• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel vectra c po wymianie pierścieni

R@dek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Panowie ze względu na zużycie oleju postanowiłem zrobić remont szwedzki w moim oplu vectrze c silnik 2.2 16V Pb.
Auto ma 100tys. nalotu i była robiona głowica plus wymiana pierścieni po czym silnik został zalany olejem millers cro 10W-40 do docierania silników. Efekt jest taki że po odpaleniu auto puszcza chmurę, a wzasadzie niebieską zasłonę dymną co wskazywało by na palenie oleju i tak sobie kopci. Jednak jak wsiądę w auto i zrobię parę kilometrów żeby silnik osiągnął temp. pracy dymienie ustaje i wydaje się być wszystko ok. Jednak jak auto postoi i ostygnie to znowu sytuacja się powtarza. Na razie przejechałem 400km, ale jakiejś konkretnej poprawy nie zauważam. Co do zużycia oleju też nie mogę się wypowiedzieć bo zauważyłem, że cieknie dosyć konkretnie z pod uszczelniacza wału.

Zapomniałem dodać, że sprawdzałem ciśnienie na tłokach i wyszło mi coś takiego:
- 1 cylinder -15,7
- 2 cylinder - 15,8
- 3 cylinder - 16,4
- 4 cylinder - 16
Gdzie producent podaje dla tego silnika wartości od 13 do 15

Pytanie do was. Jeździć tak na razie i obserwować, czy raczej już nic się w tym temacie nie zmieni i trzeba rozbierać silnik jeszcze raz?

Ostatnia edycja:

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ciśnienie masz takie wysokie bo ścieka olej i ci go uszczelnia

wygląda jak by głowicą Ci ciekło skoro dymi jak postoi.
napisz jakie pierścienie włożyłeś

ja Ci powiem że w swoim robiłem remont przy 350k km i założyłem to samo co ty i wcześniej brał min 1l na 1000km to teraz zrobiłem już 7000 km po naprawie i ubyło może 1mm na bagnecie ale miałem wyciek duży spod klawiatury bo aż plamy robił.

skoro teraz Ci dymi tak to nie licz że przestanie. mój od 2 odpalenia chodził już bdb. jak by Ci przy pierwszym odpaleniu zadymił to zrozumiałem bo wiadomo że tego oleju wszędzie się nazbierało. Ale nie po takim czasie.

Jak dla mnie to silnik jeszcze raz do rozbiórki. Może pierścień Ci pękł podczas składania.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
czy był ślad honowania na cylindrach/tulejach ?? przed montażem honowałeś cylindry takimi kamieniami na wiertarkę??

R@dek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Nie honowałem cylindrów bo jak pisałeś były jeszcze na nich ślady honowania.
Pierścienie założyłem nominalne firmy mahle kompresyjne znakiem "top" do góry, zgarniającą uszczelniające rowkiem do dołu no i olejowe. Rozstawienie pierścieni dwa pierwsze od góry rozstawione zamkami o 180 stopni, a olejowy co 120 stopni.
Zastanawiam się jeszcze czy panewki korbowodowe mogą mieć na to jakiś wpływ bo zostawiłem stare.
Tak myślę że jeżeli puszczały by uszczelniacze na zaworach to powinien przez chwilę zakopcić wypalić to co zleciało, a potem chodzić normalnie. Jednak ja go mogę zostawić na godzinę i on cały czas będzie kopcił, a wystarczy zrobić 5 min. przejażdżkę i dymienie ustaje.

Dodam jeszcze że katalizator został wycięty, ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
panewki nie maja żadnego znaczenia. zastanawiaja mnie te uszczelniacze zaworowe. tylko raz w "swojej karierze" nie wymienilem ich przy obróbce głowicy i był podobny objaw. dymił na b.jalowym a pod obciążeniem znacznie mniej wręcz nie zauważalnie. ten co obrabial głowice powiedział że na biegu jalowym jest wieksze podcisnienie i dlatego do komory spalania zasysany jest większy ładunek oleju a pod obciążeniem jest mniejsze podcisnienie i szybsza praca silnika .....

