• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra 99' 1.6, biały dym

Redentor

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich! :)

Trafiłem na forum podczas szukania w internecie wskazówek dotyczących mojego problemu.
Otoż moja astra 1.6 benzyna puszcza z rury biały dym, bierze olej mniej więcej 0.5 l na jakieś 1,5 tys km.
Pod korkiem oleju jest czysto, nie ma żadnego "masła", płyn chłodniczy czyściutki i też go nie ubywa, na brak mocy w aucie też nie mogę narzekać, jednak raz po raz stojąc np. na światłach auto traci na chwile obroty i wraca do normalności (dzieje się to rzadko). Dodatkowo mam zmieniony wydech i rura łamie się w gore co utrudnia "wypluwanie wody" z tłumika a tej trochę się w nim zbiera.
I moje pytanie do Was co może być tego przyczyną?

+ nie jest to problem od dziś, auto kupiłem od znajomego a jemu puszczało dym odkąd miał to auto (ok.4 lat) nic z tym nie robił bo ani mu nie przeszkadzało ani mechanicy nie uważali, że jest to coś poważnego.
ja jednak jestem innego zdania :)

Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Silnik przepala ci olej 0.5 l na 1500 km. to już wskazuje że prawdopodobnie masz do wymiany pierścienie na tłokach i głowice do zrobienia (uszczelniacze,prowadnice,itd..).Jak wiadomo taki remont=koszty części + robocizna... Ten temat był tyle razy już opisywany na forum ze to bajka... Można też jeździć dolewać i nie przejmować się tak jak to zrobił poprzedni właściciel... ;)
Pozdroooo...

Do góry Bottom