• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Omega B 2.0 16V "check engine" P0340

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Ja podmieniałem w VIKI komputer z innymi nr i działał normalnie.

myro81

Początkujący
Punktów
0
jaką wartość powinien pokazać oscyloskop żeby była pewność ze czujnik jest ok, albo jest zepsuty????

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jaką ECU założyłeś??? co ty tam masz simtec 56,1 i jaki wyjąłeś??? zrób foty lub spisz.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
oscyloskop ma pokazać wykres charakterystyczny dla czujnika położenia wału, zobacz sobie w googlach jak ma wyglądać

myro81

Początkujący
Punktów
0
wyjąłem simteca 56,1 i taki sam włożyłem tylko o innych numerach. Dziś byłem u innego elektryka, który stwierdził że może brakować masy na czujniku i będzie wywalało check. Jak się okazało od kompa idą cztery kable, do czujnika podłączone są trzy, jeden który został był luzem i do niczego nie podpięty. Elektryk stwierdził że to kabel ekranowy i trzeba go podpiąć pod masę. Po podpięciu do masy samochód od 5 godzin śmiga jak ta lala. Check jak na razie się nie pojawia.

Jeżeli coś się zmieni to dam znać.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
wyjąłem simteca 56,1 i taki sam włożyłem tylko o innych numerach. Dziś byłem u innego elektryka, który stwierdził że może brakować masy na czujniku i będzie wywalało check. Jak się okazało od kompa idą cztery kable, do czujnika podłączone są trzy, jeden który został był luzem i do niczego nie podpięty. Elektryk stwierdził że to kabel ekranowy i trzeba go podpiąć pod masę. Po podpięciu do masy samochód od 5 godzin śmiga jak ta lala. Check jak na razie się nie pojawia.

Jeżeli coś się zmieni to dam znać.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
Czyli Arni miał rację

myro81

Początkujący
Punktów
0
Witam.

Powracając do kabla ekranowego, który nie był w moim aucie podpięty, mam małe pytanko.
Czy ten ekran ma być podłączony do kostki od czujnika wałka, czy może być podpięty pod masę pociągniętą z innego miejsca????

Pytam ponieważ jakiś tydzień temu zaświecił się check z tym samym błędem co wcześniej, a elektryk ekran podpiął pod masę z innego miejsca.

Nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny wywalania tego błedu.

Pozdr.

Do góry Bottom