• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa C - stukanie/szuranie w tylnej części samochodu

Screat

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie,

od dwóch dni w tylnej części mojego Opelka (rocznik '02) dzieje się coś złego - dochodzi stamtąd dziwny dźwięk, jakby coś o coś szurało. Dzieje się tak tylko i wyłącznie wtedy gdy koła kręcą się do przodu, nie ma znaczenia bieg (na luzie to samo), prędkość (im szybciej jadę tym większa częstotliwość). Jedynie (i to jest chyba rozwiązanie problemu) podczas hamowania szuranie całkowicie ustaje, czyli coś musi być z tarczą; na wstecznym, niezależnie od prędkości, szurania nie słychać. Obniżenia sprawności hamulców nie zaobserwowałem :)

Dodam jeszcze, że dźwięk jest jakby z prawej strony (z tyłu), przynajmniej tak mi się wydaje.

Moje pytanie - czy mogę z tym jeździć (dopiero 10tego [wypłata] mogę sobie pozwolić na wizytę w warsztacie), czy odstawić Opelka na tydzień i wsiadać do autobusu?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi i rady.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Tarcze raczej nie szuraja, jak masz beby to okladziny zlom, mogly sie oderwac i halasuja. Nowe okladziny i zestaw montazowy czyli sprezynki itd bo pewnie korozja zjadla, zamiennik moze kosztowac do 100pln max na dwie strony. Plus wymiana:)

Screat

Nowy
Punktów
0
Z tyłu masz tarcze czy bębny ?

Mój błąd; bębny, oczywiście.

Tarcze raczej nie szuraja, jak masz beby to okladziny zlom, mogly sie oderwac i halasuja. Nowe okladziny i zestaw montazowy czyli sprezynki itd bo pewnie korozja zjadla, zamiennik moze kosztowac do 100pln max na dwie strony. Plus wymiana:)

Przy okazji odbioru opon zimowych parę dni temu (i ich nałożenia na felgi) poprosiłem mechanika, by spojrzał. Przy zdjętych felgach "obrócił" parę razy bębnem (okazało się, że to jednak lewa strona) i 'stwierdził - "Łożysko do wymiany". 140pln. Na szczęście mam znajomego mechanika do którego udaję się jutro, zajrzy do środka i dam znać co wyszło. Oby Twoja wersja :)

EDIT: Co do korozji - po zdjęciu felg ta "pokrywa" bębna była mocno zjedzona przez rdzę.

Dziękuję bardzo za pomoc.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To nie "pokrywa" bebna, chyba ze mowisz o tej blasze od strony srodka auta. To sie nazywa tarcza kotwiczna - element do ktorego przymocowany jest cylinderek/szczeki hamulcowe. Ty zapewne masz na mysli sam beben hamulcowy, nic nowego, wszytstkie po 12 latach tak wygladaja. Lozysko raczej huczy w trakcie jazdy, im szybciej tym glosniej.

Screat

Nowy
Punktów
0
Dokładnie tak, chodziło mi o sam bęben hamulcowy :) Niestety, nad czym boleję, moja wiedza techniczna nt mojego autka jest skromna, za co z góry przepraszam.

Lozysko raczej huczy w trakcie jazdy, im szybciej tym glosniej.
U mnie jest inaczej, co by tylko potwierdzało, że mechanik opieszale stwierdził gdzie leży wina.

Dzięki!

Do góry Bottom