• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vivaro 2.0 CDTI nie odpala (tylko z pomocą pompki,na chwilę)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Dobrze rozumiesz:) Czy ja kogos tu wysmialem? Zacytuj. natomiast Ty "zje* pogotowe UK za brak wiedzy o hdi, on Ciebie wysmial zebys sam to czytal, ect ect. Ja ripostuje na kazda wypowiedz z ktora nie moge sie zgodzic. Jesli kogos obrazam zastraszam to ja chce na to jakis dowod, czy cos w tym temacie. Odnosnie opla wskazowki byly jasne, wieszkosc uzytkownikow wg mojej opini slusznie poradzila Jamesowi.
Dejnekomirek sam sobie odpowiedziales, pewnosc siebie przeszkadza. Ja pewny siebie nie jestem zbytnio, ale nie kloce sie z faktami ktore pisze sam producent samochodu, z faktami ktore mozna wyczytac w internecie poparte wiarygodnym nazywskiem nazwiskiem czy badaniami prowadzonymi na uczelniach/instytucjach. Jak to skonfrontowac z argumentem "bo ja tak robie".
Nie obrazam i nie zastraszam, lubie natomiast jak ktos dokladnie czyta wypowiedzi bo czesto o taki drobiazg rodza sie takie dyskusje.

Dejnekomirek, poczytaj sobie dokladnie to co ja do Ciebie napisalem, w zadnym slowie nie kwestionuje Twojej wiedzy jako mechanika, niemniej nieprezycyjne sformulowane posty jak ten o pompach wstepnych staram sie prostowac. Moze to wynikac z tego ze post pisany na kolanie z biegu ale zarzucic mi tego ze ja kogos zastraszam nie mozesz.

Mimo wszystko gratuluję Wam obu merytorycznej polemiki.

Gra nie warta swieczki, to chyba po prostu spor o drobiazgi ktory niepotrzebnie sie ciagnie.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Więc tak, kroplówka bezpośrednio do zasilania pompy, i nic. Silnik ani nie burknął.
Na plaku startuje, na pompowaniu gruszką przy starcie też odpala,ale zaraz gaśnie.
Odpięta przepływka nie robi różnicy.
Wychodzi na to, że to coś z pompą, albo regulator ciśnienia?
Jeszcze jedno, na przewodzie zasilającym pompę jest taki dziwny zaworek elektryczny, wchodzi do niego przewód z filtra paliwa, a wychodzą dwa, jeden na pompę, drugi jest ślepy, wyprowadzony koło filtra powietrza,zakończony jakimś czarnym plastikiem. To jakiś zawór odpowietrzający? Wieczorem dodam zdjęcie.

Dziwi mnie też,że gruszki nie da się napompować żeby była dość twarda. Jak się trzyma ściśniętą to schodzi ciśnienie,ale wycieków brak. Sprawdzałem w tym drugim aucie,gdzie wymieniałem gruszkę i tam jest twarda po napompowaniu.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wywal gruszkemoze padnieta, i przedmuchaj weze w kierunku filtr-zbiornik paliwa. Jak slabe paliwo to syf potrafi skutecznie zalepic krociec ssacy i bede podobny myk, zapalisz, chwile pochodzi i gasnie. Ten zawor wyglada na oryginal czy to moze jakas zlodziejka?

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
po co mam wywalać gruszkę jak po podpięciu kroplówki bezpośrednio do pompy dalej nie pali?
Zawór oryginalny, w innych vivaro też go widziałem

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Sprobuj podac paliwo pompa elektryczna, np od hdi, albo jakakolwiek benzynowa. Jesli odpali i bedzie chodzic, to masz pompe do wymiany.

Pikun

Początkujący
Punktów
0
To auto nie posiada czasem pompy paliwa gdzieś przy prawej podłużnicy ?

Mam znajomego, który ma dokładnie takie samo auto, zapytam czy jest gdzieś pompa na układzie.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Sprawa wydaje się być rozwiązana, tylko co teraz z tym fantem zrobić.
Nadaje się to do regeneracji? Ukręcony napęd pompy wstępnej.

Pikun

Początkujący
Punktów
0
Cała taka pompa u mnie w mieście kosztuje 800 zł. więc chyba nie opłaca się starej naprawiać.

Pikun

Początkujący
Punktów
0
To nawet jak jest możliwość kupna za 500 to nie ma potrzeby regenerować. Bierz nową i kasuj za robote :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
moja chodzila do konca, niestety rozrzad odmowil pracy a wtryski ktorych nie dalo sie wymontowac bez ich uszkodzenia zdecydowaly o wymianie silnika:D

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Zastanawiam się, co spodowało taki stan rzeczy?
ktoś już się z takim czymś spotkał?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
syf w zbiorniku plus jakies marne paliwo. moze tez wada fabryczna pompy.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Problemów z Vivaro ciąg dalszy. Kupiłem używkę pompę z trafica, te same numery,z tego samego rocznika.
Bo za regenerację tej chcieli 1300zł. Po wymianie pompy auto odpala na chwilę i gaśnie. Tym razem już bez niczyjej pomocy. Odpala po 2-3 obrotach wału i pochodzi kilka sekund i gaśnie.
Ciśnienie na railu przy kręceniu rośnie do 350bar, jak silnik zagada to spadnie o około 100bar i gaśnie, jak trzymam dłużej na rozruszniku to sytuacja się powtarza.
Co myślicie? zawór sterowania ciśnieniem?
Błędów brak

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
zawór,wtryski, trza sprawdzać innego wyjścia nie ma,mozliwości kilka sprawdź na początek sprawy oczywiste,zobacz przelewy dużo ci to powie,zobacz cy opiłków w układzie nie ma no w sumie taka podstawowa diagnostyka cr

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Delikatne wtryski piezo, ich przelewy, itd, mozna sprawdzac bez konca. Wtrysk mi zostal jeden ale poza tym mam chyba kompletny uklad wtryskowy. Skoro odpala to moze nie przelewy ale warto sprawdzic. Info od fachowca od wtryskow jest takie ze przelewy sprawdza sie pod cisnieniem, jakim nie wiem. Sprawdz czy nie ma bledow z przeplywki, w 2,2 dci i 2,5 dci jest podobny myk ze na odpietej przeplywce zapala i gasnie i tak w kolko.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
no ale co się mogło w tym krótkim czasie stać z wtryskami?
przed nie było żadnych problemów.
Silnik jak odpali to ładnie wszystkie gary chodzą, równo.
Błędów nie ma żadnych, wcześniej miałem odpiętą przepływkę, też myślałem że może to od tego.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Masz pozakladane rury od turbo? Pisalem ze nowsze mastery i espace tak maja, jak nie widzi przeplywu powietrza to zbija dawke paliwa az zgasnie:d

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
tak,poskładałem cały dolot i dalej to samo

Do góry Bottom