• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Insignia - chrobotanie w prawej stronie komory silnika

Wojtek_Insignia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Postaram się w miarę zwięźle opisać mój problem:

Auto: Opel Insignia Hatchback, 2010, 160KM, 150K na liczniku, diesel

Problem: dziwne metaliczne odgłosy w komorze silnika podczas jazdy- chrobotanie, nierównomierne (to nie jest ciągły i jednostajny dźwięk, bardziej taki urywany i nieregularny)

Miejsce występowania:
prawa strona komory silnika (od pasażera)

Okoliczności występowania:
podczas jazdy, tylko i wyłącznie jak wciskam pedał gazu. Najgłośniej słychać ten dźwięk jak auto nabiera prędkości (zakres 1500-1800 obrotów). Dźwięk również jest słyszalny jak czasami jadę na zbyt niskich obrotach (nie przyśpieszam tylko po prostu jadę) – ale dalej warunki te same – 1,5 – 1,8K obrotów plus wciskany pedał gazu. W momencie przekroczenia 2000 obrotów lub puszczenia pedału gazu dźwięk cichnie jak ręką odjął.
To są jedyne warunki kiedy słychać ten dźwięk – wciskanie sprzęgła, hamowanie, jazda na luzie, gazowanie na postoju – nic, cisza.

Informacje dodatkowe:
auto posiadam od roku, jestem drugim właścicielem, pieszczone, chuchane, na tarczy 150K, kompletny rozrząd wymieniony około 4K temu, z "grubszych" napraw w lutym bodajże uszczelka smoka i to wszystko, wcześniej nic, wiem bo auto kupione od osoby prywatnej, historia sprawdzona.

Czy macie może jakieś pomysły co powoduje to trzeszczenie? Ostatnio zostawiałem auto u mechanika i nic nie znaleźli. Będę wdzięczny za pomoc bo przyznam że głowa już boli od tego trzeszczenia.

Wojtek_Insignia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radomsko
greghorn, napisałem kilka postów wcześniej że udało mi się wywołać dźwięk na postoju przy zaciągniętym hamulcu (huraaaa). Dla kompletu załączyłem dwa rodzaje chrobotania - to urywane podczas jazdy i to podczas postoju auta.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
sprawdzałeś tą poduszkę silnika i układ wydechu? czy gdzieś nie obija się? bo nic nie napisałeś...
czy nie masz czasu bo siedzisz i debatujesz na forum?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Przypomniałem sobie,że np.odgłosy chrobotania,grzechotania są np.objawem zużycia tulei wahaczy poprzecznych,czytałem o tym odnośnie Alf Romeo GTV i Spider.

Wojtek_Insignia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Szumek72, nie musisz być złośliwy.

A w temacie głównym to dziękuję wszystkim za sugestie, zaczynam powoli sprawdzać - jak tylko problem zostanie rozwiązany od razu napiszę co było "nie tak". Trochę to potrwa ponieważ auto mogę zwalniać tylko na weekendy ale na pewno napiszę jakie było rozwiązanie.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Jak "nierownomierne chrobotanie" przy rozpedzaniu i obciażeniu to sprawdz sobie ciśnienie oleju o ile nie od razu panewki. Swieży temat, niby delikatne trzaski stuki a panewki byly zdarte na żyletki. Ten sam silnik. Jak sie okazało powrzechny problem w tych silnikach to uszczelnienie smok-pompa oleju.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Zaczynam się obawiać, bo też mam Insignię. Chyba trza ją pchać do żyda skoro ten problem jest aż tak pow... :confused: hmmm..... częsty.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Szumek72, nie musisz być złośliwy.

A w temacie głównym to dziękuję wszystkim za sugestie, zaczynam powoli sprawdzać - jak tylko problem zostanie rozwiązany od razu napiszę co było "nie tak". Trochę to potrwa ponieważ auto mogę zwalniać tylko na weekendy ale na pewno napiszę jakie było rozwiązanie.
Wojtek, no nie jestem złośliwy, fajnie by było przeczytać jakąś odpowiedź czy to ta przyczyna czy nie, wtedy szuka i myśli się nad innymi.
Jak uraziłem to przepraszam...:D

Wojtek_Insignia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Witam wszystkich,
przepraszam za taką zwłokę, za dużo tłumaczenia :)
W każdym razie problem okazał się tak niesamowicie banalny że szkoda gadać. Na szczęście dla mnie obyło się bez żadnych wymian, kosztów i zostawiania auta u mechanika na ileś tam czasu.

A powodem tego chorego dźwięku był..........ODPIĘTY Z ZATRZASKU PRZEWÓD OD WSPOMAGANIA :D.

Jest to na 100% właściwe rozwiązanie tej chorej kosmicznej łamigłówki ponieważ nie robiłem nic innego tylko właśnie to i od razu dźwięk ustał i do tej pory nie słyszę go. Rozwiązanie banalne, wystarczy zapiąć zatrzask z powrotem a potem dla pewności spiąć wszystko paskiem (lub dwoma).

Załączam zdjęcia żeby lepiej uzmysłowić Wam o co biega. Z góry nie idzie się dostać do tego zatrzasku, ale bardzo łatwo sprawdzić czy zatrzask się odpiął, wystarczy poświecić od góry latarką i wszystko widać. Po odpięciu dwóch klipsów z nadkola można spokojnie sięgnąć od dołu i załatwić temat. Zdjęcia są z mojego auta ale z innej roboty (dlatego zdjęte koło) ale pomyślałem że trzasnę fotki i przy okazji wstawię. Spokojnie idzie temat ogarnąć od dołu podnosząc auto na lewarku :)

Tak że po temacie, dziękuję wszystkim za sugestie, może to rozwiązanie przyda się komuś :)

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    79,2 KB · Wyświetleń: 145
  • 2.jpg
    2.jpg
    112,9 KB · Wyświetleń: 136
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom