• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel movano 2.5 2004r silnik dziwnie pracuje

wac1727

Początkujący
Punktów
0
Witam, pisze z problemem który pojawił się po zrobieniu rozrzadu wraz z pompa wody w samochodzie. Silnik był ustawiany na blokady, kola na walkach wyszły idealnie na środku na tych fasolkach a mimo wszystko po odpaleniu widać ze silnik tak dziwnie pracuje, tak jakby rzęził i pracuje o wiele głośniej. Pracuje równo bez żadnego problemu sam odpala, nie ma stukania czy coś.Delphi pokazuje ze niby synchronizacja jest, jednak troszkę małe ciśnienie na listwie bo tak w granicach 300-320 trzyma. Jest to movano z 2004 r z silnikiem 2.5 74kw. I teraz moje pytanko, borykał się już ktoś z takim problemem?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Witam, pisze z problemem który pojawił się po zrobieniu rozrzadu wraz z pompa wody w samochodzie. Silnik był ustawiany na blokady, kola na walkach wyszły idealnie na środku na tych fasolkach a mimo wszystko po odpaleniu widać ze silnik tak dziwnie pracuje, tak jakby rzęził i pracuje o wiele głośniej. Pracuje równo bez żadnego problemu sam odpala, nie ma stukania czy coś.Delphi pokazuje ze niby synchronizacja jest, jednak troszkę małe ciśnienie na listwie bo tak w granicach 300-320 trzyma. Jest to movano z 2004 r z silnikiem 2.5 74kw. I teraz moje pytanko, borykał się już ktoś z takim problemem?
Coś nie pykło... pewnie bliskie spotkanie mają elementy rozrządu.

wac1727

Początkujący
Punktów
0
Czyli kolejny raz już z kolei zrzucać rozrząd i patrzeć? Teraz w każdym momencie jestem praktycznie w stanie założyć blokady i pasują. Chyba ze koła zębate zgubiły jakas synchronizację czy coś

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Koła zgubiły synchronizację... Same... Mało prawdopodobne... No dobra... Nieprawdopodobne...

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Pytanie co rzęzi.. Gumniany rozrząd czy może pompa wody na zębach, płyn chłodniczy w oleju, czy może uj wie co jeszcze. Zapytajcie tego co wymieniał....

wac1727

Początkujący
Punktów
0
Pytanie co rzęzi.. Gumniany rozrząd czy może pompa wody na zębach, płyn chłodniczy w oleju, czy może uj wie co jeszcze. Zapytajcie tego co wymieniał....
No właśnie… rozrząd cały z ina, odgłos jest definitywnie z boku slychac i to dokładnie tak jak odgłos trybów, pompa wody była również zmieniana chyba ze tam jest problem… jednak zębatka wyglądała dość dobrze, chyba ze za mocno dociągnięto i pękła czy coś bo tak to jest zalany nowy olej i nowy płyn

WOJTAS 1310

SuperMechanior
Punktów
6
Tam z tego co pamiętam 2 koła zębate są dwuczęściowe ze sprężyną tłumiącą drgania wymontowując pompę musiałeś wymontować dolne koło zębate które napędza pompę i nie zablokowałeś zębów na nim przez co nie jest naprężona sprężyna na tej zębatce i teraz hałasuje .Tak przypuszczam ;) 1627463783783.png to tylko przykładowe zdjęcie ale sprawdź czy te zęby się nie rozjechały

wac1727

Początkujący
Punktów
0
Tam z tego co pamiętam 2 koła zębate są dwuczęściowe ze sprężyną tłumiącą drgania wymontowując pompę musiałeś wymontować dolne koło zębate które napędza pompę i nie zablokowałeś zębów na nim przez co nie jest naprężona sprężyna na tej zębatce i teraz hałasuje .Tak przypuszczam ;) Wyświetl załącznik 40176 to tylko przykładowe zdjęcie ale sprawdź czy te zęby się nie rozjechały
I to jest bardzo trafna uwaga, ten błąd mogłem popełnić a nawet napewno go popełniłem ponieważ wylecialo mi z głowy żeby je zablokować. Żeby było dobrze wystarczy ze teraz zdejmę dekiel od pompy wody, odkręcę zębatkę ustawie te koła i zakręcę?

WOJTAS 1310

SuperMechanior
Punktów
6
Musisz napiąć tą zębatkę zablokować i zamontować zębatkę od pompy o ile jeszcze zębów nie rozwaliło.Raz miałem takie movano goście uszczelniali coś tam na rozrządzie nie zablokowali tych kół i poskładali wszystko jak leciało połowa rozrządu na dole była do wymiany zęby zmieliło.

wac1727

Początkujący
Punktów
0
Musisz napiąć tą zębatkę zablokować i zamontować zębatkę od pompy o ile jeszcze zębów nie rozwaliło.Raz miałem takie movano goście uszczelniali coś tam na rozrządzie nie zablokowali tych kół i poskładali wszystko jak leciało połowa rozrządu na dole była do wymiany zęby zmieliło.
Dzięki za ciekawa podpowiedz, chociaż przeglądając zdjęcia i opisy na internecie to tam nie trzeba nic napinać ale sprawdzę

Do góry Bottom