• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra G 1.7 DTI Isuzu zgasł i nie pali

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Na fajrant dzisiaj na lawecie dotarła do mnie Opel Astra G 1.7 DTI 55kw. Auto staneło podczas jazdy i już nie zapala.
Z dieslami nie mam zbyt wiele do czynienia dlatego przed jutrzejszym dniem chcialbym poznac Wasze opinie, na szybko podlaczylem jeszcze go pod kompa ale bledow absolutnie brak, immo sprawne.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Tak, chodził ale tylko tyle co plaka złapał.
Sprawdzone poza tym na szybko czy jest paliwo, czy paliwo to ropa a nie benzyna, przeciągnięte paliwo do filtra i napełniony także zapowietrzenie odpada.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ja obstawiam uszkodzony sterownik pompy o ile to ta pompa która mam na myśli , ewentualnie zatarta pompa

P

PogotowieSamochodoweUK

Elektrozawor na pompie sprawdz. Poprostu na stol go I pod prostownik.

toobad

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Zakopane
Jak to motor z pompa rotacyjną to warto sprawdzić sterownik pompy wtryskowej , częsta przyczyna nagłego rzucenia palenia .

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
pompa wtryskowa denso czy bosch?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jeśli to wina sterownika pompy to powinno wywalić błąd. Chociaż są przypadki, że nie koniecznie. Wymontuj sterownik i sprawdź czy nie wypaliło w środku lutu. Lutownica i można to zrobić od ręki, gorzej jak w w środku stera coś poszło to już grubsza sprawa.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
a pompa pompuje na przelew?
Nic nie pompuje, jakby jej w ogóle nie było.
Jak to motor z pompa rotacyjną to warto sprawdzić sterownik pompy wtryskowej , częsta przyczyna nagłego rzucenia palenia .
Jak sprawdzic?
pompa wtryskowa denso czy bosch?
Jak podłączałem pod kompa to wywaliło że Bosch z tego co kojarze ale jutro to zweryfikuje. Co lepiej dla mnie Denso czy Bosch i jak różnica?
Jeśli to wina sterownika pompy to powinno wywalić błąd. Chociaż są przypadki, że nie koniecznie. Wymontuj sterownik i sprawdź czy nie wypaliło w środku lutu. Lutownica i można to zrobić od ręki, gorzej jak w w środku stera coś poszło to już grubsza sprawa.
Zero błędów. Za sprawdzanie sterownika wolałbym się nie brać ale jak nie będzie wyjścia to trudno chociaż wolałbym to dać komuś z doświadczeniem w tej materii.

A

autozibi

Sterownik pompy do regeneracji .
Po za tym odepnij złącza od ECU i sprawdź czy tam nie masz w pinach "paliwa".
Typowa usterka tego silnika - a dokładnie elektrozaworu regulacji kąta wtrysku zwany zaworem TCV .
Zawór ten zaczyna przeciekać w okolicy jego złącza(pinów) a paliwo jest "pompowane"
przewodami elektrycznymi do sterownika silnika .

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
będzie na pewno uwalony sterownik jak nie chcesz zaglądać do niego do środka to go wymontuj i daj do jakiegoś elektronika co grzebie w takich rzeczach , ja tak kiedyś zrobiłem , coś tam polutował ja zamontowałem i auto chodziło

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Co prawda sterownik powinien generować błąd ,jednak nie zawsze się tak dzieje jak słusznie zauważył Ludo44, częstą przyczyna są zimne luty które można dość prosto wyeliminować we własnym zakresie .Na filmiku pokazano newralgiczne punkty

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Czyli jeśli siądzie elektronika to nie pompuje na przelew ?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Dobra biorę się za wyrywanie sterownika, shreku masz może coś po polsku bo u mnie na warsztacie nikt hiszpanskiego mechanicznego nie ogarnia ;/

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Zobacz w parametrach czy obroty widzi i jaka dawka jest... Nie wiem jak w tym modelu ale zobacz czy nie wyskoczył Wyłącznik wstrzasowy (uderzeniowy) jakby sterownik padł to by nie nylo z nim komunikacji albo bledy jakieś by były. Pokrec go dłużej może wtedy zalapie jakiś błąd. A jak by się okazało ze jednak sterownik na pompie to podpowiem co i jak..

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Sterownik milion procent, przed chwila uruchomiłem auto na krótko dając plus na zawór przy pompie ale nie reaguje na pedał gazu.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Lutownicą to ogarniesz w parę minut:)

Do góry Bottom