• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowy IC Katalog wasze zdanie

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
U Mnie działa wszystko widać stanu magazynowe itp jednak jak wysyłam koszyk to wyskakuje BŁĄD ERP...

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
W końcu siedząc na kiblu można złożyć zamówienie :) spoko apka

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Według mnie IC to cwaniaki !! Jak nie robisz u nich obrotu to najpierw każą cię (obciążają) kosztami dowozu. A następnie blokują dostęp do katalogu online blokując hasło. Uważam że jest to dosyć płytkie (tym bardziej że nie jestem klientem od dwóch czy pięciu lat), ale mam nadzieję że wcześniej niż później spora część klientów odbije się od nich. Ja będę pierwszym z nich. Konkurencja czeka z otwartymi rękami na przejęcie klienta.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
W mojej fili nie maja takich pomyslow.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
IC to syf i dno...:meh: Chyba od nich biorą tylko ci co nie mają innego wyjścia...:meh:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Powiem Ci kolego @WOODOO że są plusy i minusy. Mam doświadczenie z AP, IC i gordonem. Wszystko też zalezy od "władz" danej filii.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Powiem Ci kolego @WOODOO że są plusy i minusy. Mam doświadczenie z AP, IC i gordonem. Wszystko też zalezy od "władz" danej filii.
Dokładnie u nas np hart daje tylko 3 zwroty w miesiącu darmowe a potem płatne 3 zl mało bo mało ale w skali miesiąca to już dobry browar hehe.W ic tego nie ma zwroty do woli(przynajmniej do tej pory)
2 tys netto obrotu to każdy kto prowadzi warsztat zrobi lekko. Do tego zawsze jak zadzwonię to robią cenę jak u konkurencji taniej. Z reklamacjami nie było problemu. Ale walą czasem na cenach trzeba przyznać.

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Ja z IC biorę nie wiele, ponieważ muszę jechać na drugi koniec miasta. Natomiasta WOODOO ma rację u mnie w Gordonie wpadli na pomysł, że wszystko za gotówkę. W związku z tym pozostał IT oraz POLCAR z tym, że w tej ostatniej firmie wszystko na zamówienie, przynajmniej na razie. A i ceny Gordon wywinął do góry, na amorach do jednego z aut miałem 20 zł różnicy na sztuce.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Być może wszystko zależy od filii... ja akurat mam blisko i do IC jak i do AP, oraz do Gordona , Polcar trochę dalej- takie uroki dużego miasta:D
Z tego wszystkiego to najgorszy jest IC... przynajmniej raz w miechu jest przedstawiciel i próbuje nakręcić na jakąś umowę, ale gdy dochodzimy do cen- to okazuje się, że zwykły Kowalski, jak wejdzie z marszu i coś kupi to ma lepszy rabat...:meh: więc zazwyczaj taki handlowiec odchodzi z kwitkiem...
Głównie bierzemy z AP- 3 razy dziennie dostawa, rano,południe, po południu...a i zwroty bez limitu:D
Jak coś trzeba na szybko, lub AP niema, to Gordon- za gotówkę
Polcar- to raczej części karoserii, chłodnice itp.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Umowy wciskają bo muszą taka korporacja. Ja między najtańszym hartem wczoraj na komplecie tarcze klocki miałem 70 zł różnicy telefon do przedstawiciela i pyk cena jak u konkurencji 5 kursów dziennie biorę też często z hartu bo mają naprawdę dobre ceny.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Brałem parę lat z AP. Teraz od roku biorę z IC.
Co moge powiedzieć. Napiszę kto na jakim polu wygrywa.

1. Ceny - AP
2. Trasy - IC (W AP byłem na końcu kółka w IC na początku. Ostatnia trasa IC zamawiam do 13:15, a o 13:40 mam u mnie. W AP zamówienie do 12, u mnie o 15:50 - 16:30, a pracujemy 8:30-16:30)
3. Reklamację - IC (rozpatrywanie reklamacji max 2 tygodnie, uznawalnosc około 90%, w AP czekałem 3 miesiące na decyzję, a uznawalnosc 30%)
4. Papierologia - IC (faktura zawsze czeka w dany dzień, lub zrobienie faktury trwa parę minut, w AP często trzeba było czekać nawet do 1h)
5. System zwrotów - AP (jak w IC zawozimy osobiscie to jest ok, jak kierowcy to zwrot potrafi leżeć na magazynie tydzień zanim go ściągną z WZ, w AP max 24h)
6. Przedstawiciele - tu nie ma wygranego, ale mam wrażenie, że w IC są bardziej ciśnieci, w AP przyjeżdżał raz na jakiś czas i też dobrze bo głowy nie zawracał. W problemach obaj radzą sobie dobrze.
7. Ilość i dostępność części - IC (nie będę się rozpisywał, wiadomo o co chodzi)

Ogólnie, wszystko zależy od filii.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Ja biorę głównie z Gordona- mam do nich 5 minut, przedstawiciela pomęczyłem to mam takie ceny jak w ap i harcie, niby limit bezgotówkowy mam do 3 tys, ale bywały faktury i na 6 tys, nigdy nie było problemu, jak muszą mnie rozliczyć a nie mam gotówki przy sobie to bez gadania dają fakturę na 21 dni, zwroty bez gadania.
Ap- ceny plus ceny maxgeara( klient informowany, że montowane na jego odpowiedzialność, 90% reklamacji uznają, ale płaci za ponowny montaż a często robię samochody na handel) plus 7 tras praktycznie co godzinę, ostatnia o 16 wyjeżdża, ale jest wieczny problem z fakturami, wystawiają co poniedziałek, bywa, że coś u nich wezmę dopiero we środę a towar już nie przyjedzie bo nie zapłacone a czasami czasu nie ma aby tracić 40 minut tylko żeby zapłacić i towar zabrać
Hart- najdalej, ale też bezproblemowi, faktura leży miesiąc po terminie- niby liczą śmieszne odsetki, ale nigdy mi ich nie doliczyli a towar zawsze przyjedzie. Co do zwrotów to ciśnijcie przedstawiciela, mi sam wyłączył jak mu powiedziałem co myślę.
Ic- tylko jak inne hurtownie nie mają towaru, drogo i daleko, nawet wz u nich nie brałem, tylko gotówka. Często też biorę u nich wydechy bo jeszcze nie było auta żeby były niedostępne.
Duży plus za akcesoria do terenówek, wyciągarkę wyrwałem w takiej cenie, że przebiło oficjalny sklep z wyprzedażą ;)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja jestem spoza miasta więc u mnie tylko trasy wchodzą w grę. Osobiście to może z 2 razy w tym roku jechałem.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Że na WZ może brać do 3kpln.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
W ciągu np tygodnia

Suma WZetek

Ja mam chyba 5k

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Czyli jeśli weźmiesz ponad 5k to od razu przy zakupie płacisz?

Dymają was. Pisałem z kumplem który pracuje jako sprzedawca. Nie ma nic takiego. Ktoś was w jajo robi.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Teoretycznie przy przekroczeniu sumy WZ 5kpln tygodniowo kolejne części przyjdą z FV (gotówką lub przelew).
W praktyce nigdy nie miałem takiej sytuacji. A zdarzaja się faktury po 7-9k (z reguły 3,5-5 kpln mamy tygodniowo).

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Czy u was też nie ma podglądu "realizacji umów" w IC katalogu? Mamy umowę aktywną od początku roku i w zakładce "Realizacja umów" widnieje komunikat o braku umów. Zawsze można było podejrzeć aktualne obroty i zakupy. Pytałem przedstawiciela, nie wie czemu tak jest.

Do góry Bottom