• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Spokojnie da rade, piecyk jest bardzo wydajny, wazne zeby hala byla dobrze uszczelniona i zeby wiatr nie hulal, cieplem zajmuje sie doskonale.
Co do oleju to ja nie filtruje, wbudowany jest ssak z siatka i to jest jego filter, co jakis czas sie zapcha, przedmucham i grzeje dalej :)

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
a rurka w palniku się nie zatyka i jest problem ze piec gaśnie bo olej nie leci?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Z prawa i z lewa słyszę, że niewolno ogrzewać warsztatu piecem na olej przepracowany, to znaczy, że wolno?
Pytam się, bo kilka lat temu wywaliłem piec na olej przepracowany, załatwiłem zezwolenia na wytwarzanie niebezpiecznych odpadów i warsztat opalam węglem.
Pozdrawiam.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Witam,
z tego co wiem, to NIE WOLNO. A sami wiemy jak to wygląda w praktyce...

P

PogotowieSamochodoweUK

Niewolno bo przeciez nie placi sie podatkow za zuzyty olej i jest on za free, a za gaz, wegiel i inne paliwa placi sie podatek wiec juz nimi mozna;)

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
A ja tam mam kominek 9Kw i jestem zadowolony.
Drewno , węgiel i papier przyjmuje na klate :D

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
Witam mam takie pytanko co mi możecie polecić do ogrzania warsztatu mam garaz jakies 80m wysoki na 3 metry z hakiem nie jest to budynek ocieplony postawiony jest z pustaka na codzien nie przebywam w nim 8h lecz dlube sobie po pracy , a teraz coraz zimniej:) mam koze 5kw ale do tego szkoda ladowac wegiel badz drewno posiadam nagrzewnice gazowa 10kw badz 15 juz zabardzo nie pamietam i nawet daje rade tylko strasznie duza zużywa gazu i nie zbyt przyjemny zapach zostawia.myslałem o takim czyms albo cos samemu zbudowac tylko niewiem czy bardziej nie oplaca sie kupic gotowego produktu --->http://allegro.pl/piec-nagrzewnica-na-olej-przepracowany-i3572491341.html

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
my mamy nagrzewnice olejową 20 KW kupioną na allegro za 900zł i sprawdza sie super, ale musisz wietrzyć, zeby nie paść od spalin :)

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
tez myslalem o tej na olej opalowy badz naped ale z odprowadzaniem spalin tylko to jest spory koszt kupna takiej nagrzewnicy wiec szukam tanszej alternatywy:)

P

PogotowieSamochodoweUK

80m dlugosci? Przeciez tam gabarytem idzie zawrocic hehehe

Kamil29

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Jedlina Zdrój
pewnie chodzilo mu o 80 mkw hehe;). ja tak samo planuje zakupic teraz piec na olej przepracowany i tutaj pytanie do was-jaki polecacie piec do warsztatu o pow 110 mkw i wys 3,5m?

P

PogotowieSamochodoweUK

Kazdy jeden o duzej mocy, wiadomo im wiecej smocy tym lepiej. Tylko filtruj olej zebys nie musial czyscic pieca co chwile;)

damianKW

Nowy
Punktów
0
Ja grzeję w warsztacie dmuchawą gazową. Kupiona bezpośrednio u producenta http://www.bow.litex.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=80&lang=pl

Jestem bardzo zadowolony, bo czas ogrzania jest naprawdę bardzo krótki. Przychodzę, włączam, kilka minut i jest już ciepło. Nie muszę wkoło tego chodzić, mam to podłączone pod butlę z propanem 30 kg i urządzenie samo się włącza i wyłącza. Mam typ nagrzewnicy bez odprowadzenia spalin, ale nagrzewnica pracuje tak krótko że ten spalony gaz jest niewyczuwalny. Poziom zużycia niewielki, bo ok 1 kg/h, czasem nawet mniej, zależy jak bardzo zimno jest na dworze. Nagrzewnica to nie jakiś bubel jak z tych wszystkich supermarketów, widać że jest solidna.

tester

Gaduła
Punktów
3
Miasto
walbrzych
Dobre rozwiązanie ogrzewania warsztatu.Piec centralnego ogrzwania stalowy w płaszcz wodny zamontowany wentylator z góry pieca dwa otwory wylotowe przez które wylatuje goraące powietrze działa już 10 lat.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja obecnie uzywam SIP takiego http://www.ebay.co.uk/itm/SIP-09011...arden_Hearing_Cooling_Air&hash=item485186f084 jak z rana wchodze na warsztat. Zapuszczam go na doslownie niecale 2 minutyna minimum i jak sie zagrzeje to krece go na max na kolejne 3 minuty i mam 30 stopni natychmiast.
Pozniej podtrzymuje temp okolo 18-20 stopni takimi 2ma Clerke http://www.ebay.co.uk/itm/Clarke-De...321?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item3cceb79841 bo prad mam w cenie wynajmu wiec nie bede na gazie jechal caly dzien.

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Ej a właśnie jak by 2 chłodnice samochodowe połączyć szeregowo dać tam wentylatory i podpiąć się pod ogrzewanie C.O ciekawe czy zdało by to egzamin

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie, rozsadzi ci chlodnice. W centralnym masz wieksza temp i wieksze cisnienie. Zamontuj sobie grzejniki, piec gazowy centralnego ''junkers'' i podlacz mu butle gazowa na wezu i po sprawie, to wyjdzie najtaniej. Pewnie w 1000zl sie wyrobisz bo uzywki z demontazu budowlanego kosztuja grosze.

Do góry Bottom