• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

OLEJ SYNTETYCZNY CZY MINERALNY?????

P

PogotowieSamochodoweUK

Widzialem, chocby moj tansit lata od nowosci na 10w 40 jak zalecil mu producent i ja leje mu to samo, ani dymka ani pukniecia piskniecia czy innych niepokojacych dzwiekow.
Jesli wymienia sie olej systematycznie i uzywa dobrych filtrow a nie filtronow i innego badziewia to nic ci sie nie pozakleja.

Producent zaleca specyfikacje oraz mineral lub syntetyk bo ma to znaczenie dla wlasnie szerokosci kanalow olejowych, rodzaju metali uzytych w lozyskowaniu itp.

Mozemy zrobic zaklad ale u notariusza z nieruchomym wkladem na poczet wygranej;) Przyjezdzam do ciebie moim klekotem i lej mu co uwazasz za najlepsze mimo tego co mowi producent i jego chlopki z laboratorium;)
Nastepnie zobaczymy sie po 15 tys km i zobaczymy czy sa nowe wycieki, czy olej zniknol (obecnie nie bierze ani kropli) i co stalo sie z elementami lozyskujacymi.

Jesli masz racje i jest lepiej to daje ci rownowartosc fabrycznie nowego silnika z osprzetem, jesli nie to ty takowy silnik sponsorujesz i zakladasz to mojego starego klekota.

Zastanow sie dlaczego do jednego auta zalecany jest np syntetyk 0w 30 do innego 5w 40 a do innego pol syntetyk 10w 40 a jeszcze inny mineral 10w 40?

Kazdy olej jest na bazie czego innego i o to chodzi w zaleceniach producenta.

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
Kolego czytając twój post zabardzo nie moge wyłapac jaki lejesz olej do swojego samochodu, syntetyczny??? jesli ta to super, bardzo cię poieram.

P

PogotowieSamochodoweUK

Do jednego syntetyk, a do roboczego mineral. I mowie tu o zalaniu syntetyka do silnika ktory od nowosci lata na mineralu bo tak producent chcial.

P

PogotowieSamochodoweUK

W sesie lac syntetyczny tam gdzie producent od nowosci zalecil konkretny mineral 10w 40?
Zeby mi wszystkie uszczelki poplynely lacznie z uszczelniaczami silnika? Heehehe....jak bym nie mial co robic na codzien.

Jak narazie silniczek chodzi jak pszczolka (procz glosnej pompy lucas epic) zero zapocen, zero brania oleju, a po wymianie przez dobre 2k km olej wciaz czysty w przeciwienstwie do wiekszosci diesli gdzie po zalaniu odrazu czarny jest mimo ze nowy.

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
kolego a ty ciągle swoje, lej co ci producent zaleci i na zdrowie tobie i twojemu silnikowi.:):)

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Ja do chryslera pacifica z przebiegiem 290 000 leję syntetyk 5w30.

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
każdy ma wybór jaki olej zalać, może poczytac i zasugerować sie czyjąś opinia, ale to zawsze jest czyjaś własna decyzja. Ja polecam tylko oleje syntetyczne bo miałem do czynienia z takimi olejami i wiem czy niszcza silnik czy nie dlatego każdemu będę rekomendował syntetyczny. Pacyfica to super samochód, jest z silnikiem mercedesa??

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Nie to jest 3,5 benzyna chryslera.
Od nowości 2004 rok lany 5w30 , chociaż w późniejszym roczniku podają 10w30 ( chyba mineralny).

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
Kolega moj w stanach ma taki samochód też chyba z tego rocznika albo może 2005 ma juz zrobione 150 tyś mil i dalej leje syntetyczny olej. wiem ze bedzie go lał do końca swojego użytkowania, myśle że mu nie zaszkodzi. dużą role odgrywa też czy olej syntetyczny jest lany od nowości czy nie jesli był lany to ja bym nic nie zmieniał nawet jesli bedzie miał 300 tyś, ewentualnie zmienił parametry z 5-30 na 10-30 lub 10-40.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Tylko że u nas 10w30 to import indywidualny a 10w40 to w zimie może być kiepsko.
Na razie czekam na przesyłkę z uszczelkami pokryw z Usa.
Mój kumpel przywiózł teraz GMC Acadia , nawet fajny i dobrze się go serwisuje.

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
fakt na zime troche kiepsko 10-40, ja mam scenica tu 1.9 dti i leje MOTUL 5-40 S. zima i lato, nie ma żadnego kłopotu. samochód ma 200 tyś i pali nawet w największe mrozy bez problemu, sugeruje sie poprzednią zimą, podobno była tu bardzo mroźna, ja byłem w USA ale żona bez kłopotu paliła samochód.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Z ciekawostek to mam daihatsu rocky rok 91 silnik 2,8 diesel przebieg nie znany i leję valvoline
durablend 5w40 diesel.
Zimą pali aż miło a inni robią duże oczy bo mają nalane 10w i 15w.
:) :) :)

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
wiesz olej ma znaczenie dla silnika na zime ale jesli silnik jest zgon to nawet olej numer 1 na rynku mu nie dasiły żeby zapalił:):) poprostu masz dobry motor.

P

PogotowieSamochodoweUK

Zima wkoncu, to cos wieczorami trzeba robic heheheh

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
tak do diesla wiele czynników jest potrzebne żeby sprawnie zapalał. ale bez ciśnienia na cylindrach to i super paliwko i rozrusznik nie wesprze.:):):)
A co do zimy to mogłaby sie juz skończyc:):)

P

PogotowieSamochodoweUK

Ledwo sie zaczela :D Coprawda u mnie wciaz jeszcze nie bo na codzien jest jakies +4/+7 ale w nocy spada do -3/-5. Sniegu brak a ze nie jade do PL w tm roku to juz 2 lata zimy nie widzial:(

Do góry Bottom