• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa F - Spryskiwacze

Dragen

Początkujący
Punktów
0
Pojawił mi się problem z przednimi spryskiwaczami. Płyn uzupełniony. Tylny spryskiwacz działa bez zarzutów.
Szczelność jest w porządku. Zauważyłem, że jest słabe ciśnienie przy trójniku.

Film z słabym ciśnieniem https://photos.app.goo.gl/Bi1JGHzpnNm6SWAcA Przeczyściłem go i ciśnienie z obu stron jest w porządku

Problem wydaje mi się, że jest z dyszami.

Po rozebraniu dyszy zauważyłem, że są założone białe uszczelki, które blokują wypływ płynu.

1xoCEEnEsa_SldnKOnSx_yaWqxEofx4QmnZHx17z

tghWbcztn778qjNbQngBtEjJGJ6ZVNNpGVX6l_9G

Po ściągnięciu uszczelki dysza zachowuje się tak https://photos.app.goo.gl/wnzbsEpi1npbBtkM9

Jak widać jest bardzo słabe ciśnienie. Jak założę uszczelki to płyn w ogóle nie wypływa z dysz.

Macie pomysł co to może być?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1598
pompka, a dokładniej to ten zaworek na silniczku

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1598
Rok to 2019. Trzeba wymienić całą pompkę czy tylko ten zaworek?

to jest razem:

nie kombinuj, nie kręć więcej filmików z sikającymi przewodami... tylko weź się do roboty i wymień pompkę ;)

może być problem jeżeli coś wydłubałeś z dysz spryskiwaczy- prawdopodobnie skończy się na nowych

Dragen

Początkujący
Punktów
0
Tak zrobię. Powiedźcie mi proszę są zamienniki do dysz spryskiwaczy? Widzę, że oryginały kosztują po 60 zł
I jeszcze jak dostać się do tej pompki. Po zdemontowaniu koła i nadkola był widoczny tylko zbiornik. Pompka jest z przodu zbiornika. Czy trzeba zdemontować przedni zderzak?

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
52
Może go trzeba odsunąć, raczej musisz ocenić sam. Ewentualnie wcisnąć rękę i spróbować po omacku ją wyciągnąć.

Dragen

Początkujący
Punktów
0
Nie mogę znaleźć na internecie instrukcji jak zdemontować przedni zderzak. Czy spotkał się ktoś z was z taką informacją?

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
52
Jak praktycznie w każdym pojeździe. Śruby od nadkola przy zderzaku i pewnie pionowo jedna śrubka + śruby lub kołki od spodu i mocno pociągnąć z boku zderzak to wyskoczy ;)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1598
Nie mogę znaleźć na internecie instrukcji jak zdemontować przedni zderzak. Czy spotkał się ktoś z was z taką informacją?

co prawda kierownica po drugiej stronie, ale to chyba nie będzie ci przeszkadzać :D

Do góry Bottom