na razie jestem na 75 % zdecydowany iż z rezygnuję z IC w ogóle .
Dlaczego Państwo nie dbacie o swoich klientów i narzucacie coś co nie każdy musi lubić i chcieć .
Stary program był bardzo prosty a przede wszystkim przejrzysty .
J

Tak jak wspominałem wcześniej - nie chcemy nikomu niczego narzucić. Stary program pozostaje taki jaki jest. Zachęcamy natomiast do użycia nowego.

Dlaczego powstał nowy program:
1. Technologia informatyczna starego programu jest już archaiczna i nie pozwala na dalszy rozwój.
2. Przy obecnej powszechności Internetu zmuszanie użytkowników do aktualizacji dużych baz danych jest niekomfortowe. W nowym nie trzeba niczego aktualizować.
3. Kafelki na stronie startowej - te które są Panu potrzebne można przesunąć w lewo - jak to zrobić pokazane na tym filmiku:
4. Prostota - miło słyszeć dobre słowo o starym programie bo pisałem go przez te wszystkie lata. Ale wydaje mi się, że to stary program jest bardziej skomplikowany, szczególnie dla nowych użytkowników. W nowym robiliśmy wszystko - w porozumieniu z naszymi klientami (wiele razy osobiście byłem w warsztatach) - żeby było prościej:
-w nowym programie po uruchomieniu (logowanie może być automatyczne) jeśli szukamy po indeksie to od razu wpisujemy go w prawym górnym rogu. We wszystkich ekranach wdziała klawisz F3 do wyszukiwania po indeksie - by nie trzeba nigdzie wracać
-wyszukiwanie w katalogu - bardzo szybkie wyszukiwanie pojazdu:
-lepsze wyszukiwanie w grupach towarowych:
-wyniki wyszukiwania - zbędne szczegóły są ukryte (klawisz F7 - strzałka rozwijająca u góry po lewej) - zawężanie wyświetlanych wyników:
-wielkość czcionki - jest już zrobiona możliwość powiększania czcionki w wynikach wyszukiwania - nowa wersja będzie wypuszczona w weekend

Życzymy miłej pracy bez względu czy będzie to stary czy nowy IC_Katalog :)

Ostatnia edycja:

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
Możliwości obecnie takiej nie ma. Można oczywiście takie coś zrobić tylko zastanawiam się, czy dla większości użytkowników nie wprowadziło by to zamieszania? Może pamiętać te ceny tak jak obecnie ale dla każdego widoku niezależnie? Albo zrobić skrót klawiszowy szybko przełączający netto/brutto?

-
właśnie coś takiego miałem na myśli, pozostawić oczywiście możliwość wyboru netto/brutto - tylko że zmiana w jednym module np części nie pociągałaby zmiany ceny w module "opony" ....

miałem możliwość testowania programu już w ubiegłym roku i uważam że przy odrobinie samozaparcia po miesiącu można już fajnie śmigać - fakt grafika czasmi mało przejrzysta ale polecam spróbować w ustawieniach zmienić tło na ciemne ( dla mnie wydaje się wtedy program czytelniejszy ) i zwracam uwagę na 3 ikonki pod ramką "szukaj" przy wybieraniu części- opcja włączonych zdjęć lub dokładniejszego opisu.

OFICJALNY PROFIL
INTER CARS S.A
Punktów
7

-
właśnie coś takiego miałem na myśli, pozostawić oczywiście możliwość wyboru netto/brutto - tylko że zmiana w jednym module np części nie pociągałaby zmiany ceny w module "opony" ....

miałem możliwość testowania programu już w ubiegłym roku i uważam że przy odrobinie samozaparcia po miesiącu można już fajnie śmigać - fakt grafika czasmi mało przejrzysta ale polecam spróbować w ustawieniach zmienić tło na ciemne ( dla mnie wydaje się wtedy program czytelniejszy ) i zwracam uwagę na 3 ikonki pod ramką "szukaj" przy wybieraniu części- opcja włączonych zdjęć lub dokładniejszego opisu.
Poszło do realizacji - będzie może nie w najnowszej aktualizacji ale niedługo

