• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra C 1.9 cdti 88 kw kod błędu P0340 pali jak chce

stasiek81

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Białystok
Witam, jak w temacie. Vectra pali jak chce ,w sensie , raz pali na dotyk a innym razem trzeba pokręcić z 6-8 sekund. Po uruchomieniu wyrzuca na stałe błąd P0340-28 obieg prądowy czujnika wału krzywkowego- wartość poza zakresem . Czujnik wymieniono na boscha. Zasilanie na czujnik ok 5v masa sprawna a i sygnał na oscyloskopie wyszedł prostokątny. Wiązka do sterownika ok. Rozrząd ustawiony na blokadach ( nie wykręcałem jedynie koła pasowego rozrzadu a wale korbowym w celu sprawdzenia klina ).
I już sie trochę kręce w kółko . spradziłem też filtr paliwa - od razu wymiana. wtryski na przelewy również sprawdziłem .
No i w sumie nie wiem co mi umknęło i co jeszcze mogę ukasić.
Do głowy przychodzi mi sprawdzić oscyloskopem czujnik wału korbowego i rozrządu czy sygnały sa dopasowane.

Ktoś może już to przerabiał i ma jakiś świeży pomysł, korci mnie sprawdzić klin na wale korbowym ja też i sterownik dać do sprawdzenia.

stasiek81

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Białystok
Górne kółko wykręcałem , bo czujnik wymieniałem. Niczego tam nie zauważyłem . Klin w porzadku a i płaszczyzna wydawala sie być w porządku.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1754
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Jeżeli kółka dobre rozrzad ok to zostaje kabloteka i ECU.posprawdzj piny w kostkach i przy ecu czy nie lataja ,zasniedziałe itd
Podłącz kompa i po wartościach zobacz jak kreci sie wał - czunik wału i czunik wałka górnego i czy jest synchronizacja

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Górne kółko wykręcałem , bo czujnik wymieniałem. Niczego tam nie zauważyłem . Klin w porzadku a i płaszczyzna wydawala sie być w porządku.

Jaki masz silnik 8 czy 16 zaworowy ?
Jeżeli 8 to sprawdź czy nadajnik położenia wałka rozrządu nie zouszkodzony przy odkręcaniu koła, w tym silniku nie można tego koła przytrzymywać żadnym narzędziem trzeba złapać za wałek inaczej można uszkodzić nadajnik.
Natomiast jak to 16 to koło trzeba przykręcać na wkręconej blokadzie bo ma delikatny luz na boki .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jeszcze może być szczelina pomiedzy kołem a czujnikiem .

stasiek81

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Białystok
Usterka wykryte i usunięta już. Jescze raz rozrząd rozebralem .

Ścięty klin na kółku wału korbowego . Dziś przyszło nowe .
Pali za każdym razem na dotyk.

Temat zakończony . Dziękuję wszystkim za sugestie i pomysły.

marpop11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam chciałbym odkopać ten post.Mam Ten sam problem ze swoją vectrą C 1.9 cdti 120 km. Wyskoczył mi błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Wymieniłem go i dalej to samo. Zimny ciężko pali, trzeba długo kręcić żeby wkoncu odpalił. Co to może być?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
przy aucie trzeba podwinąć rękawy i robić... to nie aplikacja na ujfona ;)

marpop11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ja Cię rozumiem ale też na wszystkim się nie znam i chciałbym się kogoś doradzić. Może chociaż powiesz jaki tam jest gwint? Odkręcać w prawo czy w lewo?

Adam_ntp

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Pruszków
Ja Cię rozumiem ale też na wszystkim się nie znam i chciałbym się kogoś doradzić. Może chociaż powiesz jaki tam jest gwint? Odkręcać w prawo czy w lewo?
Gwint powiadasz, a to zależy, jaką masz wersję silnika. Tzn w którą stronę się kręci wał...

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
na śrubie jest litera L ? jtd mają lewe gwinty nie wiem czy wszystkie.

marpop11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Tak okazał się lewy gwint. Teraz pytanie czy ktoś montował koło walu korbowego z 150 do 120? Czy one się czym różnią?

Do góry Bottom