• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia AGU 1,8 turbo rezonans, wibracje powyżej 5k obrotów

Karolinekk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Witam,
taki problem, od około 2 miesięcy jak wkręcam auto na obroty tj powyżej 4500 tak ok 5000 do odcięcia, zaczynam odczuwać wibrację, taki rezonans jakby w pedale gazu, trochę tak na desce, nie wiem co to jest?
Silnik chodzi ok, ale tak jakby coś wibrowało.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale przepustnica jest na lince, może coś z tym ma związek?
a może koło dwumasowe? albo katalizator?
Niestety nie umiem powiedzieć czy na postoju przy zwiększaniu obrotów też jest ta wibracja.
Ktoś się spotkał z takim dziwnym efektem?

mam na myśli coś takiego jak tutaj - silnik "wyje" powyżej 6 tys i wtedy najwięcej czuć ten rezonans:

tutaj oczywiście ja tego nie słyszę.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie wkręcaj go tak wysoko!!!, ponieważ przy tak wysokich obrotach wał korbowy się tak szybko obraca, że tłoki nie nadążają za nim, a turbina ma takie ciśnienie, że zaczyna się obracać w drugą stronę powodując takie podciśnienie na kolektorze ssącym, że zawory nie mają siły się otwierać, co z kolei powoduje niestabilną pracę przyćwy odpowiedzialnej za właściwe ustawienie bulbulatora - to wszystko razem wzięte może powodować wibracje:rolleyes:

Karolinekk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Jeżeli ktoś nie ma nic sensownego do napisania, a jedynie zabija niedzielny czas to myślę że jest to zbędne. Liczyłem raczej na poważne odpowiedzi a nie na odpowiedzi rodem z 1 klasy gimnazjum po zaćmieniu wakacyjnym we wrześniu.
Co do wkręcania to silnik ten osiąga max moc przy 5700 a nie 2 tys, to jest turbo benzyna a nie TDI.
Myślę, że dopóki nie będę siegać 7500 obrotów to prędzej zabije go emerycka jazda np sprzęgło niż kręcenie. Poza tym nie sądze aby poprzednicy w PL jak i za granicą jeździl nim do sklepu zmieniając biegi przy 2500 obrotów.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Myślisz, ze TDI osiąga max moc przy 2tys, rpm.....??(chyba, ze mylimy moc z momentem??)
Idąc dalej to co Cie pcha do przodu i uczucie wgniecenia powoduje moment, który w Twoim aucie jest najwyzszy w okolicach 3.5-4.5 tys.rpm(jest dosyc płaski na najwyzszym poziomie). Nawet powiem Ci więcej, kręcenie tego silnika do 5.5- 6 tys nie da Ci juz dodatkowego przyspieszenia, bo moment znacząco wtedy spada(zgodze się z Tobą, ze max moc przypada na 5.5-5.7) to tylko tak gwoli ścisłości co do wysokiego kręcenia. Oczywiście zgadzam się tez z tym, ze mało kto kupuje takie auto aby jeździć po emerycku oraz to, ze często właśnie taka jazda wykańcza turbinke itp.:)

Napisałeś post, w którym raczej za dużo informacji nie podałeś, a liczysz na konkretną odpowieź w stylu wymień to i tamto i będzie fabryka?? Piszesz, ze nie wiesz czy wibracje występują na postoju, więc jak chcesz stwierdzić czy to wina samego silnika czy też może przeniesienia napędu?? może poduszki?? może sam motor juz nie wykazuje takiej kultury pracy jak nowy bądź kilkuletni??(zależy od kondycji silnika) Może zawias??
Przeprowadziłeś jakąkolwiek wstępną diagnostykę?? (aby cokolwiek wykluczyć)
Wiele tych silników miało zmieniane softy, Twój jest ori??
Kolejny raz już pisze podobny post, bo kolejny raz ktoś zdawkowo mówi co jest nie tak z jego autem i oczekuje, ze jedynie z tego opisu ktoś mu to auto naprawi przez forum...
Nie zrozum mnie źle, po prostu na forum pojawia się coraz więcej postów w stylu zepsuło sie auto i co zrobić do tego jeśli nikt nie udzieli odpowiedzi to jest spina, więc sam pomyśl jaki to ma sens??

Karolinekk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Nie, TDI nie osiąga mocy przy 2 tys, ale też nie da sie go kręcić do 5 tys, zaczyna jechać znacznie niżej niż turbo benzyna np 1,8T. Z resztą osiągi i czasy do setki i inne zawsze lepszą są przy kręceniu prawie do odcięcia.
Wystarczy zobaczyć na silniki R6 BMW czy Civici tam oczywiście turbo nie ma ale te auta jadą dopiero przy wyższych obrotach, tutaj jest tak samo, dlatego w 1,8T setkę można uzyskać na II biegu co w odpowiedniku w 1,9 tdi 150 koni jest nierealne.

A co do reszty, za dużo informacji nie podałem bo nie wiem jakie? Mierzona była kompresja na cylindrach - jest w porządku tzn wg kolegi ok 11 wszędzie, sprawdzane były błędy, nawet było skanowanie Wurth WOW, nic nie wykazało. Na hamowni pokazał 157 koni, czyli trochę ponad serie ale bez programu. Softu raczej nie ma z resztą 300 koni na pewno nie ma, a dopiero myślę wtedy można by się martwić.
Poduszki są nowe, zawieszenie w 90% nowe, poza tym co ma zawias do wibracji na prostej równej drodze przy dużych obrotach?

Pytam po prostu bo może ktoś zna taką jednostkę, w końcu to nie daihatsu, spotkał się z problemem wie, jakie objawy daje np dwumas, który u mnie jest podejrzany itd.

No ale jak nie wiadomo to ok, nie wymagam wróżenia z kart, raczej doświadczenie że ktoś się z czymś podobnym spotkał.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
TDI jedzie inaczej, bo to diesel, wiec ma całkiem inna charakterystyke pracy, jeśli chodzi o samą turbawe to duze znaczenie ma czy jest geometra oraz to jak duza jest jest turbina oraz ile dmucha(turbodziura). Natomiast jeśli chodzi o czas np. do setki to kolego wypadałoby zmieniać bieg zaraz za max. momentem obrotowym, bo tak jak juz wczesniej pisałem jesli moment ok 5tys rpm juz idzie w dół to auto nie bedzie ciągnać tak jak w najwyższym punkcie(inaczej jest juz np. z prędkością max.) ale to nie jest tematem postu:).
Co do Twojego problemu, te wibracje występują na każdym biegu?? Sprawdź tez na postoju czy to czuć jak go wkręcisz
Do tego poduchy do sprawdzenia(nowe nie zawsze znaczy sprawne:)) oraz sprawdź też samo przymocowanie poduszek.
Dalej wydech oraz mocowania wydechu i katalizator.
Jeśli najbardziej to czuć w czasie jazdy to również półosie/przeguby no i sama skrzynia z dwumasem.

Do góry Bottom