• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra G

Młody94

Uczestnik
Punktów
0
Witam.
Mam problem związany z silnikiem. A konkretnie jakiś czas temu miałem wymienione trzy zawory i popychacz, powód jeden z zaworów się złamał mały kawałek który wpadł w rurę wydechową i od tamtego czasu na niskich obrotach gaśnie. po sprawdzeniu świec które także były wymienione zobaczyłem że na jeden tłok (chlapie) wydaje mi się że olejem świeca nie jest przepalona jest czarna i mokra. (tylko ten jeden tłok gdzie była usterka zalewa ). mechanik mi powiedział że zrobił te zawory i ma być dobrze. co może być przyczyną ?
opel astra 2 1998r silnik 1.6 16v nie znam kodu silnika .
proszę o pomoc .

karlos2000

Uczestnik
Punktów
1
podocieral reszte zaworow? wymienil uszczelniacze? jerzeli gladz cylindra cala to moze oberwal pierscien

Młody94

Uczestnik
Punktów
0
właśnie wydaje mi się że wszystko zrobił jak należy uszczelniacze wraz z uszczelkami wymienione a gładź cylindra mówił że jest dobra tylko pytanie czy jeśli chciałbym wymienić pierścienie oczywiście na wszystkich tłokach muszę wymieniać tłoki i nie wiem czy tam są tuleje wymienialne czy to jest po prostu całość .

karlos2000

Uczestnik
Punktów
1
jezeli tloki nie sa uszkodzone to wystarcza same pierscienie , jesli mechanik oddal samochod ktory nie dziala tak jak powinien(nie trzyma obrotow) to niech go jeszcze raz poprawia mial usunac usterke

A

autozibi

jezeli tloki nie sa uszkodzone to wystarcza same pierscienie , jesli mechanik oddal samochod ktory nie dziala tak jak powinien(nie trzyma obrotow) to niech go jeszcze raz poprawia mial usunac usterke

Tak jest , nie narzekajcie na mechaników tylko wymagajcie to co z nimi ustalaliście .
Jeżeli auto jest nadal uszkodzone to niech je naprawia aż do skutku .
Trzeba z takimi krótko bo później niestety cierpią uczciwe warsztaty samochodowe i ich właściciele .

Młody94

Uczestnik
Punktów
0
ale jeśli jest gładź cylindra będzie uszkodzona przez ten kawałek zaworu który się odłamał trzeba będzie wymieniać już wszystkie tłoki pierścienie i wymienić także tuleje (wszystkie ) tylko jakie to koszty są to mnie interesuje :)

A

autozibi

ale jeśli jest gładź cylindra będzie uszkodzona przez ten kawałek zaworu który się odłamał trzeba będzie wymieniać już wszystkie tłoki pierścienie i wymienić także tuleje (wszystkie ) tylko jakie to koszty są to mnie interesuje :)

Jeżeli byś chciał robić cały układ tłokowy to pewnie będzie nie mniej jak 2.5 - 3.0 tys .

Młody94

Uczestnik
Punktów
0
Pozwólcie że znów poruszę ten temat .
jechałem ostatnio w trasie tym autem niestety nie zdążyłem go naprawić jechałem tak jak było tylko doszły nowe objawy . auto szarpie przy przyspieszaniu oraz wyłącza się gaz. na benzynie też szarpie jest to dość częste oraz zaobserwowałem że auto (czasem) nie zawsze ma wyraźny spadek mocy. moje pytanie do czytających czy nie lepiej kupić silnik i zamienić ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Raczej kup, remont u tego samego fachowca moze skonczyc sie sypaniem grosza w nieskonczonosc. Druga sprawa, jedz z ta fura do swojego naprawiacza, sprawdz z nim cisnienie sprezania, prawdopodobnie na jedym tego sprezania nie ma stad cala zabawa.

Młody94

Uczestnik
Punktów
0
witam. mam jedno pytanie
a wiec ile będzie mnie wynosić bez kosztów roboty nowe pierścienie uszczelniacze zaworowe uszczelka pod głowica zrobienie panewek oraz regeneracja głowicy wraz z wymianą uszczelniaczy i docieraniem zaworów ( i jednopytanie. czy jak dam głowicę do regeneracji to założa tam uszczelniacze nowe czy nie i czy podocierają zawory bo nie orjętuję się czy oddadza mi ja w czesciach ?) i oczywiście nowy rozrzad ile to będzie mnie wszystko kosztować ?

i jaki kod silnika mam bo w karcie pojazdu nie mam tego podanego a przy zakupie częci będzie mi to potrzebne. to jest rocznik 98 dokładna pojemnoś to 1598,oo cm3 /74kw jak kupowałem to na ogłoszeniu było 101 km ale nie wiem dokładnie.

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Młody za 16 zaworow placi sie za taki balet jak opisales dotyczacy glowicy z poskladaniem od 500-700 w zaleznosci od rejonu i warsztatu.
Pierscienie licz 200 komplet, panewki korbowe 70-100. W dobrym sklepie dobiora Ci czesci majac te dane ktore podales.

Młody94

Uczestnik
Punktów
0
Za sam remont dotarcie zaworo i wymiana uszczelniaczy no i oczywiscie planowanie i przygotowanie do zalozenia tak ? I czesci jakiego producenta kupowac ? Zeby byly dobre i oczywiscie rozrzad ile kosztuje ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mlody, kierunek sklep, np cer motor. Nikt tu nie ma czasu Ci grzebac po cennikach. Za remont glowicy tak jak napisales. Rozrzady markowe. ina, skf, dayco, gates.

Młody94

Uczestnik
Punktów
0
witam. mam pytanie do wszystkich . a mianowicie czy da się sprawdzić szczelność chłodnicy klimatyzacji jak jest wymontowana ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Jesli masz srubunki jeden do zamykania i drugi z przelotem to mozesz nabic powietrza i wsadzić w wanne

Do góry Bottom