• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia 2 miekki pedał hamulca

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Panowie wstyd sie przyznać poniewiera mnie octavia 2 1,9 tdi Bxe. Miekki pedał hamulca, po dwukrotnym pompowaniu ładnie idzie na gore. Auto od stałego klienta, jezdzi nim jakis tam pracownik. Po wstępnej diagnozie poszły nowe zaciski tylne Trw bo były pozrywane gumki i zapieczone tłoczka, Nowe tarcze, klocki, linki ręcznego. Bez zmian. Przód jest ok. Podmienione serwo wraz z pompą na używane, sprawne ori-bez zmian. Odpowietrzony calybuklad tradycyjnie, cisnieniowo i z użyciem Vcds. Bez zmian. Generalnie nie grzebie sie w takich śmietnikach i nie mam z nimi doświadczenia ale tu jestem w kropce. Z tego co wiem to dość częsty przypadek w tych autach jednak nigdzie nie natknąłem sie na rozwiazanie problemu. Moze ktos miał podobny przypadek i udało mu sie znaleźć przyczynę? Słyszałam o niby pracujących mocowaniach zacisków do belki z tylu i zwrotnicy na przodzie ale jakos mi sie to kupy nie trzyma.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Dziewica, nigdy nie zmieniana. Wykluczam raczej opcje zapowietrzenia, przelałem przez nią z 10 litrów płynu.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Rosnący pedał to tylko powietrze.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Ehhh…. Zrobie Jeszcze jedno podejscie. Wiem, ze powietrze ale brak logicznych przesłanek do ciągłego zapowietrzenia układu. Sprobuje raz jeszcze

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Czy wszystkie zaciski hamulcowe dobrze założone, odpowietrznikami do góry?
Automatyczne połączenie postów:

Spróbuj jeszcze po kolei każde koło i patrz, przy którym jak odpowietrzasz to pedał się "buduje"

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Przód klocki też robione? Tarcze nie mają rantów? Wogóle operacja była robiona z powodu rosnącego pedału czy problem powstał w trakcie operacji?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
Możliwe ze jeszcze tuleje w jarzmie zacisku zapieczone?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Sprawdze choc nie wierze zeby az tak puchnęły

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Czy masz specjalne narzędzia do odpowietrzania "nadciśnieniem" lub "podciśnieniem". Jeżeli nie a tylko "pompuj" i "trzymaj"
to masz właśnie problemy z odpowietrzeniem układu hamulcowego.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Napisałem, odpowietrzanie rownież cisnieniowo. Mas maszynę do wymiany pod ciśnieniem.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Napisałem, odpowietrzanie rownież cisnieniowo. Mas maszynę do wymiany pod ciśnieniem.
Uruchamiając procedurę vcds musisz mieć podpięte urządzenie ciśnieniowe i ktoś musi pompować pedałem. Samo puszczenie płynu pod ciśnieniem nie wystarczy. :) Z resztą w procedurze jest napisane aby pompować. :)

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Dzis lub jutro zrobie jeszcze jedno podejscie do odpowietrzania i dam znac.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Miałem ze dwa takie przypadki-nie wiem na ile miękki jest u ciebie ten gej. U mnie zawsze pomagała agresywna podróż tak około 300km. Pojeździj kilka dni z ostrym hamowaniem i się ułoży. Jeden passat miał tak miękkiego geja że praktycznie hamował dopiero po wciśnięciu do końca. Przypuszczam że gdzieś w tych trupach jest miejsce w którym staje bańka powietrza w przewodach albo pompie. Trzeba trochę popracować hamulcem i wraca do normy.

Do góry Bottom