• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Nagrzewnica jest jakieś 10m od pieca. Rury ocieplone. Nie ma starat.
Wiatrak chodzi na 1/4 - 1/3 obrotow. Do uzyskania 16 - 18 stopni. Wiecej mi nie potrzeba.
Widzę, że z mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś nic a nic. Ale ok, ogrzewaj sie tam jak sobie chcesz. Tylko nie wypisuj takich bzdur, że nie masz strat bo każdy budynek ma straty, nawet ten dzisiaj budowany grubo ocieplony.
Panie kolego przy 70 stopniach bym w majtkach chodził i na WYNGIEL nie zarobił -tu sie pracuje a nie siedzi i w nosie dlubie
mam jakies 15-18 stopni przy 50 -55 na piecu ....
To do mnie było?
Dobrze widzę jak ciężko pracujesz - przez rok naklepać prawie 3 tys postów to faktycznie trzeba ostro zapitalać (średnio 7 postów dziennie). Dobry spamer z ciebie. Ja nie mam tyle czasu żeby godzinami wysiadywać na forum.
To u ciebie temperaturę na warsztacie reguluje się temperaturą pieca? Czyli jak za dawnych czasów kiedy hale ogrzewano favierami, a pracę kotłów "kontrolowano" prymitywnymi regulatorami ciągu?
Mówisz, że podniesienie o 20°C temperatury na kotle puści cie z torbami? Ale jak masz piec ciągle nie dogrzany i zalepiony sadzą, i przez te słabe spalanie i obniżoną sprawność kotła zużywasz tak naprawdę więcej opału niż powinieneś, to jest ok i "już ci starcza do pierwszego"? :facepalm:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Widzę, że z mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś nic a nic. Ale ok, ogrzewaj sie tam jak sobie chcesz. Tylko nie wypisuj takich bzdur, że nie masz strat bo każdy budynek ma straty, nawet ten dzisiaj budowany grubo ocieplony.
Zamontuj nagrzewnice 100m od pieca i nie zakładają izolacji na przewodach. O takie straty mi chodzi. Na piecu bedziesz mial 70 a do nagrzewnicy 40 albo mniej.
Także ten...

a nie mam tyle czasu żeby godzinami wysiadywać na forum.

To, ze nie potrafisz sobie pracy tak z organizować, zeby mieć czas wolny, to juz nie nasza wina.

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
niestety to nie bardzo powinno cie to interesować czy pisze czy pracuje hehe to czy mam sadze czy jej nie mam kominiarz sprawdza bo ja pisząc musze zarabiac kase na to wszystko:eek: ale matematyk jesteś dobry ;)

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Nagrzewnica jest dobra jak chcemy sobie wysuszyć : twarz, oczy i usta. Cywilizacja to jest grzejnik. Mam nagrzewnicę volcano i dodatkowo chłodnicę od Stralisa 120kW z wentylatorem i falownikiem. Używam w skrajnych przypadkach siarczystych mrozów. Po dniu pracy w ogrzanym tylko powietrzu człowiek przychodzi do ciepłego domu i twarz zaczyna piec. Skóra jest wysuszona i nabiera barwy czerwonej wygląda to jakby ktoś miał zaraz dostać wylewu.
Jedno z najbardziej niezdrowych ogrzewań stwarzających pozory ciepła.

• Lubię to!
Punktów: Wjs

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Dziś trzeba było przepalić, po weekendzie 3c w warsztacie. Ja od 3 lat mam pięć nadmuchowy na paliwa stałe. Palę drzewem lub węglem. Ogólnie to moim zdaniem najlepsze i najwydajniejsze ogrzewanie. Szybko jest ciepło, fajnie utrzymuje stałą temperaturę. Szczególnie dobre jest to,z e oo otwarciu bram wystarczy że podkrece wentylator i zaraz znów jest ciepło.

