• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie wiem... kto co lubi;) zapytaj nikolasa od niebieskiego rs4 850km auto znane w calej europie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Dlaczego pytam?!Dlatego,że znam odpowiedź szefa zespołu SHELLA ,przygotowującego paliwo dla bolidów F1,na zadane pytanie----co by było, gdyby taki olej stosowany w bolidach wlać do samochodu zwykłego.

P

PogotowieSamochodoweUK

A pytales o to jaka temp robocz ma bolidowy silnik, na jakim paliwie lata I do ilu sie kreci? Przeciez to jest technologia nieporownywalna do aut codziennych.

P

PogotowieSamochodoweUK

Zaledwie 7 do 8 k wiec nie odbiega od standard krecocego sie do 6800-7000. Mowie o projektach amatorskich.
Np moj tdi krecil sie do ponad 6k a 1.8T latal pod 9wiatke.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Bolid kreci się do 19tyś obr/min,ma średnio ok 750KM,ale do czego zmierzam,pora obalić pierwsze oszustwo,czyli umieszczenie na bańkach olejów Mobil1 5W50 bolidu F1,przesadzili z tym wprowadzając ludzi w błąd.Mark Walken powiedział tak---gdybyś wlał taki olej do silnika w zwykłym aucie,ruszyłbyś,ale wątpię byś dojechał do końca ulicy---Myślę,że silnik zwykłego Ferrari, też by tego nie przeżył(to już moja opinia).

P

PogotowieSamochodoweUK

W sesie twierdzisz ze 5w50 nie nadaje sie do aut kreconych ponad serie I uzywanuch agresywnie?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Absolutnie się nie nadaje,tak na logikę biorąc,gdyż Walken niczego więcej nie powiedział,myślę,że oleje stosowane w F1 posiadają taką lepkość,czyli w uproszczeniu taką rzadkość,że pompy w normalnych autach nie podjęłyby jego pompowania,czyli elementy silnika muszą być strasznie ciasno spasowane i film olejowy musi być bardzo cienki a przy tym bardzo mocny,oni stosują oleje z innej bajki.To tylko moje domysły,gdyż inaczej sobie tego nie jestem w stanie wytłumaczyć.

P

PogotowieSamochodoweUK

No dobra to co wg ciebie leje sie do tuningowanych silnikow? Pytam co ty sadzisz, bo ja wiem co leja moi klienci.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jest tylko jeden olej,który ja bym wlał,na pewno nie jest to olej,który wybierają klienci,porównywałem jego parametry z najbardziej chwytliwym konkurentem,ten niestety przepadł,chociaż droższy.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jestt to Castrol TWS proffessional 10w60,który świeci pl d wpływem działania promieni UV,fluorescencyjny,zabezpieczony przeciwko podrabianiu,Motul siada przy nim jak kkura na jajach,niestety,przykro mi:)

lulek48

Początkujący
Punktów
0
www.na-czesci.pl
Ja mam przejechane 200000 i cały czas syntetyk, kiedyś miałem Citroena Ax 1,1 lałem wszystkie oleje miał wszystko wymieszane syntetyk z mineralnym i jeździł

www.MOTOBAJ.pl

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Mrągowo
www.MOTOBAJ.pl
Witam

oryginalnym oleje do Twojej 1,5dci jest ELF.
i fajnie się składa bo nie jest drogi.
5W-40 LDX 5L - 105zł

co do klasy i info o olejach, patrz poprzedni post.

Załączniki

• LDX.PNG
    LDX.PNG
    496,2 KB · Wyświetleń: 2

Konstancja

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Słuchajcie co mam zrobić z zrzeraniem oleju a już wydałam na mechaników 2000 a tyle jest wart moj samochód. Nie stać mnie na nowy... Są jakieś ta ńsze zamienniki?

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
No nie do każdego 15w40 się nadaje. Przede wszystkim co to za silnik i tak jak wyżej jakie jest zużycie tego oleju.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
lać najtańszy tutaj koleżanka co pisze nie potrzebnie było dokładane 2000zł jak padnie to na złom i tyle bo naprawy przewyższą wartość auta

Do góry Bottom