• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odrdzewiacze&silinkony&smary

azerus11

SuperMechanior
Punktów
6
Jak w temacie, jakie stosujecie lub moglibyście polecić firmy produkujące smary, odrdzewiacze, silikony przydatne przy naprawach pojazdu?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
wurth, victor reinz, normfest, berner, liqui moly

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
wurth a sidła zacisków hamulcowych z zatartymi prowadniczkami wrzucam do pieca co na kilka minut:D

P

PogotowieSamochodoweUK

Silikony, blokady gwintow i uszczelniacze gwintow z loctite
Smarowanie pierwszo montazowe oraz na walek sprzeglowy Permatex Ultra Slick
Smary Comma
Plyny chlodnicze Comma
Plyn hamulcowy Comma lub dla siebie i wymagajacych Motul BFR6000
Oleje Mobil,Motul,Drive Tec,Comma
Odrdzewiacz WD40 lub GT85
Smarowanie elementow gumowych smar gumowy czerwony Millers
Smarowanie tloczkow hamulcowych smar silikonowy neutralny do przemyslu zywieniowego oraz ukladow hudraulicznych wysoko cisnieniowych
(to kupuje na wage na ebay wiec nie znam firmy)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Odgrzeje troche temat. Mam pytanie czy ktos uzywal odrdzewiacza CRC? Do tej pory uzywalem Penetrusa http://nokautimg3.pl/p-b2-d8-b2d822...00/preparat-wielofunkcyjny-penetrus-400ml.jpg lecz mocno koroduja grzechotki po nim. Chcialbym sie rowniez dowiedziec czy odrdzewiacze z efektem zamrazania lepiej sie sprawuja od zwyklych ?
Sprawdza się lecz żeby zmrozić to trochę go idzie ale na pewne sprawy radzi sobie lepiej niż zwykły odrdzewiacz. Co do zwykłego też używałem penetrusa lecz później zmieniłem na wurtha i się sprawdza.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
jesli chodzi o rozruszanie zastałych śrub lub zapieczone koło to polecam stary dobry płyn hamulcowy DA-1, nic się mu nie oprze :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Tez to znam, ojciec jezdzil na ciezarowkac wiec butla tego plybu zawsze sie przewijala tu i tam;) Zreszta kiedys nie bylo odrdzewiaczy tak a propo;)

plonskxxx

Nowy
Punktów
0
Miasto
Serock
Ja używam Zep 45 jest najlepszy.Jak by ktos potrzebował to sprzedam nowe po 50 zł + przesyłka.

Majster941

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Mikołów
Smary CRC ew Berner , silikony zależy jak klej to DIRKO ew Victor Reinz, kleje szczeliwa do gwintów Loctite, zmywacz Wurth, różnie chodź ostatnio non stop z crc bierzemy.

Do góry Bottom