Załączniki

• IMG_20191007_085945.jpg
    IMG_20191007_085945.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 73
  • IMG_20191007_085949.jpg
    IMG_20191007_085949.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 70
  • IMG_20191007_090001.jpg
    IMG_20191007_090001.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 72
  • IMG_20191007_090020.jpg
    IMG_20191007_090020.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 73

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
niestety to nie bardzo powinno cie to interesować czy pisze czy pracuje hehe to czy mam sadze czy jej nie mam kominiarz sprawdza bo ja pisząc musze zarabiac kase na to wszystko:eek: ale matematyk jesteś dobry ;)
Ale mnie to totalnie nie obchodzi ile ty wydajesz na kominiarza. Napisałem o sadzy tylko jako argument dowodzący temu, że niska temperatura na piecu to gorsze spalanie i niższa sprawność cieplna.
Wydaje ci sie, że jak obniżysz temperature na piecu to wsad na dłużej ci starczy. Ale tak naprawdę spora część niedopału osadzi się na ścianach pieca i kominie w postaci sadzy (tlenek węgla), którą przecież można było utlenić do dwutlenku węgla pozyskując przy tym energię cieplną.
Jeszcze raz ci to tłumacze - podnieś temperaturę na piecu i ZMNIEJSZ OBROTY WENTYLATORÓW NAGRZEWNIC. Będziesz wtedy miał mniejszy pobór energii z pieca i lepsze wykorzystanie energii z opału.

Nagrzewnica jest dobra jak chcemy sobie wysuszyć : twarz, oczy i usta. Cywilizacja to jest grzejnik. Mam nagrzewnicę volcano i dodatkowo chłodnicę od Stralisa 120kW z wentylatorem i falownikiem. Używam w skrajnych przypadkach siarczystych mrozów. Po dniu pracy w ogrzanym tylko powietrzu człowiek przychodzi do ciepłego domu i twarz zaczyna piec. Skóra jest wysuszona i nabiera barwy czerwonej wygląda to jakby ktoś miał zaraz dostać wylewu.
Jedno z najbardziej niezdrowych ogrzewań stwarzających pozory ciepła.
A mi sie wydaje, że ty chyba nie wiesz na czym polega ogrzewanie nagrzewnicami i źle masz to ustawione. :)
Ja też się obawiałem nagrzewnic czytając takie komentarze o przesuszaniu twarzy, więc zamontowałem grzejniki. I mordowałem się z nimi rzez prawie dwa sezony. W styczniu b.r. kupiłem nagrzewnice i po niecałym miesiącu wy***em te grzejniki na zbity pysk. I teraz wreszcie mam ciepło.
W styczniu i lutym mrozy jeszcze były, a przesuszenia twarzy jakoś do tej pory nie praktykowałem.

Ja od 3 lat mam pięć nadmuchowy na paliwa stałe. Palę drzewem lub węglem. Ogólnie to moim zdaniem najlepsze i najwydajniejsze ogrzewanie. Szybko jest ciepło, fajnie utrzymuje stałą temperaturę. Szczególnie dobre jest to,z e oo otwarciu bram wystarczy że podkrece wentylator i zaraz znów jest ciepło.
A ja nie muszę niczego podkręcać. Gdy po wjechaniu/wyjechaniu samochodem temperatura w pomieszczeniu spadnie, to sterownik automatycznie pogania nagrzewnice aby szybko "dobić" do temperatury zadanej. :D
Do "szczęścia" brakuje tylko podajnika z ekogroszkiem. ;)

