Cześć, myślę nad zakupem E46 N42B20, ale oczytałem się opinii o tym samochodzie jakby to było najgorsze zło i mam trochę mieszane uczucia. Otóż chciałbym usłyszeć opinie od ludzi, którzy faktycznie mają z nim styczność bo tak po kilku dniach lektury doszedłem do takich wniosków: E46 N42 to padaka najgorsza i bomba na kółkach, omijać szerokim łukiem i najlepiej zezłomować lub swap, ale odpowiednik N42 czyli N46 w E90 oraz E87 jest już całkiem dobrym silnikiem i ludzie go polecają bardziej niż inne benzyny bo jest najmniej problematyczny i dość ekonomiczny jak na auto z tych roczników czy tam przedziałów cenowych w których obracają się E90/87. Poza tym chciałbym się dowiedzieć jak wygląda porównanie kosztów utrzymania takiej wolnossącej benzyny N42 z E46 vs koszty utrzymania 2.0D E46-E90-E87 i np 1.9-2.0 TDI. 2.0 TSI z A4 B6/A4 B7 lub 2.0 CDTI Opla Insignii bo te silniki są teraz na topie w tych autach. Więc jak to jest z punktu widzenia osoby, która serwisuje te samochody bo wiadomo M54 czy tam 1.8t się nie psuje i jest bezopsługowe, więc szkoda porównywać do N42, ale już Turbo Diesel i 2.0 turbo benzyna czy tam 2.0 diesle opla już mają więcej negatywnych opinii.
Pozdrawiam
Pozdrawiam