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Powiem tak, otworzyłem stronę katalogu, wszedłem, samochody osobowe, i tak dalej i stwierdziłem, że stary był lepszy. Teraz patrzę, że na powyższych filmikach jest coś innego i ponownie wróciłem na stronę, zalogowałem się, pobrałem nowy katalog. Na pulpicie pokazała się nowa ikonka, kliknąłem i widzę, że nowy katalog jest bardzo podobny do starego, ale jest dużo lepszy. Jak dla mnie stary program możecie dzisiaj wyrzucić na śmietnik. Nowy jest super. :)
Pozdrawiam.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
osobiście muszę powiedzieć, że nowy program po kilku użyciach robi się coraz bardziej przejrzysty. Trzeba trochę poprawić wyszukianie po nazwach i czasami literki są za małe, wręcz maleńkie. Poza tym pracuje się dość przyjemnie

OFICJALNY PROFIL
INTER CARS S.A
Punktów
7
osobiście muszę powiedzieć, że nowy program po kilku użyciach robi się coraz bardziej przejrzysty. Trzeba trochę poprawić wyszukianie po nazwach i czasami literki są za małe, wręcz maleńkie. Poza tym pracuje się dość przyjemnie
Możliwość powiększenia czcionki będzie jutro.
Wyszukiwanie po nazwach też będzie jeszcze ulepszane w przyszłości, natomiast wdzięczni będziemy za sugestie w tej sprawie...

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
O tak, litery mogłyby być większe. Na moim 9 calowym ekranie są maleńkie, np. w wyposażenie warsztatów na przyciskach jest dużo miejsca i napisy mogłyby być większe :)
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Jak dodajemy ceny do oferty to nadal obok koszyka jest wyświetlana cena hurtowa jak juz wejdę w ofertę o to jest detaliczna a u góry w ikonie ofert tej obok koszyka nadal jest cena hurtowa pisałem do was poprzez zapytanie w katalogu ale nadal nie zostało to zmienione.

A

autozibi

A czy byłaby możliwość aby te startowe kafelki zlikwidować albo je ustawić pionowo ??
Nawet jeżeli każdy na swoim kompie musiałby zrobić to osobiście .

OFICJALNY PROFIL
INTER CARS S.A
Punktów
7
Jak dodajemy ceny do oferty to nadal obok koszyka jest wyświetlana cena hurtowa jak juz wejdę w ofertę o to jest detaliczna a u góry w ikonie ofert tej obok koszyka nadal jest cena hurtowa pisałem do was poprzez zapytanie w katalogu ale nadal nie zostało to zmienione.
Popracujemy nad tym w przyszłym tygodniu

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Ja czekam na wersję na tablety z Androidem, ponieważ mam nie duży warsztat i praktycznie komputer w domu jedynie, wiec jak klient chce zobaczyć cenę, to muszę iść do domu, a tak to mógłbym mieć na tablecie który jest poręczny :)

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
@Programiści Inter Cars S.A. Często dokonuje zakupu części w IC na numer klienta warsztatu znajomego niestesty nie mogę przeglądać nowego katalogu bez logowania. Czy jest taka możliwość ??

Dodam że również czekam na katalog na urządzenia mobilne

Ostatnia edycja:

Gringotoop

Nowy
Punktów
0
Mam pytanko do Panów programistów. W starym katalogu mogłem sobie dobrać np. tarcze hamulcowe po wymiarach. Podając średnicę katalog wyrzucał mi pasujące tarcze. Z tego co widzę w nowym Katalogu tego nie ma...

OFICJALNY PROFIL
INTER CARS S.A
Punktów
7
Zrobimy to w górnych ikonach w zależności opcji "Ukryj cenę hurtową (CTRL+W)". W przypadku gdy będzie aktywna, górne podsumowanie dla ofert i koszyka będzie pokazywać ceny detaliczne.

@Programiści Inter Cars S.A. Często dokonuje zakupu części w IC na numer klienta warsztatu znajomego niestesty nie mogę przeglądać nowego katalogu bez logowania. Czy jest taka możliwość ??

Dodam że również czekam na katalog na urządzenia mobilne
Niestety trzeba mieć login

Ja czekam na wersję na tablety z Androidem, ponieważ mam nie duży warsztat i praktycznie komputer w domu jedynie, wiec jak klient chce zobaczyć cenę, to muszę iść do domu, a tak to mógłbym mieć na tablecie który jest poręczny :)
Wersja natywna na Androida to kwestia jeszcze kilku miesięcy. Ale prawdopodobnie w przeciągu kilku tygodni pojawi się "plomba", która pozwoli korzystać z programu na tabletach (nie telefonach) z Android i iOS

Do góry Bottom