• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ogrzewanie warsztatu

A

autozibi

Ej a właśnie jak by 2 chłodnice samochodowe połączyć szeregowo dać tam wentylatory i podpiąć się pod ogrzewanie C.O ciekawe czy zdało by to egzamin

Ciekawy pomysł . Chyba też coś pokombinuje w tym temacie .
Ciśnienie w c.o. wynosi około 3bar , temperatura to na ogół jest do 70 - 80 stopni C .
Więc według mnie nie ma powodu do obaw , że coś nie wypali

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ostanio przyszła mi do głowy myśl niezdrowa a mianowicie uzycie dwóch chlodnic samochodowych z wentylatorami jako kaloryferów i a napędzanie tego webastem z autobusu . Płynna regulacja wentylatorów pozwoli na regulacje ciepla w warsztacie a webasto sie ustawi na 60 st . Mysle ze za 15 min czynnik juz sie nagrzeje do takiej temperatury . Nie mogę stosować otwartego ognia bo to zakład montazu LPG

P

PogotowieSamochodoweUK

No to zamontuj kaloryfery kupione na zlomie. Zalej uklad napedzajac go domowym junkersem i podlacz butle z LPG i masz obieg i palenisko zamkniete ;) I tanio.... I certyfikat na gaz sam sobie podbijesz pewnie :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Musial by mieć pompe wody . Mysle jeszcze nad ogrzewaniem . A jaka jest moc junkersa ?? 5 KW ? Pomysł nie bardzo bo :
- kaloryfery i sprawnosc grzewcza nadaje sie do mieszkania a nie do warsztatu
- moc pieca na ten warsztat powinna sie zamknąć min 20 kW bo 5 to ma moje webasto w aucie a nie piec do ogrzewania warsztatu .

Ostatnia edycja:
P

PogotowieSamochodoweUK

No kurde pompa uzywka ze 100zl a nowa 250. Za 250 kupowalem dla tesciowej bo jak na swieta bylem kiedys to tak dorzucilem w kotlowni ze pompe rozj.... i musialem pol dnia centralne naprawiac i dodatkowo wode z piwnicy wypompowywac:(

Junkers to takie fajne dziadostwo ze ile mu grzejnikow nie zapodasz tyle ci nagrzeje bo on grzeje taka sama ilosc wody przeplywowo i srednica rurek jest taka sama.

Ja bym zrobil tak: (i tak zrobie w wakacje na przyszla zime)
-docieplenie sufitu scian i za grzejnikami i wokol rur oraz pieca http://www.ebay.co.uk/itm/Celotex-I...819?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item27dbf08deb
-element wykonawczy mysle razy 10 sztuk po 120cm http://www.ebay.co.uk/itm/Double-Pa..._Hearing_Cooling_Air&var=&hash=item3cd1a5611f
-orurowanie 15mm lutowane http://www.ebay.co.uk/itm/15mm-copp...DIY_Materials_Plumbing_MJ&hash=item27dc961e23
-bojler ktory ma wszystko wraz z pompa uzywka http://www.ebay.co.uk/itm/BAXI-SOLO...arden_Hearing_Cooling_Air&hash=item1e8532fcf1
-zasilanie http://www.ebay.co.uk/itm/47Kg-Prop...arden_Hearing_Cooling_Air&hash=item3a892fb9d4

I wszystko masz. Nic wiecej nie trzeba. I w nocy gwarantuje ze nie spadnie temp ponizej 10-7 stopni wiec nic nie zamarznie.
Palenisko bezpiecznie, bez otwartego ognia. Grzejniki trzymaja cieplo dosyc dlugo wiec watpie zeby sie wlaczal czesciej jak 7-10 razy na dobe jak ustawisz mu dajmy na to 15-18 stopni.
Wielka butla tez polata z tydzien na takim ogrzewaniu jak nie dluzej.

A podobno LPG jest bardziej kaloryczne niz kuchenkowy propan butan wiec jak tym nabijesz to jeszcze lepiej wyjdziesz.
Wszystko legal. Jedyny problem to zalewanie i wymiana wody w ukladzie, chyba ze masz wode na warsztacie zeby sie wpiac w obieg do nabijania. Spust w takim ukladzie jest atmosferyczny czyli woda wylatuje w kanal albo ''na trawnik''.

Nie wiem jak w PL ale w UK tak wlasnie wyglada instalacja centralnego w domach tylko zasilana ziemnym.

A

autozibi

No kurde pompa uzywka ze 100zl a nowa 250. Za 250 kupowalem dla tesciowej bo jak na swieta bylem kiedys to tak dorzucilem w kotlowni ze pompe rozj.... i musialem pol dnia centralne naprawiac i dodatkowo wode z piwnicy wypompowywac:(

Junkers to takie fajne dziadostwo ze ile mu grzejnikow nie zapodasz tyle ci nagrzeje bo on grzeje taka sama ilosc wody przeplywowo i srednica rurek jest taka sama.

Ja bym zrobil tak: (i tak zrobie w wakacje na przyszla zime)
-docieplenie sufitu scian i za grzejnikami i wokol rur oraz pieca http://www.ebay.co.uk/itm/Celotex-I...819?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item27dbf08deb
-element wykonawczy mysle razy 10 sztuk po 120cm http://www.ebay.co.uk/itm/Double-Pa..._Hearing_Cooling_Air&var=&hash=item3cd1a5611f
-orurowanie 15mm lutowane http://www.ebay.co.uk/itm/15mm-copp...DIY_Materials_Plumbing_MJ&hash=item27dc961e23
-bojler ktory ma wszystko wraz z pompa uzywka http://www.ebay.co.uk/itm/BAXI-SOLO...arden_Hearing_Cooling_Air&hash=item1e8532fcf1
-zasilanie http://www.ebay.co.uk/itm/47Kg-Prop...arden_Hearing_Cooling_Air&hash=item3a892fb9d4

I wszystko masz. Nic wiecej nie trzeba. I w nocy gwarantuje ze nie spadnie temp ponizej 10-7 stopni wiec nic nie zamarznie.
Palenisko bezpiecznie, bez otwartego ognia. Grzejniki trzymaja cieplo dosyc dlugo wiec watpie zeby sie wlaczal czesciej jak 7-10 razy na dobe jak ustawisz mu dajmy na to 15-18 stopni.
Wielka butla tez polata z tydzien na takim ogrzewaniu jak nie dluzej.

A podobno LPG jest bardziej kaloryczne niz kuchenkowy propan butan wiec jak tym nabijesz to jeszcze lepiej wyjdziesz.
Wszystko legal. Jedyny problem to zalewanie i wymiana wody w ukladzie, chyba ze masz wode na warsztacie zeby sie wpiac w obieg do nabijania. Spust w takim ukladzie jest atmosferyczny czyli woda wylatuje w kanal albo ''na trawnik''.

Nie wiem jak w PL ale w UK tak wlasnie wyglada instalacja centralnego w domach tylko zasilana ziemnym.

A nie lepiej wtedy zalać jest płynem nie zamarzającym i nie będzie go trzeba wymieniać .

I jeszcze jedno : ty masz w UK z tym dobrze , że zima u was to czasami -2 - -5 stopni :p:p:p
i to praktycznie tylko w nocy taka temperatura jest . A w Polsce potrafi być nawet poniżej -30 stopni .

P

PogotowieSamochodoweUK

Dobrze gadasz, wlasnie nie pomyslalem. Mozna zalac plynem G12/G30 i tez bedzie gitara. Robic go masz 1/1 do -40 zeby byl tlustawy to bedzie ladnie smarowac wszystko.
Te junkersy wymagaja wlasnie smarowania, zapomnialem dodac. Wlewa sie im dodatek na bazie glikolu taki czarny ze jak woda zlatuje to jak brudny olej wyglada.
Wiec plyn powinien zalatwic sprawe i uklad jak powiedziales bedzie bezobslugowy;)

A

autozibi

Ja akurat z junkersami nie miałem do czynienia ale w warsztacie mam na razie centralne ogrzewanie z pieca na miał .
Układ zalałem właśnie płynem do chłodnic . Kupiłem 150 litrów . Ja czasami nie pracuję zimą to wtedy nie palę
w piecu i nie martwię się , że piec mi zamarznie .

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Mam centralne u siebie w warsztacie i zamontowany palnik w piecu co na olej przepalony, wszystko zalane glikolem i było by pięknie ale brak oleju, po prostu za mało go mogę nazbierać z wymian a ciężko załatwić bo wszędzie jak nie palą to sprzedają. Te rozwiązanie z junkersem było by dobre tylko co to za ustrojstwo?

P

PogotowieSamochodoweUK

No ''Junkers'' tak potocznie w PL mowi sie na KombiBoiler czyli boiler rodzaju multi zasilany gazem.

Do bojlera wchodzi:

-woda zalana do obiegu tuz przed wejsciem do bojlera ;czyli montujesz zlaczke typu T i jedno wyjscie zaslepiasz po zalaniu ukladu
-gaz, tu wolna amerykanka bo piec idzie na LPG i wszystkim co na rynku
-prad, zasilanie sterownika i iskrownika
-wejscie i wyjscie z ukladu grzejnikow
-wyjscie/spust wody

Piec musi byc wuzej niz grzejniki bo wiadomo ze inaczej bedzie problem z odpowietrzeniem.

Uzywka piec to okolo 200zl, grzejniki pewnie po 50zl sie kupi, rurki pex plastiki lub miedz to najdrozszy element. Docieplenie lub bez docieplenia to juz obojetne jak mamy zalane plynem chlodniczym.

Czyli potoczne okreslenie Junkers pochodzi od marki popularnej w PL jak widze.
Sa tez inne marki, Warmet, Tolewarm, MagnusonGas, Maxi heat, Magicalsystem itd....

Ja w domu mam np Glow Warm i dziad ciagle siada bo elektronike ma badziewna.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no i znowu problem co wybrać , chodzi o szybkie nagrzewanie ocieplonego blaszaka , mam gdzies starego junkersa moze sie nada , pompa wody z webasta na 12 V gdzie uruchomienie uruchomi piec , no ciekawe rozwiazanie i coś mi swita .

P

PogotowieSamochodoweUK

Centralne to taki dziadowski uklad ze szubko to nigdy nie bedzie. Szybko to tylko dmuchawa gazowa i dalej podtrzymywac czym innym ale jak mowiles nie mozesz miec otwartego, niezabezpieczonego paleniska.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Wszystkie urządzenia są dobre ale podstawa to szczelne pomieszczenia.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Trochę o ogrzewaniu w domu. Kilka lat temu przerobiłem sobie piec gazowy do centralnego ogrzewania. Przestawiłem nagrzewnicę z 20 cm nad palnikiem na 4 cm nad palnik. I zdjąłem przednią osłonę z pieca, by cug w kominie nie przeciągał za dużej ilości powietrza przez nagrzewnicę, tylko by przez nagrzewnicę przechodziło tylko tyle gorącego powietrza ile wytworzy mały płomień w palniku. Wysokość płomienia ustawiam od jednego do dwóch centymetrów, w zależności od zewnętrznej temperatury. Przy włączonym piecu minimalne zużycie gazu, to 0,3 m na godzinę, a maksymalne 0,6 metra sześciennego na godzinę. Piec się włącza przy 19,5 i wyłącza przy 20,5 stopnia. Dołączam zdjęcie pieca.
Pozdrawiam.

Załączniki

• Piec.JPG
    Piec.JPG
    24 KB · Wyświetleń: 121

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Tylko się nie śmiać … ze starego Ogra

Od 2 tygodni siedzę i myślę ,szukam i….
Zaczynam poważnie rozważać kwestie ogniw fotowoltaicznych
Zakładając ,że instalacje wykonam samodzielnie ogniwa kupię u ryż-owca ,jedynym zakupionym elementem był by regulator ładowania z przetwornicą .
Moc zainstalowanych ogniw około 3 KW powinna dać ciepełko z zasobnika ….
Jednak jak to się sprawdzi w naszych warunkach ? tego nie wie nikt ,a koszt instalacji po obniżeniu kosztów i tak wypada na poziomie 12 000
Myślał ktoś o czymś takim…?

Do góry Bottom