• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odbijanie opon zbijakiem

Radek-1234

Nowy
Punktów
1
Witam

Mam pytanie związane z tematem odbijania opon zbijakiem na montażownicy. Czy mieliście kiedyś problem z odbiciem opony? U mnie czasami bywa tak że nie idzie takiej opony odbić powiedzmy za trzecim razem tylko czasami muszę 10 razy próbować aż jakimś cudem się uda. Czy macie szanowni koledzy jakieś patenty na to?

Pozdrawiam
Radek

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Raz miałem przypadek u znajomego na wulkanizacji. Koło z osobówki. Pod ręką była ciężarówka. Podłożył pod koło tira, najechał i po temacie

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
673
Miasto
WLKP
Przejechac sie bez powietrza.

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
Znam ten problem i też mnie już czasem irytuje :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
W skrajnych przypadkach naprezamy zbijakiem i pomagamy recznie drewnianym klinem i mlotem.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jak głąby na wulkanizacji żałują pasty, to potem opona nie chce się odbić...:(

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jak zawsze wiesz najlepiej :)
może paste sprzedaje
Kubełek pasty kosztuje średnio 50 złociszy, a ma starczyć na przynajmniej sezon...może by i co poniektórzy chłopaki na wulkanizacji i smarowali opony, bo jak wiadomo lepiej się montują...ale szefuncio stoi i paczy krzywo, że się za dużo smaruje... i później przy wypłacie tygodniówki jęczy, że za duże straty...więc dla świętego spokoju oszczędzają jak mogą tą nieszczęsną pastę, tylko czasami smarując stopkę na montażownicy, żeby się im opona nie zawijała...a potem się dopier...oli 4 bary i nie ma ch...ja, opona musi wskoczyć...:) a że potem może być problem z odbiciem...kto by się tam tym przejmował, ważne, że się zaoszczędziło 5 minut z czasu potrzebnego na wymianę opon, bo się nie traciło czasu na smarowanie opon...a przed warsztatem kolejka aut...i nie od dziś wiadomo, że jak się opier...doli więcej aut- to i więcej kasy będzie...:)
Nikt nie myśli, że może w następnym sezonie będzie kurw...ił niemiłosiernie, że się opona nie chce odbić...bo może ten sam klient już nie przyjedzie...tylko pojedzie do kogo innego...to co to kogo obchodzi, niech ktoś inny kur...wi...:)
Ważne, że tu i teraz się oszczędziło 5 minut i parę złotych, bo się nie posmarowało...najwyżej jak klient wróci to mu się będzie jęczało, że opony się nie chcą zbijać i najwyżej mu się z tego powodu doliczy do wymiany 20 złotych...:)

No a teraz dawać komentarze hejterzy...:)

Ps. Jarziego to nie zapraszam, bo ma daleko, ale X ty jesteś z Otwocka- to możemy zrobić taką sobie wycieczkę po linni Otwockiej, zaczynając od załóżmy Gocławia- to tak obstawiam jakieś z około 50 wulkanizacjo- warsztatów - zobaczymy ile procent z nich wymienia opony zgodnie ze sztuką...:)
Może nagramy program ,,będzie pan zadowolony,,:)

Ostatnia edycja:

Radek-1234

Nowy
Punktów
1
To nie jest kwestia pasty. Uwierz że jej nie żałuję. Mam stałych klientów u których co sezon zmieniam opony i w niektórych przypadkach pojawia się problem z odbiciem jej. Może tzw. zamki w felgach są za duże i ciężko zbijakiem ją zbić dlatego szukam rozwiązań na to.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
399
Teraz sezon jak jest taki przypadek to najczęściej łapa dociska /odchyla oponę wtedy smaruje pastą rant felgi i opony i tak na około, za każdym razem zejdzie.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Teraz sezon jak jest taki przypadek to najczęściej łapa dociska /odchyla oponę wtedy smaruje pastą rant felgi i opony i tak na około, za każdym razem zejdzie.
Tu są tacy co paste nakładają tylko przed montażem, na bogato:D i jej nie szczędzą D:D:D:

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
Ja psikam WD lub inny CX80 dookoła. Sikam obracam sikam znowu troszke obracam i w sumie po chwili jak opona troszke popracuje na feldze to ładnie się zsuwa z felgi. Po demontażu oponki biore zmywacz do hamulcy i gra muzyka. Polecam. Naprawde fajny sposób tylko troszke cierpliwości

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Ja psikam WD lub inny CX80 dookoła. Sikam obracam sikam znowu troszke obracam i w sumie po chwili jak opona troszke popracuje na feldze to ładnie się zsuwa z felgi. Po demontażu oponki biore zmywacz do hamulcy i gra muzyka. Polecam. Naprawde fajny sposób tylko troszke cierpliwości
Mistrzu do tego są specjalne płyny nie trzeba wd40 w firmie tiptopol się zaopatrzysz w koncentrat który bardzo dobrze to ogarnia

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
Mistrzu do tego są specjalne płyny nie trzeba wd40 w firmie tiptopol się zaopatrzysz w koncentrat który bardzo dobrze to ogarnia
Być może i są...nie wiem. Ale jakieś wd40 to ma praktycznie każdy gdzieś na warsztacie. Pozdrawiam

dominik.mar

Gaduła
Punktów
49
Miasto
Ruda
Wincyj smarujcie białego mydła zwanego pastą, wincyj samrujcie to na pewno będzie lżej szło.

Do góry Bottom