• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej do dużych przebiegów

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Cena czesto nie jest wyznacznikiem jakosci.Ja do swoich leje 5w40 po 55 za 4 l i co, a no nic, auta jerzdzą, silniki czyste wiec po co przepłacać

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Na cenę drogiego oleju w znacznej mierze wpływa nie jakość produktu, a koszty marketingu. Mniej znane firmy bardziej starają się zapewnić jakość, aby w ten sposób wejść na rynek. Wielcy gracze tego rynku w większości jadą na swojej marce i ze 40% ceny musisz przeznaczyć na ich marketing i reklamę. Nie wierzę w jakąś cudowną jakość Motula, czy Castrola. Wszystkie oleje produkowane są z tych samych komponentów, muszą spełnić normę podaną na opakowaniu, a różnica to tylko gra kasy.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
szachu weź nie pitol farmazonów, szczególnie tych o pracy silnika, proszę Cię.
Nie dość że walisz teoriami, to jeszcze nakręcasz obcy rynek.
Co jest nie tak z Jasol Orlen czy Lotos?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Mówimy o takich samych interwałach wymian.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
5w30 fe 120zł za 4l to mało? Ford Formuła 80zł za 5l... Lotos 5w30 4l lekko ponad 70zł...

PMO wchodzi na rynek przez co nie są jeszcze wymarżowani...

Zbyhu88

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
nie wiem jak inne oleje ale oleje shella są produkowane na bazie gazu ziemnego i to raczej je wyróżnia.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Ci co stosują oleje co 30tys - walić łbem o mur aż wypłynie szara pofałdowana lekko masa.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Nic nie zrobisz, napisali w ksiazkach serwisowych interwały i dla większosci to Biblia a niezalezne warsztaty to naciagacze. Tak to u mnie mniej wiecej funkcjonuje.

Zbyhu88

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
rzadsze wymiany silnika mogą płynąć na szybsze zużycie a szybsze zużycie wpłynie na częstszą wymianę samochodu na nowe. Biznes musi się kręcić. Ja mam w silniku shella i wymieniam co 10-12 tysięcy. KM większości robię po mieście.

Tadexo

Gaduła
Punktów
6
Powiem tak, ja zajmuje się głównie wymianą oleju już dobre 20 lat mam warsztat i niech mi ktoś tu głupot nie gada ze marka oleju nie ma znaczenia.

Jeśli klient mi przyjeżdza i mówi, że rano po odpaleniu silnik dzwoni i wszystko w nim gra albo brzęczy łańcuch rozrządu na oleju X a na oleju Y już nie to też wymysł klientów? Albo ja na jednym oleju dolewa 1,5 litra na 10 tysięcy a na innym 0,5 litra?

Już nie wspomnę o czystości silnika, dobry olej + wymiana co 10 tysięcy i silnik w środku jak nowy nawet po 400 tysiącach km.

Nie będę głośno mówił co osobiście leję bo już mi pisali na forum, że zachwycam się olejami pewnego producenta, ale ja swoje wiem. Teraz dodatkowo mam drugą markę oleju z ktorej ja i klienci są zadowoleni i z tych dwóch marek nie zamierzam rezygnować, bo po co. Nic lepszego nie udało mi sie znaleźć po tylu latach pracy mechanika.

Do góry Bottom