• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel meriva 1.6 benzyna . Samochod skacze na niskich obrotach

Jagodaa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam. Od niedawna jestem w posiadaniu opla merivy 1.6 2003r. Samochód na początku bez zarzutu jeździl jak marzenie.
Od pewnego czasu jednak samochód strasznie skacze i szarpie , dzieje się tak jeśli ma wysokie obroty ..... a jesli z dużej prędkości trzeba zwolnić np na skrzyżowaniu ze światłami albo gdy muszę ustapic, Zapalają się wszystkie kontrolki i Samochód poprostu staje......
Mechanik twierdził że to wina złej benzyny więc tankowalam na bp benzyna ultimate.nic nie pomogło.później był pomysł ze to brudna przepustnica. Nic nie pomogło czyszczenie. Przed wczoraj znowu zabrałam samochód od mechanika miał wykasowane błędy z komputera i przeczyszczony zawór egr. Nie zdziwi pewnie nikogo ZE TO ZNOWU NIE POMOGLO !!!!!!!!! często jeżdżę do Warszawy n a teraz na trasie muszę jechać 80 bo jeśli przycisne to zaraz skacze na każdym skrzyżowaniu drze stanie czy nie. Pomocy :(( co to może być. To mój pierwszy samochód jestem zieloną jak trawa na wiosnę...
rozrząd płyny filtry wszystko nówka.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jak jeździsz do Warszawy to możesz mnie odwiedzić, stawiam na przepływkę, ale z twojego opisu.
Trzeba mu doktora...a nie mechaniora...

Jagodaa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Tak zrobię :) bo najwidoczniej mojego mechanika to przerosło i zgaduje.
Posprawdzam to co radzicie ! Dziękuję.
W razie jakiś o jeszcze pomysłów to czekam.....

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jednego masz gościa w okolicy? Masz dosyć duże miasto...
Trzeba podpiąć komputer i zobaczyć co go boli, nie tylko sprawdzić błędy w sterowniku ale sprawdzić parametry bieżące(a tu trza się troszke kumać).;)
Świeci kontrolka Check?(żółty silniczek) na desce?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Trzeba wsiąść w auto i pojeździć obserwować parametry i na tej podstawie zdiagnozować , czasem nawet godzinę trzeba jeździć jak występuje losowo a jak już wiadomo to naprawa bez wymieniania losowo elementów jak to często ma miejsce.

Jagodaa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Pod komputer podobno podpial i wykasowal błędy.
Dzisiaj rano naprzyklad jak odpalilam to warczal jak traktor i wydawał odgłos jakby go gazowac.......
Czarodziejski samochód....
Szukam mechanika

A z tym przjechaniem Marek masz rację a on przejedzie się 200 metrów i mówi mi że przecież dobrze się jezdzi......

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Pod komputer podobno podpial i wykasowal błędy.
Dzisiaj rano naprzyklad jak odpalilam to warczal jak traktor i wydawał odgłos jakby go gazowac.......
Czarodziejski samochód....
Szukam mechanika

A z tym przjechaniem Marek masz rację a on przejedzie się 200 metrów i mówi mi że przecież dobrze się jezdzi......
Może nagraj filmik wrzuć na YT i daj tu link z tym warczeniem

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Bo znowu koszty ... jak pojeżdżę z godzinę ze sprzętem to trudno skasować 50 zł a skasowanie błędów to nie naprawa i szkoda ze nie powiedział jakie były. proponuje tak jak dostaje kuku to zgasić i zapalić jeszcze raz po 10 sek i napisać czy cos mu sie zmieniło .

Jagodaa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Posluchalam rad , dzisiaj byłam u innego mechanika i on po zobaczeniu co się dzieje po przejazdzce i po filmiku jest praktycznie pewny że to cewka zapłonowa.
Jutro mam wstawić samochód i sprawdzi czy to faktycznie to.
3mam kciuki ! ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ubity egr, czesta usterka, zespolona cewka zaplonowa ubita lub zalana woda, stare swiece i mozna by jeszcze ze 3 wymienic. Diagnostyka sie klania a potem do sklepu i jazda

Karolina84

Nowy
Punktów
0
Dobry wieczór. Może mi ktoś pomoże bo podobne objawy ma moja Meriva 1.6 b 2004 z tym, ze na zimnym silniku lub na niskich obrotach. Jak rano odpalam to skacze wskazówka od od obrotów tak jakby auto samo sobie gazu dodawało. Jak ruszę i jade to szarpie, auto jest jakby "zamulone" , dodaje sobie samo gaz i nie chce jechać. Przy ok 2000 obrotów się dławi, przy ok 2500 szarpnie jakby puściło a jak wrzucam na luz to dalej samo gazuje aż w końcu gaśnie. Byłam u kilku mechaników, elertomechanikow i nic. Wymienilam obie sondy lambda, są wymienione swiece, przeczyszczona przepustnica, komputer nie pokazuje błędów. Mechanik fizycznie nic nie widzi a auto szarpie, dużo pali, zdarzyło się też tak, że jak zgasł na wolnych obrotach a potem odpaliłam to wskazówka od palowa się przesunęła i zaczęła pokazywać, że mam więcej benzyny niz miałam po czym za jakiś czas spadła. Myślałam tez że może to cewka bo jedna z czterech jest jakaś odbarwiona ale podobno cewka daje tylko iskrę i jakby było z nią coś nie tak to by auto nie chodziło na cztery cylindry a chodzi. NaposoamN, że podobno bo się nie znam aż tak a tak usłyszałam od mechanika. Kazeu ręce rozkłada, nie da się tym jedzić. Po wymianie sond lambda i przeczyszczeniu przepustnicy tak jakby odżył, jakby mic mu wróciła i palił mniej ale trwało to tylko tydzień i wszystkie objawy wróciły. Dodam, że zaworu EGR nie ma u mnie.

Do góry Bottom