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ma kto z kolegów ogrzewanie podłogowe na warsztacie? Ja miałem zaplanowany nadmuch ale podobno przy piecu gazowym średnio się sprawdza. Podłogówka jest fajna, można ją uzupełnić nadmuchem ale koszt wykonania podłogówki jest spory.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Ma kto z kolegów ogrzewanie podłogowe na warsztacie? Ja miałem zaplanowany nadmuch ale podobno przy piecu gazowym średnio się sprawdza. Podłogówka jest fajna, można ją uzupełnić nadmuchem ale koszt wykonania podłogówki jest spory.
Dlaczego gazowe ma sie nie sprawdzać ?
Moj kolega ma piec taki jak ja z tym ze zamiast rusztu ma palnik gazowy jak z junkersa, nie marduzi. Mowi, ze super sprawa , kilka minut i ciepło leci. Cały dzien sie jara gazem i na noc zostawia na minimum żeby sie nie wychladzał warsztat.
SAm myslalem nad takim rozwiazaniem ale mam gaz daleko.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Nowoczesne piece gazowe kondensacyjne najwydajniejsze są do temperatury 56 stopni na wyjściu. Teoretycznie przez większość roku taka temperatura w zupełności wystarczy do ogrzania hali warsztatowej. Podłogówka ma zalety ale i wady. Podłogówką grzejemy ciągle na noc zmniejszając temp. o 3 stopnie. Mamy suchą podłogę w warsztacie ciepłe narzędzia. Jestem na etapie w którym muszę zdecydować się na któryś wariant.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Nie wiem jak tu z przepuszczalnoscia z podlogowki bo wylewke pod samochody to nie taka chyba jak do salonu w domu. Mysle ze to jest najwazniejsza kwestia.
Oczywiscie majac w warsztacie podlogowke bylo by pieknie, syra nie marznie ani nic :)
Jakis czas temu widzialem gdzies na necie jak koles zakladal elektryczne, dach w panelach i heja ale koszt 60tys na 100m2.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Nowoczesne piece gazowe kondensacyjne najwydajniejsze są do temperatury 56 stopni na wyjściu. Teoretycznie przez większość roku taka temperatura w zupełności wystarczy do ogrzania hali warsztatowej. Podłogówka ma zalety ale i wady. Podłogówką grzejemy ciągle na noc zmniejszając temp. o 3 stopnie. Mamy suchą podłogę w warsztacie ciepłe narzędzia. Jestem na etapie w którym muszę zdecydować się na któryś wariant.
Moim zdaniem do podłogówki taki piec na pewno sie sprawdzi. W instalacji trzeba zastosować mieszacz aby nie puścić zbyt wysokiej temperatury do podłogi, a wtedy piec gazowy mógłby pracować w najwydajniejszej dla niego temperaturze.
Jeśli chodzi o nagrzewnice, to najlepiej aby były z 3-rzędowym wymiennikiem ciepła, bo taka z 1-rzędowym ma bardzo słabą moc przy niskiej temperaturze na zasilaniu. Ale jakby nie patrzeć, wszystkie nagrzewnice pracują wydajniej jeśli mają wyższą temperaturę na zasilaniu. Chyba, że ktoś chce robić wiatry letniego powietrza na warsztacie. :)
Podłogówka w sumie fajna sprawa (zero hałasu i ciągu powietrza), ale ktoś mi kiedyś mówił, że jest niezdrowa → wszystkie rozlane oleje i płyny szybciej parują, więc więcej się trujemy. Ale jak tak naprawdę wychodzi ze zdrowiem po latach to raczej nie wiadomo. :)

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
Odnośnie podłogówki w warsztacie podpowiem, że może to być i fajna i upierdliwa sprawa.
Do rzeczy - fajnie:
1. Aby dobrze i wydajnie działała powinno być minimum 5 cm betonu nad górną krawędzią rurki. Dacie 7-8 cm to też się nic nie stanie. Osobówkami i dostawczakami spokojnie po tym można już jeździć.
2. Kolega wyżej podał piec kondensacyjny i jego magiczny parametr 56C. Wg. mnie, jest to nawet za wysoka temperatura.
3. Bezwładność układu jest tak duża, że nie opłaca się wyłączać go na noc, urlop,święta itp. Jedynie można obniżyć temperaturę. Zanim ponownie te kilka ton betonu się rozgrzeje, to miną godziny.
4. Układając pętle grzewcze, należy dokładnie przemyśleć ich ułożenie i długości biorąc pod uwagę słupy od podnośnika, pieniek pod kowadło itp.
5. Cały układ można napełnić płynem do chłodnic. Pompie to nie przeszkadza, bardzo mała ilość płynu potrzebna i w ostateczności można wyjechać na narty.
Nie fajnie:
1. W deszczowe i śnieżne dni, podłoga jest zawsze upier......brudna. Woda szybko wysycha, a brud zostaje.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jest więcej minusów.
1. Jakiekolwiek kotwienie czegoś w podłodze to problem i wyzwanie. Niby wszystko można przemyśleć ale życie jest życie, plany się zmieniają, narzędzia się zmieniają i z czasem zmiany są konieczne.
2.Ogrzewanie podłogowe to ogrzewanie niskotemperaturowe więc przy wjeździe i wyjdzie autami z na 2 stanowisk hala szybko się wychładza a nagrzewa powoli.
3.Koszt wykonania.

