Misiek
Administrator
Zmieniac na wyzszy, nie na nizszy. Ja tez bym lal 10W40.

chyba ze zmienia auto co 2 latawitam, mój znajomy kupił w tym tygodniu nową Dacia Duster, dealer powiedział mu, że pierwsza wymiana oleju jest po 100.000 km lub po 2 latach, jakoś mi się nie chce wierzyć że to jest prawda? Powiedziałem mu że chyba chodziło mu o 1-szy przegląd, a nie pierwszą zmianę oleju, ale on się upiera przy swoim. Czy to jest możliwe?

tzn. ze do sportowych aut benzynowych z turbodoladowaniem lac 15w40kto wam powiedział że każdy 15w 40 to minerał ??? znacie sie na specyfikacjach? normach??? możesz śmiało zalać 15 w40 tylko musisz kupić syntetyczny (który jest droższy) a nie tani mineralny. poza tym wiadomo że nie można ciągle lać oleju tej samej gęstości ( dla upartych którzy leja ciągle ten sam bo taka specyfikajca jak by o wyższej nie słyszeli) jest to logiczne biorąc uwagę że silnik się zużywa i dane elementy ze sobą nie są już tak spasowane i w zależności od przebiegu oraz rodzaju jazdy przechodzi się na gęściejszy olej. tak dla oświecenia co niektórych którzy papugują tylko wypowiedzi a nie maja własnej wiedzy olej gęściejszy ( mam tu na myśli 15w40 syntetyk) ma lepsze właściwości smarne oraz chroni lepiej przed przegrzaniem.

zalecany czyli spełnia normy a co jeśli przekracza? no właśnie nie ma napisane że przekracza normy załóżmy vw 505 tylko jest podana klasa, specyfikacja. a Norma to jest minimum które olej musi spełniać do danego modelu silnika i
ja nato tylko podam to.....zalecany czyli spełnia normy a co jeśli przekracza? no właśnie nie ma napisane że przekracza normy załóżmy vw 505 tylko jest podana klasa, specyfikacja. a Norma to jest minimum które olej musi spełniać do danego modelu silnika i