• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel astra problemy z odpalaniem

opelastragproblem

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam, ostatnio kupiliśmy rodzinnie auto opla astre g 1.6 8v 2001 rok , wiadomo pożyczke wzięlismy , auto miało wozić mame do pracy, jednak są problemy, pożyczke się spłaca a w auto chyba trzeba będzie ładować pieniądze tylko skąd ale to rzeczy... Po całej nocy auto robi problemy gdy rano chce się odpalać włącza się tryb awaryjny auto odpala się wchodzi samo na obroty i gaśnie oraz pedał gazu nie reaguje i tak było z rana, wymieniliśmy świece, zaczeliśmy bezpieczniki na nowo wpinać, odpalać pare razy i o dziwo zapalił , pojechaliśmy szybko na komputer i wyszło pare błędów, pan je skasował i kazał sprawdzić jak będzie jutro rano i jak będzie to samo to przyjechać i sprawdzić nowe błędy, za wszystko ciągle się płaci , długi się robi a auto które miało jezdzić robi problemy, nastraszył jeszcze ze być może to sterownik, błędy to:
P0300
P1600
P1122
P1120
P0335.

czy to faktycznie może być ten sterownik
? jeśli tak to co robić zeby jak najtaniej to wyszło... mamy już dość niby nowe używane auto a już problemy i człowiek cale życie ma pecha.. Proszę jasno wyjaśniać ponieważ nie znamy się zbytnio.
Dziwi mnie to że przeważnie mają ludzie problemy ze sterownikiem i trybem awaryjnym przy rozgrzanym silniku a u nas 3 dni jest oki a pewnego dnia rano po nocy od razu nie zapala bo ta kontrolka z kluczem pedal nie reaguje, musi pochodzić z 5 min i normalnie zapala. Gdy już zapali jest oki, ma moc itp.
Dodam że gdy rozłaczylem pedał gazu/potencjometr sprawdziłem miernikiem napięcia i są oki, wiec raczej sterownik sprawny? Dodam że jak calkowicie odłącze pedał to ikona kluczyka z samochodem znika.
Byłem u znajomego który po podłączeniu kompa stwierdził że coś tam "fale" dochodza do EGR i dalej nie. Kazał go wyczyścic, po wymontowaniu okazało się ze EGR jest zaślepiony i ten grzybek jakby nie miał możliwości ruszania, zapieczony taki i tak myslimy sprawdzić na innym EGR, Dodam że jak odłączymy EGR to problem z rana nadal występuje , trzeba go rozgrzać z 10min żeby zapalił.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
błedy mówia m.in. o przerwach w zapłonie, mozliwym uszkodzeniu sterownika(mechanik chyba wspominał), błedach połozenia pedału gazu oraz to co moim zdaniem mozesz sprawdzic czujnik połozenia wału(choc czasem moze to swiadczyc o wadzie czyujnika połozenia wałka), które jesli masz mozliwosc mozesz podmienic i sprawdzic, bo objawy takie jak trudnosci z odpalaniem czy drzenia w momencie dodawania gazu moga byc z tym czujnikiem powiazane.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
podłącz jeszcze raz auto pod komputer i odczytaj błedy. może cos sie wymyśli.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
W tych autach padaly sterowniki zreszta kody bledow na to wskazuja, poszukaj moze ktos z innego dzialajacego pozwoli na chwilowa podmianke.

opelastragproblem

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
No tak tylko że nowe błedy juz nie wskazywały na sterownik (szkoda że u kolegi ich nie spisałem) ale Wyciągnałem EGR i wyszło że ten grzybek nie rusza się, podpiąłem go pod akumlator na krótko i nadal nic bo wiem że on jest sterowany elektronicznie ale wgl się nie rusza.. Tak wiec na poczatek chcemy wymienić ten EGR chociaż jakoś nie mam nadziei iż to rozwiąze problem z odpalaniem w niskich temp. Dodam ze po odpieciu EGR zapala sie ikonka check wiec sterownik daje sygnały iż go brakuje. Jutro może ogarne ten inny EGR

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
EGR nie ma nic wspolnego z nie moznoscia odpalenia, no chyba ze na stale jest otwarty, na to jest sposob bez wydatkow, wyciac blaszke z puszki od piwa - jest tylko jedno ale sa dwa rodzaje EGR w jednych grzybek zamkniety wystaje wtedy trzeba wyciac w blaszce otwor na niego, w drugim przypadku nie trzeba nic wycinac. Zaslepienie EGR bedzie skutkowac po jakims czasie "Checkiem" ale nie od razu.

Wiec nie sugeruj sie EGR a skup sie na sterowniku, no chyba ze ktos gratis da Ci na pomiane do sprawdzenia.
Wszystkie bledy jakie wypisales w pierwszym poscie wskazuja na sterownik, brakuje jeszcze paru do kompletu zeby od razu szukac innego :)

opelastragproblem

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
To jest tak, wsiadam rano do auta gdy bylo zimno, odpalam , odpala sie na 3 sekundy, "trzęsie silnikiem" pedał gazu nie reaguje, jest tryb awaryjny ta ikona z kluczykiem auto gaśnie, nagrzeje je 10 min i odpala normalnie, zero problemów, ładnie pracuje i jedzie . Dziwi mnie to że przy problemach ze sterownikiem ludzie mówili iż po nagrzaniu takie cos mają a tu normalnie podczas jazdy ma moc.
A EGR chyba i tak warto sprawny założyc, skoro co z tego że był zaślepiony skoro grzybek nie rusza sie po podaniu mocy z akumlatora.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Mogę się mylić ale mi to wygląda na uszkodzony sterownik silnika...
W tych oplach gdzie sterownik jest umieszczony na silniku często ulegają awarii a zwłaszcza w tych jednostkach 1.6 i raczej wymiana zaworu EGR nic tu nie da...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Tu problem nie zostanie rozwiązany,trzeba się udać do oczytanego człowieka który postawi trafna diagnozę i zrobi to auto.