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
jesteś pewnien że to dym z oleju a nie z płynu chlodzenia??

wymień uszczelniacz żeby nie było wycieków oleju i obserwuj czy ubywa płynu , czy ubywa oleju a może rosnie poziom jakiegos płynu. mierzyłeś owalizacje cylindrów. w jednym fordzie tez nie honowałem cylindrów bo przeciez widac zarys śrubowy o kącie 15 * na gładzi . złożyłem i okazało sie że kopci tylko że cały czas. żadne docieranie nie wchodziło w grę bo według mnie nie powinien kopcic od razu mo zamontowaniu no chyba że olej w wydech poszedł. rwałem jeszcze raz i sie okazała owalizacja cylindrów. na twoim miejscu : uszczelnij i obserwuj. przejedz 1000km i napisz co zaobserwowałeś:)

Ostatnia edycja:

R@dek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Uszczelniacze zaworowe są nowe. Na razie zlikwiduje ten wyciek i przejadę te 1000km i zobaczymy co będzie. W jakim tempie będzie znikał olej. Płyn chłodniczy jest ok nic się z nim nie dzieje

Uszczelniacze zaworowe są nowe. Na razie zlikwiduje ten wyciek i przejadę te 1000km i zobaczymy co będzie. W jakim tempie będzie znikał olej. Płyn chłodniczy jest ok nic się z nim nie dzieje

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
jak prowadnice zaworowe?? nowe uszczelniacze do starych prowadnic niczego nie poprawią. Silnik po naprawie nie ma prawa dymić. Kolejna kwestia to fakt iż siatka honownicza na cylindrze wcale nie oznacza, że jest ok. Cylinder wyciera się w owal. Nowy pierścień jest idealnie okrągły. Więc dużo wody upłynie aż się ułoży i będzie ok. Honowanie zawsze.....

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Po pierwsze tak jak piszą poprzednicy czy sprawdziłeś prowadnice zaworowe? Wymian pierścieni bez przehonowania cylindrów to kiepski pomysł tak jak napisali poprzednicy wycierają się w owal i tu możesz mieć problem.
Dlaczego przy remoncie silnika nie wymieniłeś panewek ?
Przy obecnych materiałach nie ma czegoś takiego jak docieranie silnika, po odpaleniu silnik ma 10 minut na wypalenie resztek oleju który pozostał po składaniu, odpowietrzenie hydraulik i tyle - później ma chodzić jak nowy z fabryki - jeżeli coś w tym temacie jest nie halo to remont źle zrobiony a z tego co piszesz to paru rzeczy nie sprawdziłeś.
Moim zdaniem albo brak przehonowania cylindrów albo zbyt duży luz na prowadnicach.
Rozumiem że taka pierdoła jak odma jest drożna? Sprawdź jeszcze jakie masz ciśnienie oleju może jest za wysokie i olej ci wciska do komory ale w to wątpię.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Przy takim remoncie jest bardzo ważne żeby dobrze była zrobiona regeneracja głowicy... (zawory,prowadnice,uszczelniacze itd...) tak jak piszą koledzy wyżej.Ważne są też gładzie cylindrów,tłoki jak i same pierścienie.Jakie założyłeś pierścienie olejowe ??? A dlaczego pytam ? Bo trzy częściowy pierścień olejowy nie nadaje się do oplowskich 16-stek... Najlepiej sprawują się te dwu częściowe.Wiem to z własnego doświadczenia...
Pozdroooo... :)

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
u mnie były już progi i luz na zamku był 0.25 na nowym pierścieniu a na starym ponad 1mm :p a po poskładaniu po 2min chodził już jak nowy. Nie chce mi się wierzyć że owal się zrobił po 100 tys km. Chyba że ma ujęte 300 albo siedzi nie ten silnik. Robiłem już kilka silników i pierścienie jak do tej poty zawsze pomagały ale do kompletu szła po regeneracji a nie same uszczelniacze. Chyba że prowdnice były dobre. Inaczej uszczelniacze to robota na krótką metę

R@dek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Auto jest w moich rękach od nowości.
Pisałem już że głowica była robiona kompleksowo i wydaje mi się że tu coś zakład który to robił porostu się nie postarał.
W każdym bądź razie po wszystkich świętych silnik idzie w rozbiórkę i teraz będzie robiony jak należy tzn. wszystkie pomiary, szlify itd.

Kosbartek

Nowy
Punktów
0
Panowie, powie mi ktoś, ile ma wynosić luz na zamka pierścienia w tym silniku Z22yh? Bo obecnie mam 0,50 i nie wiem jakie pierścienie brać

Do góry Bottom