• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Insignia 2.0 diesel

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Witam, mam problem z insignią.
Auto jest po mapie na 200KM, klient przyjechał do mnie na regenerację turbospręzarki, zaślepienie klap wirowych i EGR.
Ogólnie wszystko jest okej poza turbosprężarką, problem jest taki, że wywala błąd przeladowania powietrza i auto wchodzi w tryb awaryjny, przed naprawą tego nie było.
Regeneracja polegała na wymianie wszystkiego, łącznie z gruszką sterującą łopatki.

Turbosprężarka została zaadoptowana po naprawie, ale czasami zdarza się, że razem z błędem przeładowania wyrzuci błąd niezaadoptowanej sprężarki, pomyślałem, że to może być wina programu i tuner wrócił mapą do serii, ale jest nadal to samo.
W sterowniku silnika jest usunięty dpf, egr i wyłączone klapy w kolektorze.
W rzeczywistości dpf jest wycięty, klap w kolektorze nie ma i egr również jest zaślepiony.

Turbosprężarka została wyregulowana na podciśnienie 0,6 bara, zmierzone podciśnienie przed gruszką sprężarki wynosi 0,57 bar.

Macie jakieś pomysły dlaczego turbina przeladowuje?
Z bezsilności zaadoptowałem wszystko co jest możliwe łącznie z pedałem przyspieszenia i dalej jest problem.
Automatyczne połączenie postów:

Witam, mam problem z insignią.
Auto jest po mapie na 200KM, klient przyjechał do mnie na regenerację turbospręzarki, zaślepienie klap wirowych i EGR.
Ogólnie wszystko jest okej poza turbosprężarką, problem jest taki, że wywala błąd przeladowania powietrza i auto wchodzi w tryb awaryjny, przed naprawą tego nie było.
Regeneracja polegała na wymianie wszystkiego, łącznie z gruszką sterującą łopatki.

Turbosprężarka została zaadoptowana po naprawie, ale czasami zdarza się, że razem z błędem przeładowania wyrzuci błąd niezaadoptowanej sprężarki, pomyślałem, że to może być wina programu i tuner wrócił mapą do serii, ale jest nadal to samo.
W sterowniku silnika jest usunięty dpf, egr i wyłączone klapy w kolektorze.
W rzeczywistości dpf jest wycięty, klap w kolektorze nie ma i egr również jest zaślepiony.

Turbosprężarka została wyregulowana na podciśnienie 0,6 bara, zmierzone podciśnienie przed gruszką sprężarki wynosi 0,57 bar.

Macie jakieś pomysły dlaczego turbina przeladowuje?
Z bezsilności zaadoptowałem wszystko co jest możliwe łącznie z pedałem przyspieszenia i dalej jest problem.
Auto to insignia 2010rok 2.0 130Km

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
kolejny powód żeby nie tykać silników tuningach, mapach i innych takich...

i jestem pod wrażeniem: z 130 kuni zrobić 200. szacun.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Sprawdź czujnik ciśnienia doładowania. W Vectrach często błąd czujnika ciśnienia doładowania był powodowany usterka egr, może coś ktoś spartaczył przy egr-off?

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Tam na potęgę sypały się zwory sterujące turbina...

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja sądzę,że sam silnik domaga się większej mocy,dlatego się buntuje,tak jeszcze z 50 KM bym mu dołożył,co to jest dla tekiego silnika 70 KM więcej,skoro powinno się i można bezpiecznie , maksymalnie władować nawet az 15 % z jego mocy fabrycznej.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Jak tuner mogl wrocic do serii jak fizycznie juz popruty silnik i osprzęt?
Pewnie powócił do "serii" mod-mocy , a nie do serii wszystko OFF. Mapa mocy jest w inyych obszarach niż EGR/DPF/ OFF itp. Także luzz.
Turbosprężarka została zaadoptowana po naprawie, ale czasami zdarza się, że razem z błędem przeładowania wyrzuci błąd niezaadoptowanej sprężarki,
Adpatowałeś turbo w GDS2 ? Masz dostęp?
Automatyczne połączenie postów:

i jestem pod wrażeniem: z 130 kuni zrobić 200. szacun
Są solucje na 200hp , ja używam tych damos na 190hp i jak auto sprawne nigdy nic się nie pruje - czasami z hamowania jest 180 a czasami i 195hp. Oczywiscie na profesjonalnej "podwóziówce".

Do góry Bottom