• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Om642 sprinter W906 2008r. Rozrząd raz kolejny.

Punktów
0
Witam gorąco

Zakupiłem sprintera z silnikiem OM642, Nadszedł czas by złożyć wszystko razem do kupy.

I napotkałem problem, mianowicie szukając schematu ustawienia rozrządu napotykam na dwie wersje ustawienia walków względem siebie.

Wał ustawiony idealnie względem cechy na kole i pokrywie rozrządu, walki ustawione względem cech na kołach zębatych ale pojawia się zagwozdka.

Jest możliwość ustawienia jednej pary walków o 180* względem drugiej głowicy, na zdjęciach z autodaty wynika że jedno koło zębate powinno być ustawione 2 śrubami do góry a drugie koło na drugiej głowicy jedną śrubą gdzie jest to nadal zgodne z cechami między zębami.

Kolejny plik z Mercedesa proponuję ustawienie obu walków 2 śrubami do góry gdzie również cechy wychodzą na zębach odpowiednio ale jedną głowica ma wałki obrócone o 180*.

Kręcąc silnikiem nie zauważyłem aby była kolizja w obu przypadkach jednak przy pierwszym ustawienia jest wyczuwalny opór w jednym momencie obrotu wału.

W plikach przesyłam o co mi chodzi plus zdjęcia jak mam ustawiony rozrząd.

Prosiłbym o pomoc, ponieważ cały remont silnika kosztował mnie kilkanaście tysięcy i nie chciałbym uszkodzić zaworów i robić wszystkiego od nowa.

Pozdrawiam

Załączniki

• 20230522_205616.jpg
    20230522_205616.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 43
  • 20230522_205610.jpg
    20230522_205610.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 41
  • sprinter.pdf
    693,9 KB · Wyświetleń: 33
  • bez tytułu.pdf
    190,8 KB · Wyświetleń: 23