• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa C 1.0 12v problemy z cisnieniem oleju

Gacek123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Baranów
pierscieni nie zmieniqlem jeszcze

w poniedzialek rozbieram silnik na czesci pierwsze i sie zobaczy, kto ma jeszcze jakis pomysl to prosze o rade. rozbieralem nie jeden silnik, ale ten mnie dobija

Ostatnio edytowane przez moderatora:

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Ze szlifem jest tak, że pompa nie daje rady tłoczyć gdy wszystko jest spasowane, nowa pompa i będzie latać.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Ja też bym stawiał na pompę. Jak pisałem wcześniej musiałbyś nie mieć panewek żeby nie było ciśnienia. Chyba że smok jest jakiś nieszczelny. Ostatnio robiłem doblo 1.3 jtd tam jest tak samo i mrugała kontrolka. Najpierw padła turbina a po wymianie to samo:brak ciśnienia. Wyjąłem pompę wyglądała super ale wymieniłem(prawie 800 zł.) I autko hula.
Te opelki są rzeczywiście wtopione ale cudów nie ma.
Pozdrawiam

Gacek123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Baranów
dzieki za rady, moze i pompa wyglada oki, ale nie wiadomo, , mialem taki przypadek kiedys z alfa 2.0 ts i zmienialem 3 uzywane pompy i bylo tak sano, tutaj tez nie ma sensu pewnie brnac w uzywke?

art0

SuperMechanior
Punktów
10
a mi to wygląda że zamiast oleju pompa ciągnie powietrze ...

Gacek123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Baranów
rozebralem dzis silnik na czesci puerwsze i tak;
smok szczelny, wal ladny, panewki tez, walki i stopki ladne, napinacz nowy , jak juz czesniej patrzylem, pompa na swojej powierzczni ma

delikatne ryski, ale czy to ja eliminuje? w ogole ten silnik ma dziwne kanaly olejowe, przechodzace przez srobe od glowicy, i pytanko, czy pod ta szpilka musi byc jakas podkladka? a pod napinaczemi jaszcze jedno co nmie zdziwilo to smarowanielancocha, jest to w slizgu gornym, , moze ta dziora jest zbyt duza?

a kto wie jak sprawdzic zawor w bloku, ten w kanale olejowym?

Gacek123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Baranów
wychodzi na to, ze to pomp oleju, ale kupuje nowy silnik, ten moze sprzedam na czesci

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Jeśli już tyle zostało zrobione i tyle kasy w ten silnik poszło to zmieniaj pompe na nową fabrycznie i składaj ten silnik do kupy,nigdy nie wiesz co kupisz a mozliwosci sprawdzenia silnika przed kupnem pod tym kątem za bardzo nie widze...chyba,ze szukac takiego,ktory jeszcze siedzi w aucie

art0

SuperMechanior
Punktów
10
tia i za tydzień zacznie migac kontrolka oleju .....

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Gorzej będzie jeśli w "nowym" silniku zacznie migac po rozruchu :p różne trupy ludzie sprzedają,ja zawsze popieram remont o ile jest kasa na to ;)

noSound87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
ovkp.com.pl
My tu gadu gadu a czy autor tematu doszedł do jakichś konkluzji? Bo nie wiem czy mogę i ja coś doradzić w tym temacie ;)

P.S. Tak na marginesie - jak to mawiają "mało istotne" - czy była wykonana diagnostyka pod kompa? Lub Sprawdzenie rezystancji na czujniku? Skoro przebrnąłeś przez prawie cały silnik to coś tu jest nie tak...

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
wymien oring pod smokiem, ktory jest przykrecony do miski olejowej : )

Gacek123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Baranów
kupilem silnik po 3 godz chodzil juz w aucie, przejechalem 5 km i padla uszczelka pod glowica, pojechalem znow do goscia 130km i wymienilem go na inny, w ktorym wymienilem napinacz lancocha rozrzadu i narazie jest w porzadku, trzyma cisnienie 2 bary na wonych obrotach. nie brnalem dalej w remont, bo za silnik zaplacilem 1200zl a same zebatki pompy oleju w serwisie kosztuja 430 zl a pierscienie w intercarsie 240 zl, + uszczelki, wiec znow wpakowal bym kase i jakby sie okazalo, ze dalej nie tak, w sumie sprzedam wal po szlifie z panewkami i reszte czesci na czesci,moze bedzie ktos potrzebowal,

apropo uszczekli do smoka to byla twarda, ale smok na 2mm wysunietej rurki ponad uszczelka i myslalem, ze nie moze to byc przyczyna

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
skoro wal, panewki byly ok i pompa oleju to tylko ten oring wchodzi w gre, przerabialem temat kilka razy.

krzysztof5

Początkujący
Punktów
0
kolego moze zawieszać się zawór zrzutowy oleju i wtedy tez bedzie wytracać cisnienie

Gacek123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Baranów
apropo zaworu w deklu pompy, to byl ruchomy, jak juz piszlem wczesniej , nawet podkldka 1mm byla podlozona

Do góry Bottom