• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
np. jak płyniesz sobie motorówką z silnikiem zaburtowym i widzisz śrubę jak się kręci pod wodą , nagle zwiększysz obroty silnika i śruby do maksymalnych. Wtedy na łopatkach wirnika zacznie wydzielać się powietrze :) A skąd ? Po prostu takie zjawisko. (...)
No ale zaraz, chwilunia... Nie porównuj motorówki do małej pompki obiegowej. :) Tarcie wody o wirujące elementy występuje oczywiście w obydwu przypadkach, ale w turbince pompki obiegowej nie jest aż takie by wytworzyć parę wodną. :)
Ale w kwestii przekroju rur to sie z Tobą zgodzę - jeśli jest za mały, to woda nie zdąży dopłynąć do turbinki aby ta ją pchnęła dalej. :)
Jakie masz przekroje rur i jaki jest słup wody w Twojej instalacji?

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Ja też się pochwalę. Kupiłem używkę piec na olej opałowy. Całe 1000zł + transport. Dość tego codziennego rozpalania. W takie pogody jak dziś czyli 4-12 st C nie warto uruchamiać całej procedury rozpalania węglem. Owszem węglem jest taniej , ale zanim to się bujnie to zajmuje 2,5 godziny - ( palę od góry). Już w poprzednim sezonie zrezygnowałem z rozpalania węgla drewnem. Rozpalałem palnikiem do dachów na LPG.
Drewno weź zmagazynuj , wysezonuj, poprzekładaj , ułóż , wrzuć do pieca , ponoś, wyciągnij popiół, kontroluj rozpalanie , dorzuć, opanuj spalanie - czy już gotuje wodę , czy ma za mało powietrza. Ileż to kombinacji i miejsca pod dachem, prażenia w lato na słońcu itp. operacji - jeśli ktoś oczywiście chce to robić oszczędnie i profesjonalnie. Do tego doliczmy stracony czas i tutaj już zależy jak kto się ceni, ale w ciągu dnia trochę to zajmuje.
A tak olejem opałowym tydzień czasu , temperatura ustawiona na 17 st C i nic mnie nie obchodzi. W 6 dni poszło 40 litrów. Wiadomo, że w ostre mrozy odpalę węgiel, ale obydwa piece są w jednym obiegu więc jakoś się ze sobą skomunikują :)
Ogólnie polecam takie rozwiązania wielopaliwowe , trzeba dziś być elastycznym . W razie gdyby kolejna zima była lekka warto przepalać węglem , ale podtrzymanie ciepła to już czymś mniej absorbującym czas.

hej a jaki tan piec kupiłes? podrzuć model albo aukcje. też mnie denerwuje to palenie, najgorzej jak rozpalisz wpadniesz w wir pracyi zgaśnie ;/

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Ja w tamtym roku przesadziłem i kupilem piec nadmuchowy na olej opałowy 55kw mając warsztat 120m2 :rolleyes: 6 litrow na godzinę...:facepalm:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
6 litrów w pełnej mocy. palić będzie 1/h.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Naprawdę chcesz grzać sztrumem?? Nie lepiej pomyśleć o czymś na ropę?? Jakieś webasto czy co. Wydajnościowo jak i kosztowo to dla mnie dramat. Owszem webasto głośniejsze, trzeba zasilacz 12v i ropę zakupić jednakże wydajność znacznie lepsza. Miałem to wiem. Taka farelka to nie ogarnie tego no chyba, że dzień i noc.

Moje webasto miało 17kw mocy cieplnej czyli paliło 1.7l na godzinę ropy a w godzinę po takim garażu to na majtkach. Potem połówka i ropy także połowa tego....

P.S. Moje webasto jest do sprzedania. po przeglądzie. Stało 7 lat odpaliło jak tylko ropę poczuł;]

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Naprawdę chcesz grzać sztrumem?? Nie lepiej pomyśleć o czymś na ropę?? Jakieś webasto czy co. Wydajnościowo jak i kosztowo to dla mnie dramat. Owszem webasto głośniejsze, trzeba zasilacz 12v i ropę zakupić jednakże wydajność znacznie lepsza. Miałem to wiem. Taka farelka to nie ogarnie tego no chyba, że dzień i noc.

Moje webasto miało 17kw mocy cieplnej czyli paliło 1.7l na godzinę ropy a w godzinę po takim garażu to na majtkach. Potem połówka i ropy także połowa tego....
Pewnie masz rację, tylko że ja nie jestem profesjonalnym mechanikiem samochodowym. Pracuję na etacie w biurze, a w tym warsztacie realizuję się raczej tylko hobbystycznie, choć także z zawodu jestem można powiedzieć mechanikiem.
Wcześniej dogrzewałem się starą farelką 2kw rodem jeszcze z prl-u. Gdy na dworze było około 2 stopni na plusie, w środku miałem 12-13. Trochę mało więc pomyślałem o czymś większym.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
polecam coś takiego

