• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra G 1.7 isuzu nierówna praca silnika.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam mam problem z oplem astrą G 1.7 dti isuzu. Samochód przyjechał na lawecie ponieważ gasł w czasie jazdy i nie chciał odpalić. Po dłuższym postoju odpalał sam. Odpał nie był może idealny ale palił do tego nierówna praca silnika. Po podłączeniu pod komputer pokazywało błąd związany z pompą wtryskową dokładnie z regulacją kąta wtrysku. Po dokładniejszym rozpatrzeniu zauważyłem że cieknie zawór w pompie właśnie ten od regulacji kąta wtrysku. Zdemontowałem pompę wtryskową i sterownik pompy i całość poszła do fachowca który zajmuje się regeneracją takich pomp. Fachowiec wymienił zawór w pompie na używany przejrzał ją i dał nowe uszczelki, oraz zajrzał do sterownika i coś tam zrobił podobno. Wszystko zamontowane pompa ustawiona na czujnik zegarowy. Samochód pali od strzała. Samochód jeździ i nie gaśnie. Lecz po rozgrzaniu pojawia się bląd z czujnika położenia wału P0335. I na gorącym silniku nie chce się skasować nawet na zapłonie, podłożyłem dwa czujniki nadal to samo,rozrząd dobrze. Poza tym nierówna praca silnika pozostała. Być może jest to oddzielna usterka. Ale zauważyłem że jak lekko luzuję przewód na drugim lub trzecim cylindrze to silni zaczyna równo pracować. Przerabiał ktoś podobne tematy, czy uszkodzony sterownik pompy może powodować błąd z czujnik wału?

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
wyglądają w porządku, jeśli chodzi o bląd z czujnika to ewidentnie elektryczna usterka bo występuje tylko na rozgrzanym silniku i wtedy błąd się nie chce skasować nawet na samym zapłonie i wtedy gorzej odpala. Na zimnym silniku pali idealnie i błąd się kasuje. Wygląda to na typową usterkę czujnika ale założyłem już dwa i to samo. Wcześniej przed tą robotą nie było błedów z czujnika wału. Podejrzewam któryś sterownik.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
skoro na gorącym to rzeczywiście wszystko wskazuje na czujnik .. czy na gorącym jest problem z odpaleniem ? rozumiem że sprawdziłeś czujnik na stole multimetrem i podgrzewałeś go ? chociaż skoro piszesz ze podmienione dwa ..

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Chyba sterownik, sprawdź rezystancję przewodów od wtyczki czujnika do sterownika na zimnym i ciepłym silniku, sygnał z nie go zanikał. Taką metodą sprawdziłem u siebie trzy ople i wszystkie miały zwalone sterowniki, każdy miał inne błędy. Nieważne klekot czy benzyna luty w kompie, elektronik się kłania.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Chyba sterownik, sprawdź rezystancję przewodów od wtyczki czujnika do sterownika na zimnym i ciepłym silniku, sygnał z nie go zanikał. Taką metodą sprawdziłem u siebie trzy ople i wszystkie miały zwalone sterowniki, każdy miał inne błędy. Nieważne klekot czy benzyna luty w kompie, elektronik się kłania.

moje przypadki z uszkodzonym sterownikiem były całkowiecie niepalące ...zresztą przeważnie w takich przypadkach widać błąd sterownika pompy, zaworu, nastawnika albo nic..ale napewno sprawdził bym ten sterownik

Ostatnia edycja:

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
założyłem dopiero trzeci oryginalny czujnik i bład się już nie pojawia. Generalnie została tylko nierówna praca silnika na biegu jałowym. Poza tym jeździ normalnie

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
w oplach z tamtych lat tylko oryginał. Nie raz się już przekonałem.

rafalccc

Nowy
Punktów
0
witam ja korzystałem z usług puh omega chłopaki ogarniają temat z pompami tel510667029

Do góry Bottom