• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra C / Signum 2.2 DTI - kopci na czarno z dołu

voocoder

Nowy
Punktów
0
Witam
Problematyczny Opel signum 2,2 dti, puszcza czarne bąki z dolnych obrotów, przy ruszaniu.
Zregenerowane turbo, przepływka dobra (testowana podmianka z nową), pompa po regeneracji, kolektor dolotowy czysty, układ szczelny, egr też wykluczony (sprawdzone 2 zawory) i zawsze jest to samo - czarny dym przy ruszaniu - nie zawsze ale często
zauważyłem że przy wyższych temperaturach powietrza (+20 stopni) jest tego dużo mniej, zdecydowanie częściej kopci przy temp. w okolicach 10 stopni ... czujnik doładowania czyszczony, podmieniany, czujnik temperatury wymieniony ... nic nie pomaga
ręce opadają
ma ktoś jakiś pomysł ?
jeszcze chodzą mi po głowie klapy wirowe, odłączanie ich nic nie zmienia więc zastanawiam się - moze się nie zamykają ?
jak to można sprawdzić ? bo one chyba działają tylko pod obciążeniem ? czyli na jałowym gazowanie na postoju ich nie zamyka ? bo przy gazowaniu na postoju cięgło zaworu sterującego klapami nie rusza się

voocoder

Nowy
Punktów
0
a rozrząd może mieć coś do takiego kopcenia ?

dawki sprawdzane; podobno w normie, podobno bo ja nie jestem mechanikiem,
generalnie miał już grzebane w ograniczeniu dawek paliwa, zmieniany program itp... dymienie znika ale dawki są za małe i nie ma mocy - aktualnie jest program zmieniony - dawki paliwa ograniczone tak żeby była moc a dymienie spadło, niestety nie do zera
normalnie chyba bym to olał ale w dobie walki ze smogiem boję się że dojedzie mnie drogówka i bedzie po zawodach
a samochód trochę doinwestowany więc szkoda byłoby złomować

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
Rozrząd ma bardzo dużo.To jest tak jak by ci sie chciało pic a ktos by ci dał dopiero po czasie.Rozumiesz cos z tego.Chodzi o wtrysniete paliwo w odpowiednim czasie i napełnienie cylindrów masą powietrza w odpowiednim czasie i własciwej ilosci.A na to ma wpływ ustawienie rozrządu własciwe.

voocoder

Nowy
Punktów
0
OK tylko że jak rozumiem wtedy byłoby to w 100% powtarzalne ? bo przestawiony rozrząd cały czas źle sterowałby cyklem spalania więc jak rozumiem kopciłby non stop - a tutaj raz puści chmurę - raz nie - raz mniejszą - raz większą - jest tylko jedna zasada; jak już występuje to zawsze dzieje się to z dołu nigdy na wyższych obrotach dlatego podejrzewałem klapy wirowe bo one wtedy mają zwiększyć zawirowanie powietrza żeby lepiej dopalić mieszankę jak jeszcze turbo nie ładuje - przynajmniej ta kto rozumiem

czy przestawiony rozrząd faktycznie może tak losowo wpływać na kopcenie ?

Do góry Bottom