tanio, ciepło, po dobrej regulacji nie zobaczysz nawet dymu z komina.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
ja mam stary piec od centralnego, zwykły (kiedyś) z płaszczem wodnym, zrobiłem wyprowadzenia powietrza, na dole nadmuch. mogę palic tradycyjnie na rusztach lub pod ruszt kładę palnik na olej. rozprowadzenie powietrza z rur kominowych chyba 120mm. dziś wyszło mi około 14l oleju (robiłem 5 wymian więc zostanie trochę na jutro :) ) a na hali miałem jakieś 15 stopni. metraż jakieś 140m i najwyższy punkt jakieś 5-6m.
na taki metraż jak kolega Norbert, to będzie sauna :D

kiedyś miałem taką nagrzewnicę na prąd.
nieźle dawała.
ale po kieszeni :p

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Dlatego ogrzewanie do amatorskiego dłubania musi być sprawne i wydajne. Elektrycznie nigdy tego nie ogarniesz. Tu webasto mi do tej pory wydawało się najlepsze. Tyle. Olejak jest naprawdę super jednakże zajmuje dużo miejsca i ma dużo większe moce niżeli potrzeba do 30m2. Webasto stawiasz pod sufitem, krótki wydech rura 80mm spiro kierujące gorące powietrze na dół i miejsca nie zabiera. Ja tak miałem i było git. Teraz mam 500m3 do ogrzania i olejak jedyny słuszny......

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Ale w takiej "kozie " spali prawie wszystko. Drzewo , węgiel, papiery itd. Amatorsko czyli co jakiś czas w garażu... ta nagrzewnica na prąd to cie wjeb.ie z papciami.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
no ale łazisz jak ebnięty i pilnujesz a tu zapuszczasz i się "robi";] Poza tym coś chyba trzeba zrobić by smiećmi nie palić....

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Śmieci nie. Ale kartony? Papiery? Drzewo? I węgiel? Sam mam "rakietę " na rope i powiem szczerze że ciepło jest....ale ten hałas...

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Dzwonił z Wawy znajomy , na jednej małej uliczce były 4 warsztaty , ogrzewali się tymi patelniami i przepracowanym olejem - wpadło środowisko na kontrol i już na drugi dzień wywiesili kłódki na bramach w trzech warsztatach. Dostali po 20 tys zł grzywny i można powiedzieć , że ich działalności poszły z dymem.

Miałem to dwa lata temu przepaliłem tak z 500 l oleju - Jeśli ktoś myśli , że to bezobsługowe to się myli , po 4 godzinach zasyfia się popiołem , trzeba wygaszać , czyścić , cały czas regulować dopływ, olej też musi być dobrej jakości , nie jakiś pomieszany z borygo, najlepiej go przecedzać , odstojniki jakiś zrobić. Dużo zachodu cała kotłownia w oleju , zapychanie , odpychanie- tani grzanie , ale nielegalne. Dla kogoś kto generuje 50 zł zysku na godzinę , nie warto odrywać się od roboty.

Mam taki palnik samoróbka z zdecydowanie grubszej blachy i z chłodzeniem dyszy dolotowej z wentylatorem - oddam za 200 zł dorzucę oleju po 1 zł z 400L.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja kupiłem Czechosłowacki piec z lat 80 nowy przepalony kilka razy. Miał byc na ropę. Hop siup jest na olej przepracowany

Załączniki

• P_20180119_191506.jpg
    P_20180119_191506.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 54

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja w swoim garazu - jakies 35 m2, drewniany, nei ocieplony i nawet spore przewiewy pod dachem :) (jeszce nie doszzcelniłem) mam postawioną zwykłą koze, chyba za jakeis 150 PLN kupiona w Bricomanie. Palę drewnem czasami wrzucę troche ekogroszku. Generalnie przy temperaturach jak ostatnio są u mnie (od 0 do -5 na dworze) , to spokojnie sobie grzebię przy aucie po kilka godzin. kwestia dorzucenia do pieca to moze co pół godzinki lub godzinkę muszę dorzucić kilka kawałków drewna.
Myślę, żeby zrobić jakąś spiralę z rurki miedzianej i podłączyć do jakiejś chłodnicy z wentylatorem, zęby zrobić nadmuch :) Ale generalnie jest przyzwoicie.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
w zbiorniku robi się więc kosze wlewowe z siatki drobnej oczka 0.1mm, na dnie osadnik wody ze spustem i tyle. Ja ciurek "paliwa" ustawiam raz i już tak do końca dnia. czyścimy raz co rano, paliwo uzupełniamy wieczorem by "uspokoiło" się do rana by zlać wodę i jazda. 20to temperatura standardowa przy -5 na dworze i spalaniu 15l na dzień 12h. Przy -25 na dworze też mamy 20 tyle, że spalanie około 20l cieczy ciepłodajnej. Tyle. Dymu brak bo działam w centrum miasta. Ludzie się dziwują ze tak ekologicznie w warsztacie grzeją i nie dymią a domki woków czadu dają aż oczy zachodzą.

Więc ciemnoty typu popiół, bród woda i zapchany wlew należy wsadzić między bajki pod warunkiem, że komuś się chce głowy używać i udoskonalić swój sprzęt.

Jeszcze jedna dla mnie śmieszna kwestia to fakt iż 20 tyś zł miało by postawić warsztat na skraj bankructwa. Z całym szacunkiem. Jeśli taka kasa zaburza równowagę finansową to słabo. Mega słabo.

Na jakiej podstawie 20 tyś skoro kara ustawowa to 5 tyś zł.

Do góry Bottom