Jaka minimalna temperatura wyjścia na piecu jest potrzebna dla ogrzania 200m2 dwoma nagrzewnicami?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
u mnie było ok 55 i naprawde daje ognia ! przy 65 jest juz ostro dmuchawy na 3 w skali 1-10 i jest ok!
plusy -wiele !
minusy -zazdrośnicy !
mam drugi sezon ,bo pozazdrosciłem Tomaszowi i ubolewam ze wczesniej nie zakupiłem .... a bzdury jakie mi opowiadają o kaloryferach i innych bajerach mnie nie ruszają !
- w warsztacie drzwi sie otwierają i zamykają(bramy) czy kaloryfer szybko tak uzupełni ciepło ???-chyba nie !
a dmuchawa jednak jak sama nazwa wskazuje DMUCHA ! hihi
z reką na sercu polecam !

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Podłogówka to może na warsztacie gdzie robi się dluuugie tematy. W przypadku gdzie parę razy dziennie wachluje się bramami to najszybciej działa nadmuch.
Grzejnik się przydaje do suszenia mokrych rękawic (kto w sezonie na wulkanizacji robił to wie o co chodzi).

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Ale tak naprawdę spora część niedopału osadzi się na ścianach pieca i kominie w postaci sadzy (tlenek węgla), którą przecież można było utlenić do dwutlenku węgla pozyskując przy tym energię cieplną.

Sadza to węgiel. Dwutlenek to końcowa droga wypalania węgla z odpowiednią (stechiometryczną) ilością powietrza, tlenek to spalony węgiel bez odpowiedniej ilości powietrza, nie dość, że nie ekonomicznie to jeszcze zejść można;/

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Panowie ja mam te dmuchawy ale jak załącze to mam wir w piecu dodatkowo ogrzewam socjale i na górze mieszkalne około 250m nawet w zime tego nie załączam tylko se tak chodzi ,minus tego taki jak załączyłem to za gorąco na chali zaraz się zagrzeje wyjdzie na dworek i człek chory

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
minus tego taki jak załączyłem to za gorąco na chali zaraz się zagrzeje wyjdzie na dworek i człek chory
Zamontuj za niewielkie pieniądze zawór trójdrogowy lub czterodrogowy i nim wyregulujesz temperaturę na dom i na hale:
https://allegro.pl/oferta/zawor-4-drogowy-czterodrozny-mieszajacy-1-7744568631
https://allegro.pl/oferta/zawor-czterodrozny-1-silownik-230v-sterownik-5448564826
https://allegro.pl/oferta/zawor-3-drogowy-trojdrozny-mieszajacy-1-7744566929?fromVariant=7744568631

thekip

SuperMechanior
Punktów
16
a czy ma ktoś klime do ogrzewania teraz sa w miarę oszczędne mam 42m do ogrzania obecnie mam piec na ekogroszek ale mydle nad czymś nowoczesnym

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Tu gdzie pracuję niedawno odpalili podłogówkę na hali do obsługi craftera. Podłoga ma 30 stopni (mierzone termometrem laserowym) i jest za gorąco. Co ciekawe to stanowisko ogrzewa się w brew pozorom bardzo szybko. Temperatura pod sufitem to 24 stopnie więc znowu zmiana decyzji.

Załączniki

• CC808F28-ABAF-4D5F-845B-878F26E2B801.jpeg
    CC808F28-ABAF-4D5F-845B-878F26E2B801.jpeg
    1,5 MB · Wyświetleń: 37
  • BAE79DA5-F19E-4EAE-9DA4-07CCFFB252A8.jpeg
    BAE79DA5-F19E-4EAE-9DA4-07CCFFB252A8.jpeg
    1 MB · Wyświetleń: 36
Do góry Bottom