• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

opel zafira-kopci

marian1974

Początkujący
Punktów
0
Miasto
działoszyce woj (świętokrzyskie)
witam.jak w temacie kopci zaraz po zapaleniu pokopci sobie chwilę na niebiesko .jak się nagrzeje to dymku nie widać ale śmierdzą spaliny i gryzą w oczy,sprawdzałem przepływkę, wszystkie styki ale nic. Na kompie wyszły dwa błędy -PO380-B i PO400-5(powazna usterka systemu 2)nie idzie tych błedów skasowć a na pewno tego drugiego.autko ładnie przyspiesza,spalanie ok ale ten kopeć mnie do szału doprowadza.proszę o podpowiedzi .oby nie pompa lub wtryski.pozdrawiam.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Jaki rok? silnik?

pierwszy błąd dotyczy obwodu grzania świec żarowych. Sprawdź świece, przekaźnik.
Drugi dotyczy egr-a. Sprawdz węże, i samego EGR-a.

marian1974

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jaki rok? silnik?

pierwszy błąd dotyczy obwodu grzania świec żarowych. Sprawdź świece, przekaźnik.
Drugi dotyczy egr-a. Sprawdz węże, i samego EGR-a.
ROK 2003 ,silnik 2,0dti, święca jedna nie grzeje -sprawdzałem, a co egr sprawdzałem-sztanga chodzi lekko psikałem wd40.ale zauwazyłem że po zapaleniu auta to kowadełko się chowa ale za chwilę zaraz powraca do takiego samego położnia jak przed zapaleniem

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
No to pierwszy błąd już wiesz.
Musisz sprawdzić, czy to jak to nazwałeś kowadełko, zamyka szczelnie wlot spalin.

marian1974

Początkujący
Punktów
0
Miasto
No to pierwszy błąd już wiesz.
Musisz sprawdzić, czy to jak to nazwałeś kowadełko, zamyka szczelnie wlot spalin.
powiem tak .odkreciłem górną część od kolektora ssącego i zauważyłem sporo syfu wyczyśćiłem ile mogłem a co do zaworu egr ile mogłem to wybrałem potem szmatka itd a na koncu wlałem rozpuszczalnika tam gdzie jest grzybek i powiem że trzymał nawet sporo czasu.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
przecież to wszystko na kompie widać ... masz jakiś tester?
napisz skąd jesteś to może ktoś z forum Cię podepnie ...

klatka288

Gaduła
Punktów
2
Miasto
chmielnik
a wtryski ?masz pewność ze sa sprawne?napisz mi jeszcze czy kopci na ciepłym jaki kolor i na zimnym tak samo?i czy cięzko odpala?

marian1974

Początkujący
Punktów
0
Miasto
a wtryski ?masz pewność ze sa sprawne?napisz mi jeszcze czy kopci na ciepłym jaki kolor i na zimnym tak samo?i czy cięzko odpala?
witam .co do wtrysków to nie mam pewności.kopci tylko po zapaleniu przez chwile,ale ma napady że pracuje nie równo .spaliny bardo smierdzą,jak złapię prawie 90 dymku nie widać ale czuć ,kolor dymku na zimno jasno niebieski.pozdr.

klatka288

Gaduła
Punktów
2
Miasto
chmielnik
wyciągać wtryski i na stół pomoże zrobić zainstalować i bedzie gites;-)pozdrawiam

nusbaun

Gaduła
Punktów
4
Sprawdz filtr paliwa jak jest czarny wtryski do wyczyszczenia myjką ultradzwiękową i do wymiany uszczelnienia wtrysków pociąga sobie olei przez nie .

nusbaun

Gaduła
Punktów
4
Do wtrysków jest potrzebna specjalna praska i blokady.:)

Do góry Bottom