• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel vectra c zakodowanie sterownika airbag

• Thread starter Anonymous123
  • Rozpoczęty

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jeżeli to ja miał bym napisać opinię do tego co napisałeś, wyglądało by to tak, że napisał bym: z dokumentacji dostarczonej przez ubezpieczyciela wynika, że samochód marki xx miał kolizję, w tym i tym dniu samochód został naprawiony przez właściciela pojazdu, po odczycie ramek zamrożonych w sterowniku np airbag nie znaleziono błędu związanego z crashdatą co świadczy albo o nielegalnej ingerencji osób trzecich w sterownik lub jego wymianie.(W tym miejscu poprosił bym Cię o przedstawienie dokumentu oddania do utylizacji elementów pirotechnicznych razem ze sterownikiem, jeśli takiego dokumentu nie masz, spisuje się notatkę służbową co się z tym stało. Jeśli twierdzisz że było to wymienione to pokaż fakturę.) Właściciel pojazdu nie przedstawił dokumentu nabycia nowego sterownika, oraz nie przedstawił dokumentu utylizacji elementów pirotechnicznych w tym starego sterownika SRS.

Rzeczoznawca ma za zadanie napisać jaki jest stan na dzień oględzin, on nie ocenia tylko daje konkretne informacje.

Jeżeli wymieniłeś sterownik, a nie naprawiłeś przedstaw dowód zakupu. Bardzo rzadko sprawdzamy czy dany numer seryjny części pochodzi z danego samochodu, najczęściej sprawdza się to po numerze VIN, aczkolwiek ostatnio sprawdzałem poduszkę powietrzną kolan kierowcy bo ubezpieczyciel miał wątpliwości czy to z tego auta.
a co w przypadku jeżeli demontuję poduszki z auta bo ich nie chcę?
zakładam normalną kierę i walę zaślepkę w dechę, to co wtedy?

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Robisz to na własną odpowiedzialność a w opinii jest zamieszczona informacja że klient po naprawie założył sobie normalną kierownicę, ale na 100% jeśli będzie wypadek śmiertelny to ubezpieczyciel się wypnie bo samochód traci homologację ;)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
taa, bo ubezpieczyciel to wie jak brać kasę i serwować choćby ostatnio 30% podwyżki, ale wypłacić odszkodowanie to droga przez mękę.
zawsze coś znajdzie żeby się wypiąć, proste...nie rzadko sprawy trafiają do sądu.
a biegły? chmm...przemilczę
dzięki za odpowiedź

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Biegły akurat w tym miejscu nie ma za dużo do gadania, musi robić zgodnie z prawem, a prawo jest jakie jest. Niestety ale to sami ludzie oszukują, w firmie pracuję od roku a miałem już kilka opinii na wyłudzenie nawet i 120 tys zł. Dzięki takim oszustom właśnie mamy to 30% podwyżki.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Zgadzam się, już pisałem tu na forum że niektórzy to uczynili z tego niemalże zawód...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Ale powiedzcie.po co siać zamęt o pare groszy?Auto zrobione to jezdzic i cieszyc sie zyciem-nic pozatym.

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
480
Daniel wiadomo ze chodzi o kasę... dla jednego 5-8 tys to mało a dla innego bardzo dużo... no ale nie o to chodzi... jak dla mnie właściciel sam jest sobie winien a polders ma 100%racji. No ale trzeba jakoś z tego wyjść. Sterownik skoro daty się zgadzają będzie z tego samego samochodu. Naprawy dokonuje się na tym samym sterowniku nie daje się innego sam robie tego sporo to wiem ze lepiej ogarnąć ten niż oszczędzić 15 minut na czasie bo tyle zajmuje naprawa takiego sensora. Jeśli chcesz się odwoływac to musisz albo kupić używke i celować daty i dopisać vin. Albo wrzucić stary wsad z crashem lub poprostu znaleźć taki z crashem w necie i wrzucić jakbyś dal numery to podeślę. Tylko odrazu Ci mowie ze sprawa może być ciężka bo jakby ktoś tak rozebral ten sterownik i zobaczył ze było coś lutowane to raczej nie będzie o czym rozmawiać. Twój błąd to nie branie rachunków przecież wiadomo ze jak coś idzie przez ubezpieczenie to lepiej mieć podkładkę. Na naprawę blacharska i lakierowanie czy elektronikę na wszystko rachunek i mogli by cię cmoknac bo na rachunku jest data.

Do góry Bottom