opelastragproblem

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
No oby to nie był sterownik... bo jeśli tak to całe lato będzie oki bo po ciepłej nocy odpala i nie ma problemu...tylko no szkoda bo auto mały przebieg 180000, zadbany a tu nie wiadomo za co się brać tym bardziej że pieniedzy dużo nie ma, auto na pożyczke żeby tylko do pracy i o, skąd brać na naprawy , po pół roku w sumie można sprzedać. Ze sterownikiem to problem raczej, bo być może bym znalazł inny ale hm... nie mam kodów do immobilizera i potem to wszystko programować czy cos takiego, nie znam się na tym ale wiem że koszta raczej duże.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
No niestety,takie są realia kto nie placi ten nie pije jak to mowia.Nie masz kasy na naprawę to będziesz się męczył.
Kod immobilizera nie problem,programowanie też,wszystko idzie z marszu.Ale koszta.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Jedz do kogoś kto zajmuje się elektroniką samochodowa na dokładne sprawdzenie czy jest uszkodzony sterownik bo jeżeli wyjdzie że tak to znajdź w internecie kompletny zestaw czyli (sterownik + imo + transponder z kluczyka ) z takim zestawem nie są potrzebne kodowania.Takie chodzą na alegro po 250 zł to nie są duże koszta i jedz do mechanika na wymianę... za wymianę też nie wyjdzie nie wiadomo ile bo nie jest to skomplikowane... tak że koszta nie będą takie duże.Wiem że jak się niema za bardzo forsy to każda złotówka się liczy ale myślę że z torbami nie pójdziesz ;) ;) ;)

Ostatnia edycja:

opelastragproblem

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Właśnie najgorsze jest mieć tego "dobrego mechanika" ;) bo gdyby wprost ktoś powiedział tak to sterownik, wtedy nie robie sobie nadziei, nie szukam nie wiadomo czego tylko wymieniam i jeżdze. A tak każdy mówi co innego, jeden kasuje błedy za 70zł , mówi ze to może sterownik i tyle, inny że problem z ERG i tak nikt nie może konkretnie powiedzieć.... Po świętach wypłata tak więc jeszcze jak ogarne tanio ten ERG to wymienie dla świetego spokoju na używany z jakiejś rozbitej astry no a potem to tylko szukać właśnie dobrego mechanika, bo już nawet mógłbym do 500zł na to przeznaczyć aby to działało bo jest strach że wymienie a objaw będzie ten sam i amen :p

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Benek on ma juz chyba auto na hybrydzie,a nie sa to tanie sterowniki,za 250 mozesz kupic ale uszkodzony .
Najpierw diagnoza,nic nie wymieniac zadnych egrow.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Autoelektronika napisał:
Benek on ma juz chyba auto na hybrydzie

całkiem możliwe że to już będzie hybryda...

Jak widzę jesteś z Warszawy a u nas na forum jest dużo dobrych mechaników ze stolicy.Zapytaj na forum może ktoś podejmie się zdiagnozowania twojego problemu...
Tak jak pisze kolega wyżej nie kupuj nic do puki nie dostaniesz diagnozy gdzie leży problem bo tak można wymieniać bez końca... :dead:

opelastragproblem

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Przekonałem brata żeby nie ładował się w koszty EGR, bo on twierdził że nie sprawny EGR daje błąd do kompa a ten wchodzi w tryb awaryjny i dlatego tak się dzieje -.- tak więc jezdzi na odłączonym EGR bo i tak jest niesprawny, ikona checka się pali można tak jezdzic? czy warto go podłączyc mimo iż grzybek sie nie wysuwa?
no i powoli rozglądam sie za kims obeznanym ,bo tak jak mówicie nie ma sensu na ślepo tego robic.

opelastragproblem

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
A więc tak wymieniłem EGR i o dziwo auto z rana na zimno już 2 dni nie wchodzi tryb awaryjny i nie wyskakuje auto z kluczykiem (nie wiem czy to przypadek czy przez to ze byly ciepłe noce).
A wiec na dzisiejszy dzień niby jest ok, tylko czasem pojawia sie ta ikona silnika check engine np gdy odpale ze trzy razy to jest a za czwartym już jej nie ma ale tylko tyle . Silnik ma moc nie ma problemów , odczytałem błędy z czystej ciekawości pedałem gazu i hamulca i ikonka auto z kluczykiem wymigała mi dwa błędy 1600 oraz 1550. Ten drugi to niby przepustnica u mnie sterowana elektrycznie. Niby problemów z autem na razie nie ma ale chyba przeczyszcze ją bo auto czasem na jałowym biegu podskakuje, nie są to falujące obroty tylko jest oki a tu nagle lekkie podrywanie pod siedzeniem co również by na nią wskazywało.
Chore jest to ze auto ma 148 tys przebiegu a niestety z rury wydechowej z tyłu chlapie olejem jak przystawi się ręke oraz na starych świecach (bo wymieniałem na nowe) były tak jakby opiłki co chyba by wskazywało na pierścienie bo chyba dużo oleju zjada... dziwne jak na auto z tak malym przebiegiem żeby już pierścienie się zjechały.

Do góry Bottom